FINANCIAR. Economia României, într-o situație mai grea decât în perioada războiului: Trecem prin cea mai dificilă perioadă pentru economie din ultimii 100 de ani

FINANCIAR. Economia României, într-o situație mai grea decât în perioada războiului: Trecem prin cea mai dificilă perioadă pentru economie din ultimii 100 de ani
Economia României, într-o situație mai grea decât în perioada războiului: Trecem prin cea mai dificilă perioadă pentru economie din ultimii 100 de ani / Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto
Publicat: 26/06/2020, 21:53
Actualizat: 26/06/2020, 22:10

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține că situația economică este mai grea decât în perioada războiului și a regimului comunist pentru a justifica decizia de a nu majora pensiile de la 1 septembrie.

Florin Cîțu precizează și faptul că a fost evitat un dezastru economic în contextul crizei provocate de coronavirus, potrivit declarațiilor făcute la B1TV.

„PSD spunea clar că nu poate să crească pensiile fără să afecteze iremediabil finanțele!”

Ministrul liberal al Finanțelor, Florin Cîțu, i-a acuzat pe social-democrați că îi reproșează lui împrumuturile făcute și faptul că nu vorbește despre creșterea pensiilor, când ei înșiși au constatat, încă de anul trecut, când erau pe creștere economică, faptul că pensiile nu pot fi majorate cu 40% cum au votat.

„Ideea este simplă. PSD, în fiecare zi când noi venim cu măsuri pentru a ajuta economia, vorbim și de Legea pensiilor, de alocații, ne atacă. În același timp, anul trecut, PSD avea imaginea reală a economiei. De la începutul anului erau documente în Ministerul Finanțelor Publice care atestau că deficitul mergea spre 4%. Deci anul trecut se știa deja.

Agenția de rating Standard & Poor’s a încercat încă de anul trecut să reducă ratingul României, odată cu apariția Ordonanței 114. Sunt foarte multe documente prin care PSD promitea reduceri de cheltuieli și așa mai departe, doar pentru a fi păsuită acea reducere de rating.

Toate aceste informații au culminat cu acest document, care a fost prezentat în Guvern și aprobat, prin care PSD spunea clar că nu poate să crească pensiile fără să afecteze iremediabil finanțele publice în România. Și exista propunere pentru amânare, reeșalonare, erau mai multe variante”, explică Florin Cîțu.

Ministrul Finnațelor pune punctul pe „i”: „Trecem prin cea mai dificilă perioadă pentru economie din ultima sută de ani!”

„Pot să spun că sunt ok datele, am reușit să evităm un dezastru pentru economie, dar eu văd lucrurile puțin diferit. Aș vrea să nu discutăm doar despre pensii, ci și despre investiții. Acum, în primele cinci luni ale anului, au fost cheltuite 13,1 miliarde de lei pentru investiții, ceea ce reprezintă cea mai mare sumă alocată pentru investiții din ultimii zece ani. Asta în timp de criză. Așa am reușt să avem o economie funcțională în această criză.

În acest moment, așa cum arată lucrurile la nivel global.. În primul rând că n-a mai existat o criză dublă: în sănătate și economică. E mai rău decât în criza economică din 1929. Nu s-au oprit niciodată economiile așa cum s-au oprit acum.

Facem o evaluare a tuturor cheltuielilor, vrem să alocăm mai mulți bani pentru investiții că numai așa putem merge pe salarii mărite și anii viitori. Dacă noi nu alocăm anul acesta pentru investiții și mergem pe ce vrea stânga, pe ce vor populiștii, vă garantez vă vom avea mari probleme anii viitor”, mai explică ministrul.

„Noi vom crește pensiile anul ăsta, vom face un efort”

„Trebuie să demontăm ipocrizia acestor oameni. Ei erau atunci cu creștere economică și nici atunci nu se putea susține această creștere a pensiilor. Azi mă critică pentru împrumut și de ce nu creștem pensii alocații, când ei știau foarte clar că nu se poate așa ceva. Eu vreau să arătă că noi administrăm pe perioadă de criză mult mai bine economia decât puteau ei s-o facă în perioadă normală.

Faptul că ei au aprobat acea lege (Legea pensiilor) fără o sursă de finanțare reprezintă un pericol. Noi vom crește pensiile anul ăsta, vom face un efort. În aceste condiții, noi, totuși, vom reuși să creștem pensiile. Anul trecut, toate căile de comunicare cu Comisa Europeană, cu instituțiile internaționale erau întrerupte, nu vorbea nimeni cu acei oameni. Noi acum vorbim aceeași limbă.

Trebuie să fim onești cu noi. Trecem prin cea mai dificilă perioadă pentru economie în ultima sută de ani. De aici pornim, cu această informație. Trebuie să avem toate datele pentru execuția bugetară la șase luni”, mai explică Florin Cîțu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York