Încă trei traderi au fost sancționați de ANRE pentru că au încercat să manipuleze piața angro de energie electrică. Ce amenzi au primit

Încă trei traderi au fost sancționați de ANRE pentru că au încercat să manipuleze piața angro de energie electrică. Ce amenzi au primit
Publicat: 15/04/2024, 15:00

Încă trei traderi de energie electrică au fost sancționați de autoritatea de reglementare, după ce au fost investigați pentru suspiciunii de manipulare sau tentativă de manipulare a pieței angro de energie electrică. Sancțiunile sunt, de data aceasta de peste 18 milioane de lei, după ce, în ianuarie, ANRE a aplicat amenzi-record de peste o jumătate de miliard de lei pentru patru traderi, cap de listă fiind compania controlată de omul de afaceri Augustin Constantin Oancea, TINMAR ENERGY.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat, luni, că, membrii Comitetul de reglementare al instituției au aprobat în unanimitate acum apropate trei săptămâni, pe 29 martie, sancționarea cu amenzi contravenționale din cifra de afaceri a trei operatori economici din sectorul energiei electrice, pentru nerespectarea prevederilor legale specifice privind efectuarea tranzacțiilor pe piața angro de energie electrică.

Măsura luată vine în urma investigației desfășurate de ANRE, la sesizarea OPCOM efectuată prin Platforma de notificare a Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER), iar în aceste cazuri există anumite proceduri care trebuie îndeplinite înainte ca ANRE să poată comunica public rezultatele anchetei.

În februarie, ANRE a anunțat amenzi -record pentru patru traderi – EFT FURNIZARE S.R.L., FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP, NOVA POWER & GAS S.R.L. și TINMAR ENERGY S.A., cel din urmă primit aproape 70% din amenzile cumulate, respectiv 537,50 de milioane de lei.

Deciziile președintelui ANRE sunt datare în 19 ianuarie, când au fost aprobate de Comitetul de Reglementare al ANRE.  Modul în care s-au realizat mai multe tranzacții între „băieții deștepți” din energie, dar și cantitățile, momentele și prețurile avansate nu pot fi explicate decât prin posibile înțelegeri între traderi, arată un raport al ANRE care a intrat în posesia reporterilor GÂNDUL.

Amenzile contravenționale aplicate de ANRE se constituie integral ca venit la bugetul de stat, dar acestea pot fi contestate în instanță, așa cum au procedat și cei patru traderi menționați. Potrivit surselor din interiorul ANRE, 95% din amenzile autorității de reglementate sunt contestate, iar cele mai multe – 95 -96% – sunt soluționate de instanțe în favoarea instituției.

Cine sunt cei trei traderi

Astfel, ANRE a aplicat participanților la piața angro de energie electrică investigaţi, sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 18.005.844,47 lei, pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT).

Pe scurt, articolul 5 precede că „Se interzice manipularea sau tentativa de manipulare a pielei pe pietele angro de energie.”

  • ENERGY REPUBLIC TRADING S.R.L. a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativă de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma tranzacțiilor efectuate pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică (PC-OTC), administrată de către operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale ,,OPCOM” S.A.

În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că operatorul economic licențiat ENERGY REPUBLIC TRADING S.R.L., prin patru tranzacții încheiate cu operatorii economici licențiați LAND POWER S.R.L. și QMB ENERG S.R.L., s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind încadrate în subcategoria tranzacţiilor de spălare tip prearanjate – „pre-arranged trading”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) și ii) din același act normativ.

Investigația a fost finalizată prin Decizia Președintelui ANRE nr. 617/29.03.2024, având la bază votul în unanimitate al Comitetului de reglementare, operatorul economic ENERGY REPUBLIC TRADING S.R.L. fiind sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 6.336.705,37 lei.

  • QMB ENERG S.R.L. a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativă de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma tranzacțiilor efectuate pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică (PC-OTC), administrată de către operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale ,,OPCOM” S.A..

În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că operatorul economic licențiat QMB ENERG S.R.L., prin trei tranzacții încheiate cu operatorul economic licențiat ENERGY REPUBLIC TRADING S.R.L., s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind încadrate în subcategoria tranzacţiilor de spălare tip prearanjate – „pre-arranged trading”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) și ii) din același act normativ.

Investigația a fost finalizată prin Decizia Președintelui ANRE nr. 618/29.03.2024, având la bază votul în unanimitate al Comitetului de reglementare, operatorul economic QMB ENERG S.R.L. fiind sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 3.933.081,90 lei.

  • LAND POWER S.R.L. a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativă de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma tranzacțiilor efectuate pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică (PC-OTC), administrată de către operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale ,,OPCOM” S.A..

În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că operatorul economic licențiat LAND POWER S.R.L., printr- o tranzacție încheiată cu operatorul economic licențiat ENERGY REPUBLIC TRADING S.R.L., s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţia efectuată fiind încadrată în subcategoria tranzacţiilor de spălare tip prearanjate – „pre-arranged trading”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea  manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) și ii) din același act normativ.

Investigația a fost finalizată prin Decizia Președintelui ANRE nr. 619/29.03.2024, având la bază votul în unanimitate al Comitetului de reglementare, operatorul economic LAND POWER S.R.L. fiind sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 7.736.057,20 lei.

ANRE reamintește că rolul său principal este de a asigura un mediu concurențial sigur și echitabil în sectorul energetic, protejând interesele consumatorilor și sprijinind dezvoltarea sustenabilă a pieței de energie din România.

„Monitorizăm permanent respectarea prevederilor legale în vigoare pentru a remedia acele încălcări care afectează buna funcționare a pieței de energie”, a transmis autoritatea de reglementare.

Conform celui mai recent raport publicat al ANRE, erau 212 participanţi activi la piaţa angro de energie electrică activi în luna decembrie 2023.

Citiți și:

Investigația ANRE privind manipularea pieței: Tranzacții la 16 secunde, spălare de bani și posibile înțelegeri între „băieții deștepți” din energie (SURSE)

Cei patru traderi amendați pentru manipularea pieței energiei au atacat în instanță sancțiunile ANRE de aproape 540 mil. lei. Ce indică precedentele

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre părinții români care muncesc în alte țări vin acasă de Paște?