EFECTELE #CORONACRIZEI. Crește numărul afacerilor în dificultate. Câte companii românești accesează insolvența la trei ani de la declanșarea stării de dificultate

EFECTELE #CORONACRIZEI. Crește numărul afacerilor în dificultate. Câte companii românești accesează insolvența la trei ani de la declanșarea stării de dificultate
Înăsprirea indicatorilor financiari ai companiilor cu active imobilizate mai mari de un milion de euro crește numărul afacerilor în dificultate / Sursă foto. Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 04/06/2020, 10:41
Actualizat: 04/06/2020, 10:58

Înăsprirea indicatorilor financiari ai companiilor cu active imobilizate mai mari de un milion de euro crește numărul afacerilor în dificultate de la aproximativ 50%, înainte de pandemia de coronavirus, la cel puțin 70% ca efect al crizei.

Cel puțin așa arată rezultatele unui test de stres realizat de experții CITR, specialiști în piața de insolvență din România, pe baza informațiilor privind cifra de afaceri, gradul de profitabilitate și îndatorare, rotația stocurilor și a altor elemente similare.

În plus, susțin reprezentanții sursei citate, 70% din companiile românești accesează insolvența la trei ani de la declanșarea stării de dificultate, diminuând considerabil șansele de redresare ale businessului.

„Efectele economice ale crizei sanitare fac ca numărul total de companii insolvabile sau aflate în stare de insolvență iminentă să crească în rândul companiilor cu probleme, șubrezind și mai mult pilonii de bază ai economiei românești”, susțin reprezentanții sursei citate.

Soluții de redresare pentru afacerile în dificultate

Până în prezent, măsurile adoptate de Executivul Orban au vizat, în principal, amânarea la plată a unor obligații, credite bancare, utilități sau chirii, susțin experții.

La momentul la care obligațiile amânate vor ajunge la scadență, companiile vor fi deja slăbite din punct de vedere financiar ca urmare a scăderii activității și se vor confrunta cu obligația de plată a unor datorii aferente perioadei stării de urgență, care vor fi destul de dificil de acoperit.

„Scăderea cererii, care s-a menținut și după încetarea stării de urgență, cel mai probabil se va menține pe întreaga durată a anului 2020, cu posibilitatea ca în anumite domenii să se extindă și în 2021”, atrag atenția specialiștii.

Potrivit specialiștilor KeysFin, băncile au aprobat mai puțin de 1% dintre cererile de credit venite prin intermediul programului IMM Invest în aproape două luni de la debutul programului, respectiv aproximativ 5.000 de credite dintre cele peste 58 de mii declarate eligibile în prima etapă de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

Aproximativ 500 de credite, în valoare de 330 milioane de lei au fost transmise către FNGCIMM pentru acordarea garanției, precum și a ajutorului de stat.

Soluții de redresare pentru afacerile în dificultate

Redresarea pe baza unui plan strategic de restructurare rămâne cea mai viabilă opțiune pentru companiile românești afectate de pandemia de coronavirus.

Concordatul preventiv, restructurarea obligațiilor bugetare în baza OUG 6, cooptarea unei echipe cu experiență în management de criză, investițiile statului sub formă de debt to equity în industriile strategice sau insolvența sunt câteva dintre soluțiile de redresare pentru companiile românești aflate în dificultate în această perioadă.

„Companiile vulnerabile se confruntă astăzi cu o dublă criză – cea cauzată de lipsa de lichiditate și cumularea de debite restante, și cea generată de pandemia de coronavirus, într-un context în care exista, încă de anii trecuți, un core de peste 2.000 de companii de impact din cele 6.000 în insolvență iminentă, care au stagnat în zona de dificultate timp de patru ani”.

„Principalul obstacol în surmontarea problemelor din businessului românesc este lipsa accesului la capitalizare, care afectează capacitatea operațională a acestora, precum și accesul la contracte care presupun garanții în avans care să aducă un surplus de lichiditate și fluidizarea cashflow-ului.

„Implementate la timp, soluțiile de restructurare împreună cu accesul la surse de capital și finanțare pot fi soluția pentru reconstrucția economiei” a declarat Andra Olar-Caragea, CEO al sursei citate.

Situația companiilor suspendate, intrate în insolvență sau radiate

Numărul companiilor suspendate, intrate în insolvență sau radiate a scăzut în primele patru luni ale anului, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit noului studiu KeysFin, Quarterly Macro Update.

Astfel, numărul firmelor suspendate a scăzut cu 39% în primele patru luni din 2020, față de aceeași perioadă din 2019, ajungând la 3.323 de companii, iar numărul companiilor care au intrat în insolvență a scăzut și el cu 33%, la 3.323 de companii.

Radierile și dizolvările s-au redus și ele cu 35% în primele luni din 2020 față de aceeași perioadă din 2019, la 23.550, iar numărul entităților active (PFA și persoane juridice) a crescut în acest an cu 4%, la 1.378.806 în 30 aprilie 2020.

Cele mai multe companii suspendate sunt din comerț (973 de companii, respectiv 29% din total), activități profesionale (287 de companii, respectiv 8.6% din total) și industria prelucrătoare (247 de companii respectiv 7,4% din total).

Din punct de vedere geografic, cele mai multe companii suspendate sunt înregistrate în București (320 de companii respectiv 9,6% din total), Cluj (182 de companii, respectiv 5,5% din total) și Bihor (165 de companii respectiv 5% din total).

După cum era de așteptat, susțin experții, pe fondul incertitudinilor generate de pandemia de coronavirus, înmatriculările de companii au scăzut în primele patru luni din acest an cu 47% față de aceeași perioadă din 2019, la 29.780 de companii nou-înființate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului