Inspectorii ANAF au descoperit o fabrică clandestină de tutun de narghilea. Ce prejudiciu cauzau producătorii ilegali bugetului de stat

Publicat: 22/11/2023, 13:56
Actualizat: 22/11/2023, 13:58

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, au identificat, în luna noiembrie, un circuit ilegal de producție a tutunului pentru narghilea, care nu respecta nici normele fiscale, dar nici cele de sănătate publică.

Inspectorii au identificat, în locația clandestină situată în județul Maramureș, peste 300 kg de tutun vrac și amestecuri de tutun de narghilea fără a fi marcate, achiziționate atât intracomunitar din Germania, cât și non-UE. Aceste produse erau prelucrate fără a îndeplini condițiile legale de autorizare de către Autoritatea Vamală Română și/sau Ministerul Sănătății și ambalate în cutii de plastic fără etichete privind conținutul, proveniența sau procentul de tutun/nicotină, au transmis reprezentanții ANAF.

Produsele obținute aici se vindeau prin intermediul platformelor online, fără a fi însoțite de documente de proveniență, către operatori economici și persoane fizice situate pe întreg teritoriul României.

Potrivit oficialilor ANAF, prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului, reprezentând accize, TVA și impozit profit aferent cantității de 300 de kg este de 200.000 lei.

„Pentru a identifica totalul cantităților comercializate de acest operator economic, verificările vor continua pe întreg lanțul de tranzacționare. În situația în care inspectorii antifraudă nu ar fi destructurat această rețea de distribuție, prejudiciul adus bugetului statului, estimat la nivelul a 6 luni de activitate, ar fi fost în cuantum de 2 milioane de lei”, arată reprezentanții ANAF.

Acțiunea inspectorilor DGAF a fost sprijinită de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, care au dispus indisponibilizarea de la comercializare a amestecului de tutun.

„DGAF avertizează toate persoanele juridice sau fizice, care comercializează sau consumă produse din categoria tutunului de fumat / tutun de narghilea, să se asigure că produsele ce urmează a fi comercializate sau consumate sunt avizate de Ministerul Sănătății și ambalate, etichetate și marcate fiscal, în mod corespunzător”, au transmis oficialii.

În cadrul operațiunii „Nargile”, în perioada 24 – 31 octombrie 2023, inspectorii din cadrul DGAF au demarat 80 de controale antifraudă la nivel național, cu scopul reducerii evaziunii fiscale și a comerțului ilicit în domeniul comercializării produselor accizabile din categoria „alte tutunuri de fumat” (amestec pentru fumat în narghilele).

Câți bani vin la buget din tutun

Nivelul accizelor pentru produsele din tutun prelucrat aplicabil începând cu 1 aprilie 2023 este de 550 de lei pe kilogram pentru Tutun de fumat fin tăiat, destinat tutunul de fumat fin tăiat destinat rulării în țigarete sau alte tutunuri de fumat, conform Codului Fiscal, ceea ce înseamnă că numai din accize s-au pierdut 165.000 de lei, în acest caz.

Acciza pe țigări și țigări de foi este de 550 de lei pe 1.000 de bucăți, iar pentru țigarete, de 625,97 lei la 1.000 de țigarete.

Potrivit celei mai recente execuții bugetare publicate de Ministerul Finanțelor, în primele nouă luni, veniturile din accize au însumat 27,31 miliarde lei, consemnând o creștere de 3,2% față de nivelul de anul trecut. În structură, încasările din accizele pentru produsele din tutun au înregistrat un avans de 7,5%, în timp ce dinamica anuală a încasărilor din accizele pentru produsele energetice se menține în teritoriul negativ (-0,7%).

Evoluția lunară a încasărilor din accize prezintă în general o volatilitate mai ridicată, determinată de politica operatorilor economici de antrepozitare fiscală a produselor accizabile.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto