În ce stadiu este Programul Casa Verde Fotovoltaice, suspendat în instanță? Șeful AFM: „Situația este un pic delicată”

În ce stadiu este Programul Casa Verde Fotovoltaice, suspendat în instanță? Șeful AFM: „Situația este un pic delicată”
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 30/10/2023, 18:34
Actualizat: 31/10/2023, 11:55

Programul Casa verde Fotovoltaice este încă blocat, după ce, în urmă cu o lună, o firmă din Oradea a obținut în instanță suspendarea procedurilor. Mai mult, nu există un orizont de timp clar în care cei aproape 90.0000 de beneficiari să poată spera că își pot monta panouri, pentru că recursul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) încă nu a primit un termen de judecată, în timp ce procesul pe fond începe abia la jumătatea lunii viitoare.

Recursul depus de AFM privind decizia de suspendare a procedurilor din Programul Casa verde Fotovoltaice, înregistrat în 29 septembrie, încă nu a primit un termen la instanța care este chemată să analizeze această soluție a Curții de Apel din Oradea. Dosarul a fost format la Înalta Curte de Casație și Justiție pe 11 octombrie, dar parțile încă se așteaptă să se stabilească o dată pentru judecarea recursului, conform reprezentanților AFM.

Suspendarea a fost dispusă până la judecarea pe fond a cauzei, dar și aici mai durează până la o decizie finală. Conform datelor de pe portalul instanțelor, primul termen a fost stabilit la Tribunalul Bihor pentru data de 16 noiembrie.

„Suntem, din păcate, și acum cu programul suspendat. Administrația Fondului pentru Mediu a întreprins toate demersurile pentru deblocarea lui. Am făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Am notificat de vreo 2-3 ori și Curtea de Apel Oradea, pentru a transmite cu celeritate dosarul către Înalta Curte, cu scopul de a primi un termen cât mai rapid de soluționare a situației. Deocamdată, nu avem un termen stabilit de Înalta Curte. Așteptăm să îl stabilească pentru acest recurs, astfel încât cele aproape 90.000 de familii să beneficieze de finanțarea gândită de Administrația Fondului pentru Mediu”, a declarat Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, luni, într-un interviu pentru DC News.

Cronologia programului

Pe 6 septembrie, AFM anunța că peste 7.700 de dosare ale persoanelor înscrise în programul Casa Verde Fotovoltaice au fost atribuite instalatorilor, în doar patru ore de la publicarea listelor cu cei 515 instalatori instalatorii validați în cadrul acestui program.

Datele anunțate de AFM arătau că cele mai multe dosare sunt din județele Ilfov (565), Mureș (484), Timiș (477), Iași (457), Suceava (332), Dâmbovița (277), Argeș (273), Dolj (257), Arad (227).

Finanțarea prin acest program se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei, conform datelor programului.

Suma finanțată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.

Bugetul total al acestei sesiuni este de aproape 2 miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei a fost alocat persoanelor fizice, iar unitățile de cult au avut la dispoziție 17,5 milioane lei.

În termen de maximum 30 de zile de la data selectării instalatorului de un solicitant, instalatorul analizează documentele încărcate de solicitant, conform procedurii de analiză şi selectează în aplicaţie solicitanţii eligibili.

Astfel, conform datelor Administrației Fondului pentru Mediu, înscrierile în program, din partea persoanelor fizice și a unităților de cult, însumează solicitări de finanțare în valoare de 1.750.000.000 de lei pentru instalarea a 87.500 de noi capacităţi de producere a energiei electrice cu sprijin financiar de la Administrația Fondului pentru Mediu.

Bugetul de 17.500.000 de lei alocat unităților de cult a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 875 de solicitanți.

Numărul românilor care și-au instalat panouri de producere a energiei electrice a crescut semnificativ în ultima perioadă. Din datele Autorității Naționale de Reglementare în Energie, dacă în decembrie 2022 erau 46.500 de prosumatori, numărul lor a ajuns la peste 93.000 în august și este estimat să crească la 140.000 la sfârșitul anului Ia 350.000 până în 2023. Cei mai mulți sunt în Ilfov (6.350), județ urmat de Timiș, Dolj, Arad și Argeș.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
”Fratele” multi-milionar al Prodancei s-a sinucis la Dubai! El a avut în trecut inclusiv o...
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
VIDEO „Lichidare în masă”: Rușii repetă greșeala de a-și aduna soldații în careu, ucrainenii trimit...
Răpusă de CANCER de pancreas! Durere fără margini
Momentul când agresorul se îndreaptă spre apartamentul prostituatei din Iaşi. Ionuţ a agaţat-o pe Raimonda...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Gabriela Cristea l-a prins în fapt! Tavi Clonda era cu fosta la mall + El...
Un român s-a trezit cu amendă pentru ROVINIETĂ dintr-un motiv bizar
Ce s-a întâmplat cu trupul lui Alexei Navalnîi, când a fost scos din închisoare?! Totul...
Rămân cu indexarea de 13,8%! Acești pensionari nu vor primi pensii mai mari după recalcularea...
Calendarul alegerilor din România în 2024. Locale cu Europarlamentare. PSD şi PNL - liste comune...
Cele 4 zodii pentru care astrele s-au aliniat și vor domina lumea! Nimeni nu le...
Ce ÎNSEAMNĂ când ți se OFILESC plantele în casă?
INTRĂ 250 DE LEI pe carduri! A venit anunțul cel mare pentru DOUĂ MILIOANE de...
Florin Ristei este istorie. Naomi Hedman, fosta lui parteneră, s-a afișat cu un alt bărbat
VIDEO | Daniela Crudu, apariție rară la televizior alături de sora ei. Cum arată acum...
BANCUL ZILEI. Rămas văduv, Bulă se recăsătorește cu sora nevestei lui decedate: Bulă, de ce...
Dieta care scade DRAMATIC riscul de apnee în somn