HARTA BANILOR din România. Cât dă și cât primește înapoi de la bugetul de stat județul tău

Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 23/01/2015, 13:28

Statul a încasat anul trecut de la toate județele și Municipiul București taxe și impozite în valoare de peste 25,5 miliarde de euro. Către județe s-au întors de la bugetul de stat, sub forma cotelor defalcate din impozitul pe venit și din taxa pe valoare adăugată, circa 6,5 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate gândul de către Ministerul Finanțelor Publice.

Astfel, la nivel național din fiecare 100 de euro încasați la bugetul central, în județ s-au întors în medie 25 de euro, reiese din datele oficiale. Cu toate acestea, în 15 județe sumele virate către bugetele locale au fost mai mari decât taxele și impozitele plătite statului.

În Vaslui, Botoșani, Teleorman, Călărași, Vrancea, Caraș-Severin, Suceava, Neamț, Mehedinți, Dâmbovița, Ialomița, Tulcea, Gorj, Maramureș și Olt sumele care s-au întors de la bugetul de stat la bugelete locale au depășit valoarea taxelor și impozitelor colectate la nivel județean.

În alte șase județe și în Municipiul București, sumele primite înapoi de la stat au reprezentat mai puțin de 50% din valoarea taxelor și impozitelor colectate la nivel județean și virate la bugetul central. Valoarea taxelor și impozitelor încasate la bugetul central din fiecare județ în parte este direct proporțională cu populația, cu numărul de angajați și cu mărimea mediului de afaceri.

Click pe imagine pentru a mări

Sursă date: Ministerul Finanțelor Publice // Notă: Procentul însemnat pe hartă reprezintă raportul dintre 1) banii virați la bugetul de stat din taxele și impozitele colectate în fiecare județ în parte și 2) banii care s-au întors de la bugetul central la bugetele locale în 2011.

Pentru fiecare 100 de euro încasați de stat, Vasluiul a primit înapoi 158 de euro

Din punct de vedere al raportului dintre banii primiți de la stat și banii încasați de stat prin taxe și impozite, Vasluiul se află în topul clasamentului. Astfel, în 2011, județul Vaslui a contribuit la bugetul de stat cu circa 66,1 milioane de euro și a încasat 104,9 milioane de euro. Practic a primit înapoi 158,6% din totalul veniturilor trimise către stat.

„Este un județ sărăcuț, fără resurse, fără industrie. Una e să ai Valea Prahovei și să treacă mii de oameni pe acolo, alta e să fii județul Vaslui și să nu se oprească la tine nici măcar pentru a cumpăra un pachet de țigări”, a declarat pentru gândul Vasile Mihalachi, președintele Consiliului Județean Vaslui (PSD).

Întrebat dacă banii primiți anul trecut de la bugetul de stat au fost suficienți, Mihalachi ne-a explicat că „nici acești bani pe care îi primim nu ne ajung” și a subliniat că „dacă statul ia mâna de pe noi, am murit”. Președintele Consiliului Județean Vaslui susține că s-a văzut nevoit să apeleze la un împrumut de 35 de milioane de euro pentru a achita cotele de finanțare pentru fondurile europene atrase în ultimii ani, aceasta fiind singura soluție care i-a rămas pentru a sprijini economia locală.

„Până acum am primit fonduri europene în valoare de 200 de milioane de euro. Anul acesta și în prima jumătate a anului viitor vom mai atrage alte 200 de milioane de euro. Altă soluție nu văd. În nord-estul țării suntem pe primul loc în ceea ce privește fondurile atrase pe cap de locuitor”, a mai precizat Mihalachi.

Bucureștiul primește 11 euro pentru fiecare 100 de euro vărsați la bugetul de stat

Municipiul București are cel mai slab procentaj în ceea ce privește raportul dintre banii primiți de la bugetul de stat și banii vărsați sub formă de taxe și impozite, respectiv 11,2%, reiese din informațiile furnizate de Ministerul Finanțelor.

„Dacă privești din punctul de vedere al Bucureștiului poate, într-adevăr, să pară incorect, puțin frustrant. În același timp însă, suntem conștienți că trebuie să funcționeze principiul solidarității între județe și regiuni, pentru a reduce diferențele de nivel de trai”, a declarat pentru gândul Mircea Raicu, viceprimar general al Capitalei (PDL).

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă Bucureștiul ar primi înapoi toți banii încasați de stat, viceprimarul general al Capitalei ne-a răspuns că se va întâmpla „ceea ce trebuie să se întâmple, adică s-ar investi masiv în special în infrastructură, fie că este rutieră, de energie sau de apă și canalizarea”.

Click pe imagine pentru a mări

Sursă date: Ministerul Finanțelor Publice

Oficialii din Vrancea se plâng de lipsa investițiilor străine și absența unor programe care să reducă decalajele economice

În 2011 Vrancea a contribuit la bugetul de stat cu circa 63,2 milioane de euro și a primit înapoi în jur de 81,6 milioane de euro, potrivit datelor de la Minister. Oficialii din Vrancea se așteaptă ca decalajele față de celelalte județe să se mențină și în 2012, pe fondul lipsei unor programe naționale prin care să fie stimulate invesțiile străine în regiunile mai sărace din România.

„Vrancea nu are rafinării, nu are porturi, nu are aeroporturi, nu produce venituri mari pentru că în România este vorba despre o dezorganizare regională. Guvernele ultimilor 20 de ani nu au redus decalajele economice. Nu există programe naționale în acest sens, nu există investiții. Anul trecut a fost jale, iar anul acesta va fi și mai jale”, a declarat pentru gândul Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea (PSD).

Constantinescu, CJ Constanța: Trebuie schimbată mentalitatea că în județul care aduce bani nu trebuie să se mai întoarcă banii, că are destui

Președintele Consiliului Județean Constanța s-a arătat nemulțumit de felul în care s-au repartizat banii de la bugetul de stat către bugetul local. Astfel, în Constanța se întorc în jur de 14 euro pentru fiecare 100 de euro colectați de stat din impozitele și taxele de la constănțeni.

„În loc să fie hrănită vaca ce dă lapte, să îi mai dai și ăleia să mănânce ca să o mulgi și mâine, i se ia laptele”, a declarat pentru gândul Nicușor Constantinescu, președintele CJ Constanța (PSD).

În opinia sa repartizarea banilor „nu este o chestiune de echitate, de solidaritate”, ci una care urmărește o agendă politică și afectează astfel județele care ar avea potențial să aducă mai mulți bani la bugetul de stat.

„Faptul că autostrada Cernavodă Constanța nu este gata, afectează județul. Am avea un circuit economic mult mai mare, mai multe locuri de muncă, mai multe oportunități economice, ar însemna pentru România mai mulți bani la buget”, a arătat Constantinescu. Președintele CJ Constanța este de părere că „trebuie schimbată mentalitatea că în județul care aduce bani nu trebuie să se mai întoarcă banii, că are destui” și că trebuie găsite soluții astfel încât banii să meargă atât la județele sărace cât și acolo unde există proiecte care pot genera plus valoare.

Tișe, CJ Cluj: Preocuparea CJ ar trebui să fie să aducă bani, nu să stea cu mâna întinsă la Guvern

Președintele Consiliul Județean Cluj a fost diplomat în ceea ce primește modul în care sunt repartizați banii de la bugetul de stat către bugetele locale: „Este o chestiune normală, așa funcționează administrația financiară într-un stat unitar”. Cu toate acestea, el a atras atenția că „preocuparea consiliilor județene ar trebui să fie să aducă bani, să producă bani, nu să stea cu mâna întinsă la Guvern. Rolul lor este să găsească soluții alternative”, a declarat Alin Tișe (PDL) pentru gândul.

Județul Cluj primește de la bugetul de stat mai puțin de jumătate din suma totală a taxele și impozitelor vărsate către bugetul central. Astfel, pentru fiecare 100 de euro încasați de la clujeni, în județ se întorc circa 44 de euro.

ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Cine este femeia misterioasă filmată insistent în timpul meciului câștigat de Simona Halep la Moscova....
Localitatea cu cel mai scurt nume din România. Are doar două litere, pentru ce este...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Mașină second hand în rate, fără avans: Cât este rata lunară pentru un SUV Volvo...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Țara în care toți angajații primesc o săptămână de concediu plătit pentru a limita răspândirea...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
O scrisoare de AMOR a excentricei regine Maria Antoaneta a DEZĂLUIT ceva INCREDIBIL după aproape...
S-a aflat care este cel mai bun ulei pentru prăjit cartofii! Surpriza e cu adevărat...
Cine sunt, de fapt, românii care s-au îmbogățit după creșterea prețului la energie și gaze
Tarifele RCA au CRESCUT în medie cu 70%
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Anunțul ȘOC al momentului: Ce măsuri dure vor fi luate. LOCKDOWN TOTAL?
Este cutremur total în PNL! Informația șoc despre Rareș Bogdan. S-a aflat acum (SURSE)
ȚEAPA anului în ROMÂNIA! Vă USUCĂ DE BANI. Mare grijă când primiți mesajul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021