• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

FURT tehnologic, FRAUDĂ bancară și SPĂLARE DE BANI. SUA a făcut publice acuzațiile aduse companiei HUAWEI

Departamentul de Justiție acuză compania Huawei că a furat informații secrete de la compania americană T-Mobile și că a încercat să evite sancțiunile impuse împotriva Iranului. Vezi acuzațiile aduse companiei chineze Huawei și directorului financiar al acesteia, Meng Wanzhou.

Departamentul de Justiție acuză compania Huawei că a furat informații secrete de la compania americană T-Mobile și că a încercat să evite sancțiunile impuse împotriva Iranului.

„Departamentul de Justiție din SUA a făcut publice acuzațiile aduse companiei Huawei și directorului financiar, Meng Wanzhou. Printre acuzații se numără fraudă bancară obstrucționarea justiției și furt tehnologic”, scrie MDWLive! News

The US Justice Department has filed a host of criminal charges against Chinese telecoms giant #Huawei and its chief financial officer, Meng Wanzhou.
The charges against the world’s second largest smartphone maker include bank fraud, obstruction of justice and theft of technology pic.twitter.com/uIHgHkRdA8

— MDWLive! News (@MDWLiveFeed) January 29, 2019

Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei și director financiar al companiei chineze, va fi audiată de o Curte de Justiție din Canada pentru a discuta despre posibilele schimbări privind eliberarea acesteia pe cauțiune.

Meng Wanzhou a fost arestată la începutul lunii decembrie pe aeroportul din Vancouver, la cererea autorităților americane. Ea este acuzată de fraude în legătură cu încălcarea sancțiunilor impuse de Statele Unite împotriva Iranului.

Autoritățile americane au început să ancheteze compania Huawei din anul 2016, sub suspiciunea că aceasta trimitea produse fabricate în Statele Unite către Iran și alte țări, lucru care încalcă legile de exporturi din SUA.

Atât Meng Wanzhou cât și reprezentanții companiei Huawei au negat acuzațiile aduse.

Relațiile între Ottawa și Beijing s-au deteriorat abrupt după arestarea lui Meng, China arestând în replică doi cetățeni canadieni și condamnând la moarte un canadian găsit vinovat de trafic de droguri.

Huawei este cel mai mare furnizor mondial de echipamente de telecomunicații și al doilea mare producător de smartphone-uri, cu venituri de aproximativ 92 miliarde dolari anul trecut. Spre deosebire de alte mari companii de tehnologie din China, o mare parte din afacerile sale se fac în străinătate și este lider de piață în multe țări din Europa, Asia și Africa.

Compania a fost înființată în 1987 de către fostul ofițer militar Ren Zhengfei. A rămas în proprietate privată și se descrie ca fiind deținută de angajați, deși structura sa de proprietate nu este cunoscută. Are sediul central în centrul tehnologic din Shenzhen și 180.000 de angajați.

Compania a fost un pionier în furnizarea de echipamente de telecomunicații, într-un moment în care China cheltuia foarte mult pentru modernizarea rețelelor, importând o mare parte din echipamentul său. Huawei a început să concureze la nivel internațional în anii 90 și era cunoscută pentru prețurile scăzute.

Concurenții au considerat Huawei un furnizor de echipamente copiate, iar companii precum Cisco Systems sau Motorola au deschis procese împotriva furturilor de secrete comerciale.

Ulterior, Huawei a investit în cercetare și dezvoltare și acum este considerat lider mondial în tehnologii cheie pentru rețelele de telecomunicații, precum și furnizor de smartphone-uri de ultimă generație. Huawei continuă să se extindă în noi domenii, inclusiv dezvoltarea de microprocesoare, inteligența artificială și cloud computing.

Agențiile americane de informații susțin că Huawei are legături cu guvernul Chinei și că echipamentele sale ar putea conține „porți de acces” pentru spionii chinezi. Totuși, nu au fost făcute publice dovezi, iar compania a negat în mod repetat aceste afirmații.

 
 
Suspiciunile persistă, preocupările concetrându-se acum pe dezvoltarea rețelelor mobile de generația a cincea (5G), în care Huawei are  expertiză de top. O nouă lege apărută în China, care impune oricărei companii locale să ajute guvernul când este solicitată, a provocat îngrijorări suplimentare.

SUA a luat o serie de măsuri pentru a bloca firma de pe piețele locale, interzicând inclusiv achizițiile guvernamentale de echipamente Huawei șirefuzând acordarea de ajutoare guvernamentale oricărui operator care utilizează echipamente Huawei. Companii precum Verizon Communications și AT&T au încetat să distribuie smartphone-uri Huawei la începutul acestui an.

Totuși, cele mai multe țări, printre care și aliați apropiați ai SUA, precum Canada, Marea Britanie și Germania, nu au luat măsuri împotriva Huawei, argumentând că au proceduri suficiente pentru a testa echipamentele pentru securitate. Dar Australia și Noua Zeelandă au interzis recent Huawei să participe la rețelele 5G și există indicii că alte țări, inclusiv Germania, reanalizeazăproblema.

 

 

Inchide