Inflația a crescut la 6,3% în septembrie. Cele mai mari majorări de prețuri sunt la energie. Lista cu cele mai mari scumpiri

Inflația a crescut la 6,3% în septembrie. Cele mai mari majorări de prețuri sunt la energie. Lista cu cele mai mari scumpiri
Energia electrică s-a scumpit cu aproape un sfert de preț / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 12/10/2021, 11:12

Rata anuală a inflației în luna septembrie 2021, comparativ cu aceeași lună de anul trecut a ajuns la 6,3%, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică. Aceasta a crescut față de august cu 1% și depășește, pentru moment, estimările Băncii Naționale a României, care a prognozat o inflație de 5,6% pentru sfârșitul anului.

Indicele preţurilor de consum (IPC), indicator al inflaţiei la nivel naţional, a avut o evoluție ascendentă în septembrie, atât față de luna precedentă, cât și față de anul trecut, arată datele INS.

Potrivit sursei citate, preţurile de consum în luna septembrie 2021 comparativ cu luna august 2021 au crescut cu 0,8%, față de un avans de 0,2% în august comparativ cu iulie.

Astfel, rata inflaţiei de la începutul anului – septembrie 202,1 comparativ cu decembrie 2020 –  este 5,6%, în creștere de la 4,7%, raportată în august.

Creștere peste estimări

Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2021 comparativ cu luna septembrie 2020 este 6,3%, față de 5,3%, în august.

Potrivit INS, rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2020 – septembrie 2021) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2019 – septembrie 2020) este 3,6%.

În ceea ce privește pndicele armonizat al preţurilor de consum în luna septembrie 2021 comparativ cu luna august 2021, acesta este 100,83%, iar rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2021 comparativ cu luna septembrie 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 5,2%, față de 4%, în august.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2020 – septembrie 2021) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2019 – septembrie 2020) determinată pe baza IAPC este 2,9%, față de 2,6, cea raportată în august.

BNR revizuise, în august, estimarea de inflație la sfârșitul anului curent, față de cea previzionată în mai, de la 4,1% la 5,6%, și de la 3% la 3,4%, la finalul anului următor. Prognoza venea în contextul scumpirilor, în special la produse energetice.

„Prognoza nu arată chiar frumos. După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflaţia care va fi anunţată peste două zile, sau mai degrabă după mine, ca să nu angajez pe mulţi colegi, va depăşi 5%, sau va fi în jur de 5%. Şi subliniez acest lucru pentru că de regulă când noi facem o prognoză la sfârşitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este şi aici, există tendinţa să se spună aşa: Banca naţională prognozează de acum înainte o inflaţia de 5,6%, preţurile vor creşte cu 5,6%. Nu este aşa. Inflaţia e deja 5%, deci mai degrabă vedem – bineînţeles şi cu acţiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească – mai degrabă vedem o temperare a creşterilor de preţ şi acesta este efortul nostru, să menţinem inflaţia între 5 – 5,5% până la sfârşitul anului pentru ca apoi, observați, datorită efectului de bază indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 şi ceva la sută”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în 9 august, înainte ca INS să anunțe rata inflației din iulie, de 5%.

Cele mai mari scumpiri

Potrivit INS, cele mai mari creșteri de prețuri, în septembrie, față de august, au fost la servicii – 0,96%, urmate de mărfuri alimentare – 0,05% și nealimentare – 0,73%.

Față de aceeași lună a anului trecut, pe primul loc sunt majorările la mărfurile nealimentare – 8,71%, apoi alimentare – 4,26% și servicii – 3,75%.

Pe categorii de mărfuri și servicii, cele mai mari scumpiri au fost la energie. Astfel, prețurile la energia electrică au crescut, în septembrie 2021 față de septembrie 2020, cu 24,65%, iar la gaze, cu 21,51%, apoi combustibili, cu 16,7%Singura scădere de preț a fost la energia termică, cu 0,21%. La mărfurile alimentare, cele mai mari majorări de prețuri au fost la cateorie ulei, slănină, grăsimi, cu 21,24%.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”