Firme de stat și private datorează furnizorilor de energie 1 mld. lei; jumătate din sumă revine CFR

Firme de stat și private datorează furnizorilor de energie 1 mld. lei; jumătate din sumă revine CFR
Publicat: 24/07/2013, 15:47
Actualizat: 24/07/2013, 15:47

Firme de stat și private, din care unele în insolvență, au datorii către furnizorii de electricitate de peste 1 miliard de lei, din care mai mult de jumătate sunt ale CFR, potrivit unei asociații a companiilor din sectorul energetic.

„O problemă majoră rămâne cea privind arieratele companiilor de stat către furnizorii de energie. Unul dintre cei mai mari debitori este în continuare CFR, care înregistra, la jumătatea acestui an, datorii de aproximativ 525 millioane lei către companiile din sectorul energetic. Alte aproximativ 520 de milioane de lei ar trebui recuperate de la clienți aflați în insolvență”, se arată într-un comunicat al Federației Patronale a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

Reprezentanții ACUE au arătat că furnizorii sunt forțați să-i alimenteze cu energie și gaze pe clienții în insolvență, chiar dacă aceștia nu-și plătesc facturile. Având în vedere că pentru astfel de clienți nu există sancțiuni, există pericolul ca rău-platnicii să abuzeze de situație. Această tendință este valabilă atât pentru clienții privați, cât și pentru cei de stat. Foarte importantă în acest sens este propunerea de modificare a Codului insolvenței, prin care clienții aflați în astfel de situații să fie obligați să-și achite datoriile, conform sursei citate.

Conducerea ACUE a avut marți o întâlnire cu reprezentanții FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale, cărora le-a transmis că liberalizarea piețeie de energie, chiar dacă este necesară, va cauza „probleme de suportabilitate”.

„Este încurajator că autoritățile române au început să aplice acest calendar de deschidere graduală a pieței energetice. Suntem de acord cu faptul că ar putea exista anumite probleme de suportabilitate a acestui calendar pentru anumite industrii. Avem înțelegere pentru acest lucru, dar totuși credem că o încetinire a aplicării calendarului nu ar fi tocmai un semnal bun”, potrivit ACUE.

Liberalizarea prețurilor la energie electrică pentru populație are loc în perioada 2013-2017. Statul s-a angajat să asigure protejarea celor mai vulnerabile categorii.

ACUE a fost înființată anul trecut și are 25 de membri, între care grupuri precum E.ON România, ENEL România, CEZ România, GDF Suez Energy România, Distrigaz Sud Rețele, Electrica, Electrica Furnizare, CONGAZ, WIEE, WIROM GAS, care angajează, în total, peste 20.000 de angajati și o au cifră de afaceri anuală estimată la peste 4 miliarde de euro.

Carol Dan, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase