Subvenții. Ajutoarele de minimis pentru legume în spații protejate și plante aromatice, aprobate. Cine poate obține banii

Subvenții. Ajutoarele de minimis pentru legume în spații protejate și plante aromatice, aprobate. Cine poate obține banii
Publicat: 18/06/2021, 13:00

Executivul a aprobat, cu o intârziere de câteva luni, ajutorul de minimis de 2.000 de euro pe 1.000 metri pătraţi pentru susţinerea producţiei de legume în spaţii protejate, dar și sprijinul pentru producătorii de plante aromatice, care poate ajunge până la 3.400 euro/ha.

Legumicultorii vor beneficia, în acest an, de un plafon maxim de 150 de milioane de lei (30,785 milioane de euro), pentru culturile de ardei, castraveţi, tomate şi vinete, a anunțat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Schema va fi implementată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prin centrele locale/judeţene, care vor fi sprijinite în activitatea de control şi evaluare a producţiei de către direcţiile pentru agricultură judeţene – comunicat Ministerul Agriculturii.

Actul normativ reglementează modalitatea de depunere a cererii la APIA, dar  şi categoriile de beneficiari: persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, persoane juridice şi criteriile de eligibilitate pentru obţinerea sprijinului.

De asemenea, documentul arată care sunt și producţiile minime pe care trebuie să le obţină producătorii agricoli, precum şi documentele justificative care se prezintă pentru obţinerea ajutorului de minimis, dar și alte informații legate de efectuarea verificărilor privind existenţa suprafeţelo, a culturilor declarate şi evaluarea producţiei, de către comisii mixte APIA-DAJ, controlul respectării normelor privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor de către inspectorii fitosanitari oficiali, precum și modalitatea de comunicare între centrele locale/centrele judeţene/APIA şi MADR şi DAJ.

Depunerea cererilor se va realiza până la cel târziu 20 iulie inclusiv, iar valorificarea producţiei se va face în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie. Documentele justificative pot fi depuse până la 3 decembrie 2021, inclusiv.

Ajutor pentru plante aromatice

Guvernul a mai aprobat și ajutorul de minimis pentru susţinerea producției de plante aromatice, pentru anul 2021, ce va fi implementată de Agenția de Plăți și Intervenție (APIA) pentru Agricultură, prin centrele locale/județene, care vor fi sprijinite în activitatea de control și evaluare a producției de către direcțiile pentru agricultură județene.

Culturile pentru care se acordă ajutorul sunt busuioc, cimbru, coriandru, fenicul și muștar, iar categoriile de beneficiari – persoane fizice, persoane fizice.

Termenul limită pentru depunerea cererilor este 30 iunie inclusiv, iar cel de depunere a documentelor justificative – 15 octombrie 2021, inclusiv.

Valoarea ajutorului de minimis/suprafață este de 2.600 euro/ha, dar nu mai puțin de minimum 0,5 ha pentru busuioc, 3400 euro/ha, dar nu mai puțin de minimum 0,5 ha pentru cimbru, 100 euro/ha pentru coriandru, 200 euro/ha pentru fenicul și 150 euro/ha pentru muștar. Valoarea maximă alocată schemei de sprijin este de 1.231,4 mii euro (6.000 mii lei).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată și cine produce cea mai eficientă anvelopă? - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?