Financial Times: UE trebuie să accepte că AMENINȚĂRILE asupra securității economice vin din toate direcțiile

Financial Times: UE trebuie să accepte că AMENINȚĂRILE asupra securității economice vin din toate direcțiile
Publicat: 28/02/2024, 07:30

Uniunea Europeană trebuie să accepte ideea că amenințările la adresa securității economice provin din toate direcțiile, în principal din partea Chinei și a Statelor Unite, mai ales în situația în care Donald Trump va obține un nou mandat de președinte, comentează cotidianul Financial Times.

”Piețele comerciale sunt câmpuri de luptă, iar Uniunea Europeană se mobilizează pentru a se apăra. De la monitorizarea investițiilor la controlul exporturilor, Bruxellesul depune eforturi intense pentru a crea un sistem de securitate economică. Dar ar fi o greșeală pentru Europa să își concentreze apărarea doar asupra Chinei. În contextul în care Donald Trump va fi desemnat aproape sigur candidat al Partidului Republican în scrutinul prezidențial, UE trebuie să își dubleze rapid eforturile, altfel va risca să se expună problemelor”, afirmă Abraham Newman, profesor de Științe Guvernamentale la Universitatea Georgetown, într-un editorial publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”UE trebuie să accepte că amenințările asupra securității economice vin din toate direcțiile”.

Sunt necesare modificări structurale majore, în contextul în care Uniunea Europeană a fost creată pe ideea că deschiderea și comerțul sunt canale pentru pace și securitate, nu vectori de vulnerabilități. În mod surprinzător, Europa a început deja să se adapteze riscurilor, adoptând o agendă de securitate economică susținută de o serie de propuneri politice. Însă noile politici vizează în principal contracararea Chinei, prin monitorizarea investițiilor, contracararea spionajului industrial și a tehnologiilor de uz dublu.

”China este o amenințare majoră, dar Uniunea Europeană refuză să discute despre elefantul mai mare din cameră – o viitoare Administrație Trump. Reimpunerea de către Trump a sancțiunilor agresive contra Iranului a trezit Uniunea Europeană în 2018. Când a înțeles că este fără apărare în contextul acțiunilor americane contra industriei petrolului, a gazelor și a sectorului financiar din Iran, UE a început să analizeze serios măsurile de coerciție economică. Iar o nouă Administrație Trump ar fi mult mai rea. Rugat să identifice amenințări economice majore, Trump a catalogat UE drept «adversar»”, constată profesorul Abraham Newman.

”Uniunea Europeană trebuie să accepte să acțiunile de coerciție economică nu provin doar din est, ci și din vest. Și nu poate aștepta până în ianuarie 2025 pentru a se pregăti. Trebuie să analizeze acum vulnerabilitățile în relația cu SUA și să le limiteze”, subliniază expertul.

Instituțiile UE vor trebui să facă investiții majore în obținerea de expertiză în materie de presiuni economice și sancțiuni.

”Agenda de securitate economică a Europei a păstrat până acum tăcerea în materie de sancțiuni. Trump va exploata aceste slăbiciuni și diviziunile politice europene. Dacă Europa vrea să reziste actelor de intimidare, trebuie să fie dispusă să treacă la acțiuni. La nivel public, oficialii de la Bruxelles speră că nu vor fi nevoiți niciodată să recurgă la instrumentul anti-coerciție, care transformă accesul la piața unică și la uniunea vamală în sistem de contracarare. (…) Dacă nu este pregătită să utilizeze această armă, nu îi va păsa nimănui că există pe hârtie. Transformarea apărării în sistem ofensiv nu îl va contracara doar pe Trump, ci și acțiunile tot mai beligerante ale Chinei”, subliniază profesorul Abraham Newman.

Foto: Profimedia

Citește și:

Franța NUANȚEAZĂ afirmațiile lui Macron despre trimiterea trupelor în Ucraina /”Nu ar depăși limita beligeranței”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia