Florin Cîțu: Guvernul va aproba luni compensarea facturilor la energie pentru consumatorul casnic. Care sunt ultimele modificări propuse

Florin Cîțu: Guvernul va aproba luni compensarea facturilor la energie pentru consumatorul casnic. Care sunt ultimele modificări propuse
Premierul Florin Cîțu / Sursa: Guvernul României
Publicat: 04/10/2021, 16:51
Actualizat: 04/10/2021, 16:57

Guvernul va aproba în şedinţa de luni o compensare a facturilor în această iarnă pentru consumatorul casnic, a anunţat, luni, premierul Florin Cîţu, la finalul unei ședința a Biroului Executiv al PNL, convocată înaintea votului din plen pe moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Cabinetului său.

Proiectul de act normativ pentru compensarea facturilor populației la energie electrică și gaze naturale nu se afla pe ordinea de zi oficială, publicată înaintea debutul ședinței, dar acesta ar putea fi inclus pe lista suplimentară.

„Astăzi, în şedinţa de Guvern, vom aproba o compensare a facturilor pentru această iarnă, pentru consumatorul casnic. Din păcate, avem moţiunea mâine. (…) Nu vom mai avea timp să avem o soluţie şi pentru consumatorul non-casnic, pentru IMM-uri. Dar pentru consumatorul casnic avem o soluţie pe care o vom aproba astăzi”, a declarat Florin Cîţu, premier și liderul PNL, la finalul şedinţei Biroului Executiv al partidului.

Întrebat de jurnașiști cât la sută din această compensare va fi suportată de stat şi cât la sută de către primării, premierul a răspuns: „Haideţi să vedem varianta finală, o voi avea astăzi în şedinţa de guvern, înţeleg că va fi 25% pentru energie, dar aşteptăm varianta finală în şedinţa de guvern”.

„Va fi prezentată după aceea de ministrul Energiei, exact după şedinţa de guvern. Deci, toate detaliile astăzi le veţi avea şi va merge la publicat ca să fie siguri că oamenii vor beneficia de această compensare şi trebuie liniştiţi oamenii că vor avea această compensare pentru iarnă”, a declarat Florin Cîţu.

În contextul creșterilor așteptate la facturi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei, a transmis recent un avertisment privind prețurile la gaze naturale și energie electrică, adresat clienților casnici. Oficialul ANRE le-a recomandat celor care nu au semnat până în prezent un contract pe piaţa concurenţială să semneze în lunile noiembrie sau decembrie noul contract, deoarece este posibil ca preţurile de serviciu universal să crească de la 1 ianuarie 2022.

Care e mecanismul

Potrivit șefului Executivului, acei consumatori care nu se declară în categoria celor vulnerabili, potrivit Legii consumatorului vulnerabil, vor beneficia automat de prevederile OUG care va fi aprobată de Guvern.

„Deci, cei care nu se vor declara sau nu vor avea timp să scrie acel formular, să se declare vulnerabili, vor beneficia oricum de compensare. Dacă cineva se declară vulnerabil şi există şi această compensare, atunci poate să primească mai mulţi bani şi din compensare, atunci va primi diferenţa, deci vom merge şi în paralel. Cine se declară vulnerabil poate să beneficieze şi de cealaltă variantă, cine nu se declară vulnerabil beneficiază doar de ordonanţă”, a spus șeful Guvernului, citat de Agerpres.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat încă din 15 septembrie că se vor acorda compensații pentru facturile la gaze din 2,3 milioane de gospodării.

Conform celui mai recent proiect de pe site-ul Ministerului Energiei, persoanele fizice care au un consum în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, de 150 – 1.000 KWh la energie electrică și 80 – 960 de metri cubi la gaze naturale vor beneficia de compensarea lunară, pentru toate cele cinci luni, ale facturilor. Astfel, acestea vor fi calculate prin raportare la un preț de referință de 0,68 lei/KWh (cu tot cu tarife reglementate și TVA) la electricitate și de 125 lei/MWh la gaze, potrivit Profit.ro.

Pe ultima sută de metri, Guvernul a modificat puțin schema de compensare a facturilor la gaze și electricitate pentru consumatorii casnici, potrivit ultimei forme a Ordonanței de Urgență consultate E-nergia.ro.

Astfel, chiar dacă mecanismul de subvenționare rămâne, în esență, același, sunt limite de consum ușor crescute: toți clienții casnici de energie electrică cu un consum total în perioada 1 noiembrie – 31 martie de 1.000 kWh primesc o compensație de 21 de bani/kWh și toți consumatorii de gaze cu un consum total, în aceeași perioadă, de până la 1.000 de metri cubi de gaze, primesc o compensație de 25% din factura lunară, arată sursa citată.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna