În cât timp poate relua alimentarea cu curent electric Dispecerul Energetic Național, în cazul unui black-out? Răspunsul directorului din cadrul Transelectrica

În cât timp poate relua alimentarea cu curent electric Dispecerul Energetic Național, în cazul unui black-out? Răspunsul directorului din cadrul Transelectrica
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 17/11/2021, 16:26

Regulamentele europene în domeniul energiei prevăd ca, în cazul unei pene extinse de curent, black-out, alimentarea cu electricitate a tuturor consumatorilor trebuie să fie reluată în cel mult șase ore, obligație pe care o poate îndeplini Unitatea Operatională – Dispecerul Energetic Național (UNO-DEN), din cadrul Transelectrica, după cum a afirmat, miercuri, Virgiliu Ivan, directorul UNO-DEN.

Un black-out înseamnă că cel puţin jumătate din consumatorii sistemului energetic rămân nealimentaţi, a explicat, miercuri, Virgiliu Ivan, directorul Unității Operatională – Dispecerul Energetic Național (UNO-DEN), în cadru unei conferințe de specialiatate.

Potrivit directorului din cadrul companiei naționale de transport al energiei electrice, România funcţionează interconectat, la nivel european, într-o infrastructură energetică din care fac parte 34 de ţări şi 41 de operatori de transport şi sistem.

„La vârf de consum din perioadele cele mai dificile se înregistrează până la 600.000 de MW. Astfel că 2.000 – 3.000 de MW care ar putea fi importaţi de una sau alta dintre ţări nu reprezintă foarte mult”, a detaliat Virgiliu Ivan, în cadrul conferinţei Focus Energetic, citat de Agerpres.

Prognoza oficială a DEN pentru acest sezon rece – noiembrie 2021 – martie 2022 – vizează un consum mediu lunar de energie electrică între 5.300 GWh (februarie 2022) și 5.850 GWh (ianuarie 2022) și o medie a sezonului 2021-2022 cu 2,3% mai mare față de 2020-2021, așa cum arată Hotărârea pentru aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național precum și a măsurilor în legătură cu realizarea stocurilor de siguranță ale Sistemului electroenergetic național în ceea ce privește combustibilii și volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.

„Nu discutăm de ordinul zilelor”

Virgiliu IVAN a subliniat că, la nivel european, în cadrul acestui sistem principalul aspect pe care îl urmăresc oficialii este cel al solidarităţii. „Este foarte important că suntem parte a acestui sistem interconectat, ENTSO-E, iar o problemă se rezolvă prin participarea tuturor celorlalţi, este o obligaţie”, a explicat directorul UNO-DEN.

Potrivit acestuia, în 2015, au început să fie emise regulamente euiropene pentru funcţionarea operatorilor de transport şi sistem, s-a trecut de la manuale de operare la reglementări europene cu caracter de lege pe care le pun în practică toate ţările europene.

„Astfel că activitatea de prevenire a unor astfel de situaţii este foarte serios tratată. În caz de black-out, regulamentele stabilesc ca durata de repornire a alimentării să fie de maximum de șase ore, deci nu discutăm de întreruperi de alimentare care să afecteze populaţia Europei timp de zile. Dacă se întâmplă un astfel de eveniment, avem aceste capabilităţi de repornire în șase ore, deci nu discutăm de ordinul zilelor”, a subliniat Ivan.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Vali Vijelie, părăsit de soție după ce a văzut pozele din CANCAN.RO. „Fiecare își vede...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
FOTO EXPLOZIV! L-am prins pe Vali Vijelie cu „pofta inimii”. A posedat-o pe stradă
Noi detalii cutremurătoare despre moartea lui Naomi. Ce au scos la iveală prietenii apropiați
ANIMAŢIE. Cu cât creşte distanţa de frânare la o viteză de 50 km/h, în condiţii...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Turistă din Marea Britanie, sfâșiată de urs pe Transfăgărășan! Femeia a scos mâna pe geam...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Polonia susţine că este pregătită să găzduiască arme nucleare ale NATO
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Elena Udrea e distrusă. Ce i s-a întâmplat în închisoare
Fostul model celebru care a ajuns să se îmbrace din gunoaie! Imaginile recente când probează...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Cum să alegi parfumurile pentru orice preferință?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
A fost găsit craterul din care s-a desprins „a doua Lună” a Pământului