Subvenții. Ajutoarele de minimis pentru legume în spații protejate și plante aromatice, aprobate. Cine poate obține banii

Subvenții. Ajutoarele de minimis pentru legume în spații protejate și plante aromatice, aprobate. Cine poate obține banii
Publicat: 18/06/2021, 13:00

Executivul a aprobat, cu o intârziere de câteva luni, ajutorul de minimis de 2.000 de euro pe 1.000 metri pătraţi pentru susţinerea producţiei de legume în spaţii protejate, dar și sprijinul pentru producătorii de plante aromatice, care poate ajunge până la 3.400 euro/ha.

Legumicultorii vor beneficia, în acest an, de un plafon maxim de 150 de milioane de lei (30,785 milioane de euro), pentru culturile de ardei, castraveţi, tomate şi vinete, a anunțat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Schema va fi implementată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prin centrele locale/judeţene, care vor fi sprijinite în activitatea de control şi evaluare a producţiei de către direcţiile pentru agricultură judeţene – comunicat Ministerul Agriculturii.

Actul normativ reglementează modalitatea de depunere a cererii la APIA, dar  şi categoriile de beneficiari: persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, persoane juridice şi criteriile de eligibilitate pentru obţinerea sprijinului.

De asemenea, documentul arată care sunt și producţiile minime pe care trebuie să le obţină producătorii agricoli, precum şi documentele justificative care se prezintă pentru obţinerea ajutorului de minimis, dar și alte informații legate de efectuarea verificărilor privind existenţa suprafeţelo, a culturilor declarate şi evaluarea producţiei, de către comisii mixte APIA-DAJ, controlul respectării normelor privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor de către inspectorii fitosanitari oficiali, precum și modalitatea de comunicare între centrele locale/centrele judeţene/APIA şi MADR şi DAJ.

Depunerea cererilor se va realiza până la cel târziu 20 iulie inclusiv, iar valorificarea producţiei se va face în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie. Documentele justificative pot fi depuse până la 3 decembrie 2021, inclusiv.

Ajutor pentru plante aromatice

Guvernul a mai aprobat și ajutorul de minimis pentru susţinerea producției de plante aromatice, pentru anul 2021, ce va fi implementată de Agenția de Plăți și Intervenție (APIA) pentru Agricultură, prin centrele locale/județene, care vor fi sprijinite în activitatea de control și evaluare a producției de către direcțiile pentru agricultură județene.

Culturile pentru care se acordă ajutorul sunt busuioc, cimbru, coriandru, fenicul și muștar, iar categoriile de beneficiari – persoane fizice, persoane fizice.

Termenul limită pentru depunerea cererilor este 30 iunie inclusiv, iar cel de depunere a documentelor justificative – 15 octombrie 2021, inclusiv.

Valoarea ajutorului de minimis/suprafață este de 2.600 euro/ha, dar nu mai puțin de minimum 0,5 ha pentru busuioc, 3400 euro/ha, dar nu mai puțin de minimum 0,5 ha pentru cimbru, 100 euro/ha pentru coriandru, 200 euro/ha pentru fenicul și 150 euro/ha pentru muștar. Valoarea maximă alocată schemei de sprijin este de 1.231,4 mii euro (6.000 mii lei).

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Nu, nu este o glumă! Cât a ajuns să coste un porumb fiert pe plaja...
FOTO. Fiul lui Laurențiu Reghecampf se iubește cu o celebră gimnastă din România! Cum arată...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din...
Ultimă oră de la Mega Image! Produsul retras de la vânzare. Românii trebuie să afle...
Alertă METEO, 5 august. Aproape toată ţara intră sub Cod portocaliu de vijelii puternice, cu...
Mașini SH în rate. Prețuri adaptate buzunarului românilor
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tragedie în ziua nunții. 17 invitați au fost uciși de trăsnet în momentul în care...
'Nu pot sta cu un handicapat!' Ce s-a ales de fosta soție a lui Mihăiță...
S-a demonstrat ştiinţific. Descoperire ŞOCANTĂ despre sexul ORAL. Mulţi o fac în felul ăsta
Ce s-a aflat despre tânărul mort, în București, după o șicanare în trafic. Adevărata cauză...
BOR reacționează după schimbările de pe buletinul electronic. Ce spune biserica despre noțiunea ”gen”
Atenție: Când apare această nouă melodie la televizor nu te uita. Poți ajunge la spital!
Sărbătoare MARE pentru români! Ce nu este bine să faci în această zi sfântă? Aduce...
DOLIU NAȚIONAL: A murit unul dintre cei mai mari profesori din România! "Dispariţia sa prematură...
Alertă pe litoral! Un nou drog face ravagii printre turiști. Ce este „Funny gas” și...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Cum a reuşit un antreprenor să transforme o afacere în pragul falimentului într-unul dintre cele...