Inflația a crescut la 6,3% în septembrie. Cele mai mari majorări de prețuri sunt la energie. Lista cu cele mai mari scumpiri

Inflația a crescut la 6,3% în septembrie. Cele mai mari majorări de prețuri sunt la energie. Lista cu cele mai mari scumpiri
Energia electrică s-a scumpit cu aproape un sfert de preț / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 12/10/2021, 11:12

Rata anuală a inflației în luna septembrie 2021, comparativ cu aceeași lună de anul trecut a ajuns la 6,3%, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică. Aceasta a crescut față de august cu 1% și depășește, pentru moment, estimările Băncii Naționale a României, care a prognozat o inflație de 5,6% pentru sfârșitul anului.

Indicele preţurilor de consum (IPC), indicator al inflaţiei la nivel naţional, a avut o evoluție ascendentă în septembrie, atât față de luna precedentă, cât și față de anul trecut, arată datele INS.

Potrivit sursei citate, preţurile de consum în luna septembrie 2021 comparativ cu luna august 2021 au crescut cu 0,8%, față de un avans de 0,2% în august comparativ cu iulie.

Astfel, rata inflaţiei de la începutul anului – septembrie 202,1 comparativ cu decembrie 2020 –  este 5,6%, în creștere de la 4,7%, raportată în august.

Creștere peste estimări

Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2021 comparativ cu luna septembrie 2020 este 6,3%, față de 5,3%, în august.

Potrivit INS, rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2020 – septembrie 2021) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2019 – septembrie 2020) este 3,6%.

În ceea ce privește pndicele armonizat al preţurilor de consum în luna septembrie 2021 comparativ cu luna august 2021, acesta este 100,83%, iar rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2021 comparativ cu luna septembrie 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 5,2%, față de 4%, în august.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2020 – septembrie 2021) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2019 – septembrie 2020) determinată pe baza IAPC este 2,9%, față de 2,6, cea raportată în august.

BNR revizuise, în august, estimarea de inflație la sfârșitul anului curent, față de cea previzionată în mai, de la 4,1% la 5,6%, și de la 3% la 3,4%, la finalul anului următor. Prognoza venea în contextul scumpirilor, în special la produse energetice.

„Prognoza nu arată chiar frumos. După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflaţia care va fi anunţată peste două zile, sau mai degrabă după mine, ca să nu angajez pe mulţi colegi, va depăşi 5%, sau va fi în jur de 5%. Şi subliniez acest lucru pentru că de regulă când noi facem o prognoză la sfârşitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este şi aici, există tendinţa să se spună aşa: Banca naţională prognozează de acum înainte o inflaţia de 5,6%, preţurile vor creşte cu 5,6%. Nu este aşa. Inflaţia e deja 5%, deci mai degrabă vedem – bineînţeles şi cu acţiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească – mai degrabă vedem o temperare a creşterilor de preţ şi acesta este efortul nostru, să menţinem inflaţia între 5 – 5,5% până la sfârşitul anului pentru ca apoi, observați, datorită efectului de bază indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 şi ceva la sută”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în 9 august, înainte ca INS să anunțe rata inflației din iulie, de 5%.

Cele mai mari scumpiri

Potrivit INS, cele mai mari creșteri de prețuri, în septembrie, față de august, au fost la servicii – 0,96%, urmate de mărfuri alimentare – 0,05% și nealimentare – 0,73%.

Față de aceeași lună a anului trecut, pe primul loc sunt majorările la mărfurile nealimentare – 8,71%, apoi alimentare – 4,26% și servicii – 3,75%.

Pe categorii de mărfuri și servicii, cele mai mari scumpiri au fost la energie. Astfel, prețurile la energia electrică au crescut, în septembrie 2021 față de septembrie 2020, cu 24,65%, iar la gaze, cu 21,51%, apoi combustibili, cu 16,7%Singura scădere de preț a fost la energia termică, cu 0,21%. La mărfurile alimentare, cele mai mari majorări de prețuri au fost la cateorie ulei, slănină, grăsimi, cu 21,24%.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
FOTO. Triunghi amoros: așa arată vedeta înșelată de soțul ei fotbalist cu o actriță! `Ai...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Noua LIMITĂ DE VITEZĂ pe autostrăzi și drumuri expres! Cu cât la oră se va...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Motivul pentru care CTP a sărit să vorbească despre divorțul Reghe-Prodanca. Ce s-a întâmplat în...
Mii de români pot lua 2.000 de euro de la stat. Înscrierile pentru ajutor încep...
Avertismentul lui Streinu-Cercel: VIRUSUL va căpăta noi valenţe și va face noi MUTAȚII
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Veste excelentă pentru românii care vor să se vaccineze: Se întâmplă azi! Toate detaliile
Nenorocirea care ne va lovi grav pe toţi! Va fi mai gravă decât pandemia. E...
Liviu Dragnea este DEVASTAT. A ajuns să primească ”alocație” din partea Irinucăi. Fostul LIDER PSD;...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021