Ministrul Oros vrea să facă ordine în piață: Directiva privind practicile comerciale neloiale trebuie implementată până în iunie. Ce sancțiuni riscă retailerii

Ministrul Oros vrea să facă ordine în piață: Directiva privind practicile comerciale neloiale trebuie implementată până în iunie. Ce sancțiuni riscă retailerii
Publicat: 25/03/2021, 13:28
Actualizat: 25/03/2021, 15:10

Ministrul Agriculturii Adrian Oros vrea să facă ordine în piață și să-i ajute pe producătorii şi procesatorii români să-și vândă în condiţii echitabile produsele pe rafturile marilor retaileri. Concret, până la începutul lunii iunie va trebui să fie implementată Directiva privind practicile comerciale neloiale, având drept scop protejarea micului producător în relaţia cu comerciantul dominant. Dacă nu o vor respecta, retailerii riscă sacțiuni foarte mari, de până la 1% din cifra de afaceri.

De asemenea, vor fi interzise o serie de practici, în primul rând cele legate de plăţi, de taxe ascunse, returnarea produselor agricole nevândute, de impunerea unor plăţi pentru listarea produselor pe raft sau de solicitarea de plăţi pentru personalul care se ocupă de amenajarea spaţiilor de vânzare, a anunţat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros într-o conferință de presă.

Nu în ultimul rând, va fi interzisă solicitarea unor taxe indiferent de forma şi denumirea acestora care îl obligă pe furnizor să majoreze artificial preţul, delistarea produselor pentru a pune presiune şi retragerea produselor de pe raft în timpul negocierilor, precum şi modificarea în mod unilateral a clauzelor unui contract de către comerciantul dominant etc.

„Prin transpunerea cât mai rapidă a acestei directive şi apoi respectarea ei putem să ajutăm producătorii şi procesatorii români să ajungă în condiţii echitabile cu produsele lor pe rafturile marilor retaileri, dar asta nu înseamnă că ei trebuie să abandoneze ideea de a-şi crea propriile lanţuri de vânzare, şi mă refer mai ales la lanţul scurt, pentru produsele pe scheme de calitate, pentru produsele tradiţionale, pentru produsele montane, pentru produsele ecologice, astfel încât să aibă o plus valoare cât mai mare. Dar acolo unde au cantităţi foarte mari, au o anumită standardizare şi au o anumita ritmicitate sa ajungă pe rafturile marilor retaileri, si acum ajung, dar să fie protejaţi în această relaţie contractuală, iar această directiva prin implementarea ei ne dă această şansă”, a declarat Adrian Oros, preluat de Agerpres.

Miercuri va avea loc o dezbatere finală în Comisia de Agricultura din Senat pe acest subiect, apoi va urma un vot final, după care se va ajunge la Camera Deputaţilor.

Cine urmărește respectarea legii

Prevederile directivei se vor regăsi în Legea Concurenţei Neloiale, acestea fiind discutate cu mediul asociativ şi cu retailerii pe parcursul anului trecut, a mai precizat Oros, menţionând că legea ar putea să fi îmbunătăţită în Parlament.

„Am introdus şi noi un articol legat de lanţul scurt: este interzis să refuze negocierea unor oferte de produse agricole şi agroalimentare provenite de la un partener local de pe lanţul scurt”, a spus Oros.

Autoritatea care se va ocupa de soluţionarea acestor practici este Consiliul Concurenţei, chiar dacă cei nedreptăţiţi vor putea semnala neregulile şi Ministerului Agriculturii.

„Consiliul Concurenţei este autoritatea care se ocupă de acest lucru, cei care se simt nedreptăţiţi se pot îndrepta direct către Consiliul Concurenţei şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Plângerile se pot face către MADR, însă analizarea şi soluţionarea lor finală se va face tot de către Consiliul Concurenţei. MADR este autoritatea competentă cu monitorizarea practicilor comerciale neloiale şi raportarea acestora către Comisia Europeană”, a mai spus Oros.

Sancțiuni importante

Ministrul a precizat că sancţiunile sunt contravenţionale, dar destul de importante.

„Ele sunt destul de importante până la 500.000 de lei, însă săvârşirea în mod repetat de practici neloiale se sancţionează cu 1% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior”, a afirmat şeful MADR.

Această directivă a practicilor neloiale a fost discutată încă de anul trecu. Inițial, s-a avut în vedere emiterea unei OUG pentru că termenul de implementare era 2021, însă ulterior s-a considerat că este mai corect să fie transpusă într-o lege, pentru că oferă un spaţiu de dezbatere mult mai larg şi mai corect.

„Cred că tot spectrul politic şi toţi actorii din piaţă, şi furnizorii, şi cumpărătorii, şi consumatorii sunt interesaţi de această directivă a practicilor comerciale neloiale, care în esenţă îşi propune să pună pe picior de egalitate în relaţia contractuală micul producător sau procesator şi comerciantul dominant. Sigur că la noi în ţară există o particularitate: micul producător şi procesator de regulă este român şi comerciantul dominant nu este român”, a arătat ministrul Agriculturii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului