• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

LISTA salariilor și sporurilor de la o companie de stat. Salariul mediu la Hidroelectrica – 1.643 euro. Angajații au sporuri pentru decesul socrilor și bunicilor și „prime jubiliare”

LISTA salariilor și sporurilor de la o companie de stat. Salariul mediu la Hidroelectrica – 1.643 euro. Angajații au sporuri pentru decesul socrilor și bunicilor și „prime jubiliare”

Salariul mediu pe angajat în Hidroelectrica este de 1.643 euro, iar salariații companiei beneficiază de 70 de tipuri de indemnizații, prime jubiliare și alte beneficii, care acoperă 59% din totalul veniturilor, fiind o situație „atipică”, potrivit administratorului judiciar al Hidroelectrica.

„Contractul colectiv de muncă în Hidroelectrica, încheiat în 2005 și care expiră în 2014, are multe anomalii, este împovărător pentru indicatorii financiari ai companiei și încurajează nemunca”, a declarat vineri într-o conferință de presă Remus Borza, șeful Euro Insol, administratorul judicar al Hidroelectrica.

„Mai mult de jumătate dăm pe altceva decât pe muncă”

Euro Insol a publicat vineri raportul privind cauzele care au dus la intrarea în insolvență a companiei de stat, cel mai mare producător de energie din România. Conform raportului, Hidroelectrica a intrat în insolvență din cauza vânzărilor de energie către „băieții deștepți”, managementului deficitar, investițiilor neperformante și secetei prelungite, dar și a altor factori, precum costurile cu apa uzinată, contractul colectiv de muncă și achiziția de energie de la terți.

Potrivit raportului, ponderea salariului de bază pentru timpul efectiv lucrat este de 41% din totalul veniturilor pe salariat, iar diferența de 59% este reprezentată de sporuri și indemnizații.

„Este atipic, n-am mai auzit nicăieri în lumea asta. Mai mult de jumătate dăm pe altceva decât pe muncă”, a afirmat Borza.
El a adăugat că salariații companiei de stat, intrată în insolvență în luna iunie a anului curent, beneficiază de 70 de beneficii, prime jubiliare, indemnizații, a căror pondere este mai mare cu 300% față de salariul de bază.

„Câteva exemple: 30 milioane lei primă de vacanță, 21 milioane lei deplasări ale personalului din și de la serviciu, inclusiv pentru deplasări în interes personal cu familia, 13 milioane lei diurne pentru delegații, 18 milioane lei sporuri de fidelitate și prime jubiliare, 31 milioane lei prime de vechime”, a continuat Borza.

Cât costă fidelitatea „neîntreruptă”

Alte sporuri acordate salariaților Hidroelectrica sunt pentru decesul socrilor, bunicilor sau nepoților, pentru formare profesională, zilele libere plătite pntru studii, ore suplimentare plătite cu 200% din salariul de bază sau pentru fidelitatea „neîntreruptă” față de companie.

Borza a precizat că, potrivit contractului colectiv de muncă, un salariat disponibilizat beneficiază de 48 salarii compensatorii, în timp ce o persoană care iese la pensie primește echivalentul a 12 salarii.
„Un șofer de la Hidroelectrica are un salariu brut în luna iunie 2012 de 9.900 lei”, a spus Borza.

Salariile de încadrare a șoferilor în Hidroelectrica pornesc de la 2.700 de lei.
Cheltuielile cu personalul Hidroelectrica bugetate pentru acest an se ridică la 461,5 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult față de anul 2011, potrivit raportului elaborat de Euro Insol.

Inchide