VIDEO | Ministrul Finanţelor, despre creșterea prețurilor: „Ca toată lumea, şi eu resimt aceste scumpiri”. Ce spune despre scăderea costurilor la energia electrică, gaze, combustibili

Publicat: 24/08/2021, 15:07
Actualizat: 24/08/2021, 17:40

Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanţelor Publice, spune că resimte și el, „ca toată lumea”, scumpirile, dar se declară convins că acestea reprezintă doar un fenomen tranzitoriu şi va exista o revenire. Întrebat cu cât i-au crescut facturile, Dan Vîlceanu a indicat creșterile din raportul INS privind inflația.

„Cetățeanul Dan Vîlceanu simte scumpiri la ceva?”, a fost întrebat noul ministru al Finanțelor. „Da, sigur că simt scumpiri. Există scumpiri destul de mari la energia electrică, la combustibili, la gaze, la materiale de construcţii. E o tendinţă generală în toată Europa şi în lume, de creştere a preţurilor, pentru că atunci când (…) ai o creştere economică puternică şi cererea agregată are un ritm de creştere mult mai mare decât oferta agregată, există o presiune inflaţionistă”, a declarat marţi noul ministru de Finanţe, Dan Vîlceanu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cu cât au crescut facturile

Noul ministrul a indicat procentele de creștere a prețurilor din datele INS privind inflația atunci când a fost întrebat cu cât i-a crescut factura, respectiv creşterea de aproximativ 24% la energia electrică, în iulie 2021, față de iulie 2020, la gaze peste 20%, la combustibili, de 13-14%.

„Ca toată lumea, şi eu resimt aceste scumpiri, dar sunt convins că e un fenomen tranzitoriu, adică va exista o revenire”, a afirmat Dan Vîlceanu.

Anterior, el a subliniat că mai spus că ştie cât este inflaţia, făcând referire la primele sale declaraţii, de la numirea în funcţie, de săptămâna trecută, când a declarat că inflaţia nu este la un nivel record şi nici nu e 5%, iar 5% e o estimare a Băncii Naţionale a României. El a spus și marți că aceasta este de 4,9%.

Potrivit celui mai recent raport al Institutului Național de Statistică (INS) privind inflația, aceasta a înregistrat o creștere mai ales din cauza scumpirilor prețurilor la energie electrică și gaze. Per ansamblu, rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021 a ajuns la 5%, în creștere cu 1,1% față de cea anunțată în iunie.

Noi scumpiri la gaze

Gazele au avut a doua cea mai mare scumpire de 20,55% în iulie 2021 față de iulie 2020, după ce la energie electrică (24,65%) și în fața celei la combustibili (12,96%) și tutun, țigări (4,95%).

În iulie 2021, comparativ cu iulie 202o, au fost creșteri mai mari, astfel: 2,33% la mărfuri alimentare, 7,64% la mărfuri nealimentare și 2,74% la mărfuri și servicii. S-au scumpit și medicamentele (1,58%), respectiv serviciile de îngriijire medicale (4,41%), dar și preșurile din restauramte, cafenele, cantine (3,4%) și chiriile (2,27%).

Cele mai mari scăderi ale prețurilor de consum au fost la cartofi (31,02%) și transportul aerian (22,97%) urmate de cele la legume și frunctre și conserve din legume și fructe, de aproximativ 4%.

Preţurile de consum (IPC) în luna iulie 2021 comparativ cu luna iunie 2021 au crescut cu 1,0%, iar rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 4,4%. Potrivit INS, rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2020 – iulie 2021) faţă de precedentele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) este 3,1%, potrivit datelor INS.

Scumpirile recente de pe pieţele angro de energie electrică şi gaze naturale ar trebui să fie un motiv ca românii să treacă pe piața concurențială, unde prețul e mai mic decât cel din serviciu universal, a spus recent ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Mai mult, se așteaptă scumpiri la facturi, chiar și de 67%, pentru consumatorii de gaze naturale care au trecut anul trecut pe piața concurențială, dar trebuie să își reînnoiască aceste contracte, dar la prețuri mai mari.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”