Ion Țiriac, SUPĂRAT pe linia de tren Gara de Nord – Otopeni: O investiție INUTILĂ

Redactor:
Departamentul Economic
Ion Țiriac solicită Ministerului Transporturilor să găsească un alt traseu pentru linia de tren Gara de Nord - Aeroportul Henri Coandă. Vezi la ce proiecte trebuie să renunțe omul de afaceri din cauza legăturii feroviare

Ion Țiriac este supărat că linia de cale ferată care va uni Gara de Nord cu Aeroportul Henri Coandă va trece prin apropierea unui patinoar și a unei săli de gimnastică pe care omul afaceri le-a construit în orașul Otopeni și prin mijlocul unui campus universitar privat care urmează să fie construit.

Fundația Ion Țiriac se vede obligată să renunțe la două proiecte non-profit majore derulate în orașul Otopeni din cauza deciziei „complet rupte de realitate a Ministerului Transporturilor de a construi o cale ferată care să lege Gara de Nord de Aeroportul Internațional Henri Coandă”, conform unui comunicat de presă. „O investiție inutilă„, consideră Țiriac legătura dintre aeroport și Gara de Nord, în condițiile în care se dorește și construirea unei linii de metrou paralele.

Trenul va trece prin mijlocul unui viitor campus studențesc

Primul proiect este Patinoarul Țiriac – Telekom Arena din orașul Otopeni, inaugurat în anul 2016 în urma unei investiții de peste 3,6 milioane de euro. Acesta este singurul patinoar din zona București-Ilfov construit conform celor mai recente norme olimpice internaționale și în acord cu indicațiile Federației Internaționale de Hochei.

Activitatea patinoarului a fost completată prin eforturile comune ale Fundației Ion Țiriac și ale Fundației Nadia Comăneci, care au permis lansarea recentă a sălii de gimnastică GymNadia, în urmă cu doar o lună.

Traseul propus de Ministerul Transporturilor va trece prin imediata apropiere a patinoarului și sălii de gimnastică, ceea ce ar face imposibilă desfășurarea activității în condiții normale.

„Cel de-al doilea proiect se referă la o inițiativă aflată în stadii avansate de concretizare, menită să creeze o universitate privată non-profit, în Otopeni, care să ofere educație la cele mai înalte standarde internaționale în domeniile: business, IT și sport, pentru studenți din România și din regiunea Europei Centrale și de Est. Investiția totală este estimată în jurul valorii de 300 milioane EUR, urmând a fi create peste 1,000 de noi locuri de muncă. Conform planurilor, campusul universitar se întinde pe o suprafață de peste 40 de hectare, oferind, printre altele, următoarele facilități: săli de studiu dotate cu echipamente de ultimă generație, bazin olimpic, pistă de atletism, sală multifuncțională de 3.500 de locuri, teren de fotbal, terenuri de baschet, terenuri de volei, terenuri de tenis.

Proiectul universității este, de asemenea, compromis de această nouă cale ferată care ar urma să traverseze campusul într-un mod care l-ar face complet inutilizabil, atât din perspectiva accesibilității, cât și din cea fonică”, se arată într-un comunicat al Fundației Ion Țiriac.

Ion Țiriac:Decizia „iresponsabilă

Țiriac a propus soluții alternative pentru traseul căii ferate

Omul de afaceri a încercat fără succes să convingă autoritățile să aleagă soluții alternative pentru traseul căii ferate. El pune sub semnul întrebării utilitatea acestui proiect, în condițiile în care există și intenția construirii unei linii de metrou.

„Pe parcursul etapelor de dezvoltare ale proiectului căii ferate care urmează să lege Gara de Nord de Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, reprezentații Grupului Țiriac au propus o serie de variante alternative care ar fi permis desfășurarea în continuare, cu succes, a celor două proiecte amintite mai sus. Cu toate acestea, soluțiile raționale nu au fost luate în considerare, optându-se în schimb, într-un mod total nefundamentat și tendențios, pentru varianta actuală,” se arată în comunicat.

„De asemenea, ridicăm semne de întrebare în legătură cu utilitatea dezvoltării a două proiecte, metroul și calea ferată, care să deservească în paralel același traseu: Gara de Nord – Aeroportul Internațional „Henri Coandă”. Considerăm că necesitățile actuale de dezvoltare ale României, de exemplu, spitale și autostrăzi nu ne permit luxul dezvoltării unor proiecte paralele și inutile. Cei aproape 200 milioane de euro aferenți dezvoltării proiectului de cale ferată ar putea fi direcționați către construirea unui spital sau către finalizarea unei autostrăzi vitale pentru România. Am aprecia dacă Ministerul Transporturilor ar da dovadă de aceeași tenacitate și în implementarea proiectului metroului care ar trebui să lege Gara de Nord de Aeroportul „Henri Coandă.”

Potrivit comunicatului, afaceristul nu crede că proiectul liniei de cale ferată poate fi gata în 2020 și nici că la București vor veni 150.000 de fani străini la cele patru meciuri ale Campionatului European de Fotbal.

„Dezideratul de a finaliza acest obiectiv de investiții până în anul 2020 ni se pare unul fantomatic având în vedere durata medie de implementare a proiectelor majore de investiții în România. De multe ori reușim să ne împotmolim, ani de zile, în implementarea unor proiecte mai simpliste decât acesta. De asemenea, considerăm că numărul așteptat de 150.000 de suporteri care vor vizita țara noastră cu ocazia EURO 2020 este supraestimat, având în vedere că se vor disputa doar 4 meciuri la care vor participa, cu siguranță, și foarte mulți suporteri români.

Ion Țiriac:Decizia „iresponsabilă

„Totodată, pretextul vehiculat în spațiul public conform căruia linia de tren Gara de Nord – Aeroportul „Henri Coandă” reprezintă o condiție obligatorie din partea UEFA pentru organizarea meciurilor la CE 2020 este unul fals. Condițiile obligatorii țin doar de componentele de infrastructură sportivă,” reiese din comunicat.

Fenomenul exodului de creiere din România va continua, ca rezultat al anulării proiectelor sale, acuză omul de afaceri.

„Toate aceste argumente indică faptul că proiectul căii ferate care o să lege Gara de Nord de Aeroportul Internațional Henri Coandă este unul inutil pentru România, care prin modul discreționar în care a fost dezvoltat până acum împiedică operarea și dezvoltarea proiectelor de interes public ale Fundației Ion Țiriac. Mii de copii vor fi lăsați fără posibilitatea de a practica sporturi pe gheață în singurul patinoar la standarde internaționale din regiunea București – Ilfov. De asemenea, fenomenul exodului de creiere din România va persista, tinerii studenți continuând să nu beneficieze de o alternativă locală credibilă la universitățile de prestigiu din Europa și Statele Unite al Americii,” a precizat Țiriac.

„Ne exprimăm speranța ca, măcar în al doisprezecelea ceas, oficialii Ministerului Transporturilor să aibă deschiderea pentru a identifica soluții de minimizare a impactului negativ asupra proiectelor de interes public ale Fundației Țiriac din orașul Otopeni, în perspectiva noilor evoluții legate de traseul liniei feroviare care va lega Gara de Nord de Aeroportul Internațional „Henri Coandă,” încheie comunicatul.

Foto: Hepta

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Cadou fabulos de la Simona Halep pentru Stere, tatăl ei! A plătit 400.000 de euro...
Din ce își câștiga Raluca Bădulescu banii până să ajungă celebră. Toți fanii au rămas...
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Românii vaccinați cu prima doză de ser anti COVID vor fi recompensați. Unde poți merge...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Nicoleta Luciu, taxată dur de fani. IMAGINEA care a stârnit controverse: Te-ai stricat de tot...
Cu cine joacă Simona Halep astăzi. Și-a aflat adversara dificilă din turul secund
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide