Ministrul Oros vrea să facă ordine în piață: Directiva privind practicile comerciale neloiale trebuie implementată până în iunie. Ce sancțiuni riscă retailerii

Ministrul Oros vrea să facă ordine în piață: Directiva privind practicile comerciale neloiale trebuie implementată până în iunie. Ce sancțiuni riscă retailerii
Publicat: 25/03/2021, 13:28
Actualizat: 25/03/2021, 15:10

Ministrul Agriculturii Adrian Oros vrea să facă ordine în piață și să-i ajute pe producătorii şi procesatorii români să-și vândă în condiţii echitabile produsele pe rafturile marilor retaileri. Concret, până la începutul lunii iunie va trebui să fie implementată Directiva privind practicile comerciale neloiale, având drept scop protejarea micului producător în relaţia cu comerciantul dominant. Dacă nu o vor respecta, retailerii riscă sacțiuni foarte mari, de până la 1% din cifra de afaceri.

De asemenea, vor fi interzise o serie de practici, în primul rând cele legate de plăţi, de taxe ascunse, returnarea produselor agricole nevândute, de impunerea unor plăţi pentru listarea produselor pe raft sau de solicitarea de plăţi pentru personalul care se ocupă de amenajarea spaţiilor de vânzare, a anunţat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros într-o conferință de presă.

Nu în ultimul rând, va fi interzisă solicitarea unor taxe indiferent de forma şi denumirea acestora care îl obligă pe furnizor să majoreze artificial preţul, delistarea produselor pentru a pune presiune şi retragerea produselor de pe raft în timpul negocierilor, precum şi modificarea în mod unilateral a clauzelor unui contract de către comerciantul dominant etc.

„Prin transpunerea cât mai rapidă a acestei directive şi apoi respectarea ei putem să ajutăm producătorii şi procesatorii români să ajungă în condiţii echitabile cu produsele lor pe rafturile marilor retaileri, dar asta nu înseamnă că ei trebuie să abandoneze ideea de a-şi crea propriile lanţuri de vânzare, şi mă refer mai ales la lanţul scurt, pentru produsele pe scheme de calitate, pentru produsele tradiţionale, pentru produsele montane, pentru produsele ecologice, astfel încât să aibă o plus valoare cât mai mare. Dar acolo unde au cantităţi foarte mari, au o anumită standardizare şi au o anumita ritmicitate sa ajungă pe rafturile marilor retaileri, si acum ajung, dar să fie protejaţi în această relaţie contractuală, iar această directiva prin implementarea ei ne dă această şansă”, a declarat Adrian Oros, preluat de Agerpres.

Miercuri va avea loc o dezbatere finală în Comisia de Agricultura din Senat pe acest subiect, apoi va urma un vot final, după care se va ajunge la Camera Deputaţilor.

Cine urmărește respectarea legii

Prevederile directivei se vor regăsi în Legea Concurenţei Neloiale, acestea fiind discutate cu mediul asociativ şi cu retailerii pe parcursul anului trecut, a mai precizat Oros, menţionând că legea ar putea să fi îmbunătăţită în Parlament.

„Am introdus şi noi un articol legat de lanţul scurt: este interzis să refuze negocierea unor oferte de produse agricole şi agroalimentare provenite de la un partener local de pe lanţul scurt”, a spus Oros.

Autoritatea care se va ocupa de soluţionarea acestor practici este Consiliul Concurenţei, chiar dacă cei nedreptăţiţi vor putea semnala neregulile şi Ministerului Agriculturii.

„Consiliul Concurenţei este autoritatea care se ocupă de acest lucru, cei care se simt nedreptăţiţi se pot îndrepta direct către Consiliul Concurenţei şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Plângerile se pot face către MADR, însă analizarea şi soluţionarea lor finală se va face tot de către Consiliul Concurenţei. MADR este autoritatea competentă cu monitorizarea practicilor comerciale neloiale şi raportarea acestora către Comisia Europeană”, a mai spus Oros.

Sancțiuni importante

Ministrul a precizat că sancţiunile sunt contravenţionale, dar destul de importante.

„Ele sunt destul de importante până la 500.000 de lei, însă săvârşirea în mod repetat de practici neloiale se sancţionează cu 1% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior”, a afirmat şeful MADR.

Această directivă a practicilor neloiale a fost discutată încă de anul trecu. Inițial, s-a avut în vedere emiterea unei OUG pentru că termenul de implementare era 2021, însă ulterior s-a considerat că este mai corect să fie transpusă într-o lege, pentru că oferă un spaţiu de dezbatere mult mai larg şi mai corect.

„Cred că tot spectrul politic şi toţi actorii din piaţă, şi furnizorii, şi cumpărătorii, şi consumatorii sunt interesaţi de această directivă a practicilor comerciale neloiale, care în esenţă îşi propune să pună pe picior de egalitate în relaţia contractuală micul producător sau procesator şi comerciantul dominant. Sigur că la noi în ţară există o particularitate: micul producător şi procesator de regulă este român şi comerciantul dominant nu este român”, a arătat ministrul Agriculturii.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Din ce își câștigă de fapt banii Bianca Drăgușanu. A recunoscut tot! E plătită regește
WhatsApp anunţă implementarea "View Once". Iată tot ce trebuie să ştii despre noua funcţie
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Nadia Comăneci, mărturisiri emoţionante: Nu am suferit niciodată de twisties. Soțul meu le-a avut și...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Irinel Columbeanu a rupt tăcerea! Adevărul despre despărțirea de Monica. Incredibil ce s-a aflat
De ce riscă un oraș cu 15 milioane de locuitori să rămână fără oameni: ‘Va...
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Calendar ortodox 4 august 2021: Ce sărbătoare e azi?
ȘOCUL ANULUI pentru cei vaccinați cu PFIZER! Este răsturnare totală de situație. Anunțul cumplit a...
Imagini scandaloase cu Mircea Geoană care se urcă la volan după ce a împărțit cu...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...