Încă o firmă iese de pe piața RCA, dar la cerere. UNIQA Asigurări se retrage, după volatilitatea declanșată de falimentul City Insurance. Câți asigurători rămân activi

Încă o firmă iese de pe piața RCA, dar la cerere. UNIQA Asigurări se retrage, după volatilitatea declanșată de falimentul City Insurance. Câți asigurători rămân activi
Cotele de piață pe segmentul RCA sunt în schimbare / Sursa: Uniqa
Publicat: 30/11/2021, 10:46

UNIQA Asigurări a primit aprobarea Consiliulu Autorității de Supraveghere Financiară pe pentru retragerea a autorizației acordată societății UNIQa Asigurări S.A.pentru practicarea asigurării obligatorii de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie (RCA). Cerea a fost admisă în ședința de săptămâna trecută, astfel că, după falimentul liderului pe segmentul RCA, această piață se împarte acum între șapte asigurători.

Uniqua Asigurări S.A. renunță la portofoliu care era oricum cel mai redus printre cei nouă asigurători de segmentul RCA dinaintea falimentului City Insurance, de acum două luni.

Primele plăți de despăgubiri pentru cererile de plată depuse de către păgubiții City Insurance urmau să fie efectuate de luni, 29 noiembrie, la două luni de când s-a publicat decizia de retragere a autorizației de funcționare a companiei. Astfel, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care a preluat administrarea City Insurance, a anunțat, vineri, că va efectua luni, 29 noiembrie 2021, primele plăți de despăgubiri pentru cererile de plată depuse de către păgubiții Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.

Persoanele păgubite și clienții City Insurance au trimis aproximativ 56.900 de cereri de plată de despăgubiri și restituiri de prime către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Valoarea despăgubirilor solicitate de către se ridică la aproximativ 530 milioane de lei, conform datelor, din 16 noiembrie, transmise de ASF.

Structura pieței RCA

Conform celui mai recent raport al Autorității de Supraveghere Financiară privid piața asigurărilor, pe segmentul de asigurări de răspundere civilă auti RCA, la 30 iunie 2021, își desfășurau activitatea următorii 9 asigurători autorizați de ASF pentru activități de asigurare RCA: Allianz-Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance SA, Euroins România Asigurare – Reasigurare SA, Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, Grawe Romania Asigurare SA, Groupama Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA și Uniqa SA.

La acea dată, gradul de concentrare se menținea ridicat pentru primii asigurători din top la finalul primului semestru al anului 2021, astfel că primii doi asigurători cumulau aproximativ 77,5% din portofoliul de asigurări RCA din România. Pe primul loc era City Insurance, cu 46,43% cotă de piață, urmată de Euroins, cu 31,15%. Uniqua se afla pe locul 9, cu 0,77% din piață. Conform graficelor ASF, prezența în piață se diminuase față de anul 2017 când avea 2,58%.

Motivele UNIQA Asigurări

Astfel, pe piața asigurărilor auto obligatorii rămân șapte companii, după retragerea UNIQUA Asigurări. Această politică de diminuare a portofololiului RCA este confirmată în ultimul raport financiar, pe primele 9 luni din 2021 și detaliat cu o zi înainte de decizia ASF.

„În ceea ce privelte asigurările auto, UNIQA urmărește în mod constant obiectivul de reducere a impactului RCA asupra portofoliului, în acord cu strategia de dezvoltare durabilă asumată. Cu toate acestea, compania a încheiat primele 9 luni din 2021 cu un nivel al vânzărilor RCA situat peste cel din aceeași perioadă a anului anterior, rezultatul fiind influențat de provocările și volatilitatea generate de actualul context al pieței pe acest segment”, se arată în comunicatul UNIQUA Asigurări.

Rezultatele primelor 9 luni din 2021 indică un volum total al primelor brute subscrise de cele două companii UNIQA – UNIQA Asigurări și UNIQA Asigurări de viață – situat la nivelul de 78,2 milioane euro, conform IFRS, în creștere cu 11,3% față de rezultatul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

Profitul net total al celor două companii UNIQA la finalul primelor 9 luni din 2021 a fost de 3,8 milioane euro, conform IFRS, arată comunicatul companiei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația