Inflația a sărit de pragul de 10% în martie, față de anul trecut. Care sunt produsele cu cele mai mari scumpiri

Inflația a sărit de pragul de 10% în martie, față de anul trecut. Care sunt produsele cu cele mai mari scumpiri
Publicat: 12/04/2022, 10:58
Actualizat: 12/04/2022, 11:29

Rata anuală a iflației a crescut peste pragul de 10%, conform datelor oficiale publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS), ritm previzionat și de Banca Națională a României (INS).

INS a anunțat că rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022, comparativ cu luna martie 2021, a ajuns la un nivel de două cifre, resepctiv de 10,2%. În urmă cu o lună, în luna februarie 2022 comparativ cu luna februarie 2021, acest indicator era de 8,5%.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) estima, în 5 aprilie, când a a decis o nouă majorare a dobânzii-cheie, începând din 6 aprilie, că, „potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației este așteptată să crească ceva mai pronunțat în următoarele luni decât s-a anticipat în luna februarie, sub impactul șocurilor pe partea ofertei”.

„Determinante pentru noua înrăutățire a perspectivei apropiate a inflației sunt majorările mult mai ample anticipate a fi consemnate de prețul combustibililor, și mai ales de prețurile alimentelor procesate, în principal sub influența creșterii mai puternice a cotațiilor țițeiului și a materiilor prime agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor internaționale instituite. Efectele inflaționiste astfel exercitate sunt așteptate să prevaleze pe orizontul apropiat de timp, față de impactul dezinflaționist substanțial prezumat a fi generat de prelungirea cu încă un an a schemelor de plafonare a prețurilor la energia electrică și gazele naturale pentru consumatorii casnici. Incertitudini însemnate rămân, totuși, asociate modului de evaluare și de includere în calculul IPC a impactului acestor scheme”, preciza banca centrală.

Evoluția din ultima lună

INS a publicat marți datele privind indicele preţurilor de consum (IPC) – indicator pentru determinarea inflaţiei la nivel naţional, dar și indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) – care este un indicator pentru determinarea inflaţiei la nivelul statelor membre ale UE.

Datele centrizate ale INS arată că preţurile de consum în luna martie 2022 comparativ cu luna februarie 2022 au crescut cu 1,9%, iar rata inflaţiei de la începutul anului (martie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 4,0%.

De la an la an, rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 este 10,2%., în timp ce în februarie era 8,5%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2020 – martie 2021) este 6,5%.

Cu o lună înainte, preţurile de consum în luna februarie 2022 comparativ cu luna ianuarie 2022 crescuseră 0,6%.

În ceea ce privește indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), în luna martie 2022 comparativ cu luna februarie 2022 este 101,95%.  Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 9,6%, iar rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2020 – martie 2021) determinată pe baza IAPC este 5,6%.

Cele mai mari creșteri ale prețurilor de consum au fost, în martie 2022, față de martie 2021, la marfuri alimentare, de 11,2%, urmate de mărfuri nealimentare, de 11,86% și servicii, de 6,53%.

Scumpirea cea mai mare de la an la an a fost la gaze, de 46,49%, asta și în contextul în care s-au luat în considerare prevederile OUG nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece (noiembrie 2021 – martie 2022).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii