Financial Times: Economia UE ar fi afectată de CURSA SUBVENȚIILOR cu SUA și China /FMI recomandă armonizarea pieței comunitare

Financial Times: Economia UE ar fi afectată de CURSA SUBVENȚIILOR cu SUA și China /FMI recomandă armonizarea pieței comunitare
Publicat: 19/04/2024, 22:11

Economia Uniunii Europene va fi afectată dacă va intra într-o ”cursă a subvențiilor” cu Statele Unite și China, avertizează un oficial din cadrul Fondului Monetar Internațional (FMI), recomandând aprofundarea integrării economice în spațiul comunitar, conform cotidianului Financial Times.

Conform evaluărilor FMI, economia UE ar încetini cu 0,6% dacă ar încerca să adopte subvenții pentru a imita Legea Reducerii Inflației din SUA, prin care Administrația Joe Biden oferă stimulente, inclusiv credite fiscale, de 369 de miliarde de dolari pentru tehnologiile ecologice.

Însă UE ar avea o creștere economică de 7,0% dacă ar elimina 10% din barierele comerciale interne, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internațional.

”Fiind o economie deschisă, primul sfat adresat Europei este să nu devină protecționistă. Protecționismul va genera probleme mondiale, iar o cursă a subvențiilor nu este în interesul Europei”, afirmă Alfred Kammer, directorul FMI responsabil de zona Europei, într-un interviu acordat FT.

Uniunea Europeană nu a propus o schemă similară cu Legea americană pentru Reducerea Inflației, dar, în contextul crizei pandemiei, Bruxellesul a suspendat multe dintre reglementările care limitau ajutoarele de stat, iar în 2023 a facilitat furnizarea de subvenții pentru tehnologii ecologice.

FMI a constatat că volumul subvențiilor care afectează relațiile comerciale a crescut cu două-treimi în Uniunea Europeană în perioada 2021-2023, comparativ cu perioada de trei ani anterioară.

”Există tendința de a încerca să ajuți cele mai performante firme naționale. Dar apar calcule greșite privind mobilizarea capitalului, dacă favorizezi o companie în detrimentul alteia”, explică Alfred Kammer.

Oficialul FMI recomandă Uniunii Europene să armonizeze piața comunitară pentru a stimula creșterea economică.

”Productivitatea este principalul factor. Statele Unite au o piață internă integrată, iar în Europa sunt necesare progrese. Acesta este răspunsul la toate presiunile externe”, a insistat Alfred Kammer.

Într-un raport de evaluare, FMI avertizează că ”reacțiile necoordonate la presiuni structurale externe precum fragmentarea comerțului ar putea perturba piața internă a UE”.

Mario Draghi, fost premier al Italiei și fost președinte al Băncii Centrale Europene, a recomandat, într-un solicitat de Comisia Europeană, transformări ”radicale” ale Uniunii Europene, la nivel politic și economic, în industria energiei, în sistemul social și în materie de apărare, pentru a face față competiției cu SUA și China.

”Avem nevoie de o Uniune Europeană care să fie pregătită pentru lumea de astăzi și de mâine. (…) Procesul nostru decizional și metodele de finanțare au fost concepute pentru lumea de ieri, anterioară crizei Covid, anterioară războiului din Ucraina, a crizei din Orientul Mijlociu, înainte de reizbucnirea rivalităților între marile puteri. Uniunea Europeană nu are strategii pentru a răspunde acțiunilor Statelor Unite și Chinei”, a avertizat fostul președinte al BCE, cerând avansarea integrării europene.

Foto: Profimedia

Citește și:

Președintele va vizita o companie coreeană implicată în centrala SMR de la Doicești, după ce statul a amânat decizia. Participă și Sebastian Burduja

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern