La ce se uită mai nou investitorii instituționali. Oamenii cu bani evaluează această performanță

La ce se uită mai nou investitorii instituționali. Oamenii cu bani evaluează această performanță
Investitorii instituționali evaluează din ce în ce mai mult performanța non-financiară din raportările companiilor, incluzând în acest context factorii de mediu, sociali și de guvernanță / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 04/08/2020, 16:15
Actualizat: 04/08/2020, 16:52

Investitorii instituționali evaluează din ce în ce mai mult performanța non-financiară din raportările companiilor, incluzând în acest context factorii de mediu, sociali și de guvernanță (ESG).

Marea majoritate a investitorilor (98%) spun că evaluează performanța non-financiară din raportările companiilor, 72% dintre ei declarând că această evaluare este metodică și structurată, potrivit celei de-a cincea ediții a studiului EY dedicat Schimbărilor Climatice și Sustenabilității (CCaSS), la care au participat 298 de investitori din toată lumea.

Experții susțin că acesta reprezintă un salt substanțial față de ediția precedentă a studiului, realizată în 2018, când procentul celor care declarau că folosesc o evaluare structurată a performanțelor non-financiare a fost de 32%.

„Într-o epocă în care investitorii pun în balanță rezultatele financiare pe termen scurt și obiectivele companiei pe termen lung, este esențial ca organizațiile să acorde mai multă atenție performanței non-financiare”.

„Factorii ESG (environmental, social and governance/mediu, social și guvernanță) devin din ce în ce mai importanți în gestionarea investițiilor, astfel încât informațiile privind ESG cresc în relevanță în raportări.

„Tocmai de aceea ne bucurăm să observăm faptul că în ultima perioadă, mediul de afaceri din România a început să ia în considerare aspectele de mediu, sociale și de guvernanță, conștientizând că acestea pot avea un rol major în succesul pe termen lung al organizației”, a precizat Laura Ciobanu, Manager, Schimbări Climatice și Sustenabilitate, EY România.

Evaluarea performanței non-financiare responsabilizează companiile

Faptul că factorii ESG încep să joace un rol tot mai important în deciziile investitorilor, responsabilizează într-o măsură tot mai mare companiile, susțin specialiștii sursei citate. Investitorii au precizat că performanța non-financiară a jucat un rol esențial în procesul de luare a deciziilor în ultimele 12 luni (91%), fie în mod frecvent, fie ocazional. Procentul investitorilor care au declarat că acest lucru se întâmplă frecvent a sărit la 43%, de la 34% în 2018.

„În special, schimbările climatice reprezintă un factor semnificativ în procesul decizional al investitorilor, 73% menționând că vor dedica un volum semnificativ de timp și atenție evaluării implicațiilor riscurilor asociate schimbărilor climatice atunci când vor lua decizii privind alocarea și selectarea activelor”, menționează experții.

Creșterea discrepanțelor în privința performanței ESG

Totodată, studiul a identificat o discrepanță tot mai mare între atenția sporită acordată de investitori evaluării performanțelor ESG și disponibilitatea și soliditatea datelor non-financiare standardizate și riguroase raportate de companii.

Proporția investitorilor nemulțumiți de raportările privind riscul de mediu a făcut un salt la 34%, de la 20% în 2018. În același timp, procentajul respondenților care consideră necorespunzătoare raportarea companiilor privind riscurile sociale și de guvernanță care le-ar putea afecta modelul de afaceri a crescut la 41% (de la 21% în 2018) și, respectiv, la 42% (de la 16%).

Chestionați cu privire la aspectele problematice legate de utilitatea și eficacitatea actualelor raportări ESG, 46% dintre investitori au identificat drept principală problemă discrepanța dintre raportarea ESG și informațiile financiare tradiționale.

Se adaugă lipsa informațiilor în timp real (41%) sau a informațiilor despre cum creează compania valoare pe termen lung (41%), precum și absența raportărilor prospective (37%) și lipsa de atenție pentru aspectele materiale care contează cu adevărat (37%).

Investitorii doresc o evaluare independentă a performanței ESG

Studiul EY arată un apetit crescut al investitorilor pentru evaluarea independentă a performanțelor ESG, trei sferturi dintre respondenți (75%) adăugând că ar fi utilă confirmarea solidității planurilor organizației în privința riscurilor climatice.

Totodată, respondenții consideră foarte necesară consolidarea gradului de încredere în raportările despre investițiile verzi, 82% declarând că ar fi utilă confirmarea independentă a impactului investițiilor ecologice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
PERICOL pentru pisicile care stau în APARTAMENT. Anunț important pentru cei care stau la bloc
Zodiile care dau lovitura vieții. Luna mai vine cu schimbări fabuloase
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Anghel Saligny, inginerul care a testat cu preţul vieţii podul de la Cernavodă