IKEA respinge ferm raportul Greenpeace în care este acuzată că folosește pentru mobila fabricată sub brandul ei lemn din pădurile naturale din România

IKEA respinge ferm raportul Greenpeace în care este acuzată că folosește pentru mobila fabricată sub brandul ei lemn din pădurile naturale din România
Publicat: 11/04/2024, 15:42

Reprezentanții IKEA au transmis, joi, într-un răspuns la solicitarea Gândul, că resping total concluziile raportului Greenpeace, publicat miercuri. Activiștii de mediu susțin, în concluziile investigației, că mai mulți producători de mobilă care fabrică produse pentru IKEA – care ajung pe rafturile retailerului din 13 țări europene – s-ar aproviziona cu lemn provenit din ultimele păduri naturale ale Carpaților românești, incluzând păduri din situri protejate Natura 2000. Organizația transmitea că IKEA nu a contestat rezultatele anchetei, în timp ce compania suedeză anunța miercuri, la solicitarea agențiilor de presă internaționale, că declanșează un control pentru a vedea dacă acestea se susțin în realitate.

Raportul Greenpeace este contestat de oficialii retailerului de mobilă suedez.

„Am analizat atent raportul Greenpeace pentru România, publicat pe 10 aprilie, și suntem în dezacord complet față de modul în care IKEA este reprezentată în acest studiu, în care se susține faptul că lemnul din pădurile virgine și cvasi-virgine, protejate de lege, ajunge în piesele de mobilier IKEA. Fără excepții, nu acceptăm utilizarea de lemn provenit din păduri virgine și cvasi-virgine, protejate de lege, în produsele noastre”, se arată în declarația semnată de Ingka Group și Inter IKEA Group.

Greenpeace a anunțat miercuri că noua sa investigație dezvăluie cum șapte producători ai produselor populare IKEA, sunt legate de distrugerea pădurilor cu o mare valoare de conservare din Carpații României și că cel puțin 30 de tipuri de astfel de produse ale acestor producători au fost găsite în magazine IKEA din 13 țări: Austria, Belgia, Cehia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Israel, Marea  Britanie, Polonia, România și Suedia.

„Informațiile expuse creează confuzie”

„Considerăm că este necesară o protecție susținută, din partea tuturor, pentru a evita deteriorarea naturalității pădurilor și a biodiversității. De aceea, cu fiecare ocazie, am încurajat un dialog deschis și transparent pe această temă. Prin urmare, respingem acuzațiile prezentate în raport, întrucât informațiile expuse creează confuzie prin interpretarea diferită a noțiunilor de «păduri mature» și «păduri cu caracter primar»”, au transmis reprezentanții retailerului suedez.

Potrivit sursei citate, raportul Greenpeace sugerează că vârsta arborilor este singurul criteriu pentru a defini pădurile virgine.

„Cu toate acestea, există mai multe criterii pentru definirea pădurilor virgine, vârsta fiind doar unul dintre acestea. Conform legislației aplicabile în România și standardului FSC de certificare a managementului forestier, criteriile de identificare a pădurilor virgine și cvasi-virgine includ, dar nu se limitează la, nivelul de perturbare sau management, compoziția speciilor din arboret, prezența tuturor stadiilor de dezvoltare ale pădurii, proporția arborilor aflați la limita fiziologică de vârstă, prezența lemnului mort în toate stadiile de descompunere și altele”, spun oficialii IKEA.

„Pădurile virgine și cvasi-virgine reprezintă o categorie de păduri cu valoare ridicată de conservare (PVRC). Protecția acestora face parte din cerințele codului de conduită al furnizorilor IKEA (IWAY) privind silvicultura. Deoarece lemnul nostru este certificat FSC, toate lanțurile de aprovizionare și pădurile sunt supuse unor verificări anuale de către organismele de certificare acreditate de FSC – audituri ale lanțului de custodie și ale managementului forestier. În plus față de aceste audituri, IKEA efectuează anual mai multe audituri forestiere și audituri ale lanțului de aprovizionare cu lemn”, au conchis Ingka Group și Inter IKEA Group.

Conform informațiilor companiei, Grupul Ingka (Ingka Holding BV și entitățile sale controlate) este unul dintre cele 12 grupuri diferite de companii care deține și operează IKEA în baza unor acorduri de franciză cu Inter IKEA Systems BV.

Grupul Ingka are trei domenii de activitate – IKEA Retail, Ingka Investments și Ingka Centre – și este un partener strategic în sistemul de franciză IKEA, operând 378 de magazine IKEA în 30 de țări. Aceste magazine au avut 706 de milioane de vizite în timpul anului financiar 2020 (1 septembrie 2019 – 31 august 2020) și 3,6 miliarde de vizite pe www.IKEA.com.

Sursa foto: IKEA

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre părinții români care muncesc în alte țări vin acasă de Paște?