CONTROVERSĂ: Aproape 10.000 de gălățeni nu au apă curentă. Compania locală de profil a decis însă o investiție în ferme voltaice

CONTROVERSĂ: Aproape 10.000 de gălățeni nu au apă curentă. Compania locală de profil a decis însă o investiție în ferme voltaice
Publicat: 21/01/2021, 09:35
Actualizat: 22/01/2021, 19:18

Aproape 10.000 dintre locuitorii municipiului Galați și alte câteva zeci de mii dintre cei care își au domiciliul în județ așteaptă ca operatorul regional să-i racordeze la apă și canalizare, dar acesta, aflat în subordinea Primăriei Galați, a decis că reprezintă o „prioritate” să investească 11 milioane lei în dezvoltarea mai multor ferme voltaice.

Gălățenii din trei cartiere (Barboși, Filești, Traian Nord) și 31 de comune nu au cunoscut niciodată beneficiile aduse de apa curentă și rețeaua de canalizare și este probabil că nu vor avea șansa de a le afla prea curând. Compania Apă – Canal Galați, care operează în trei orașe și restul de 31 de comune din județ, a lansat la începutul acestei săptămâni o licitație în valoare de 11 milioane lei prin care își propune „proiectare și execuție ferme fotovoltaice în aria de operare a societății”.

Acțiunea se întâmplă deși rețeaua nu acoperă toți consumatorii, iar mai bine de jumătate din cea existentă este o constantă sursă de avarii, fiind neschimbată din perioada comunistă. Cu acești bani s-ar fi putut reabilita sau monta cel puțin 10 km de conducte.

Investiții în 5.300 de panouri voltaice

În caietul de sarcini, operatorul își motivează investiția prin faptul că în viitorul apropiat va prelua noi rețele, la care se adaugă noi stații de epurare și pompare apă potabilă/ apa uzată.

„Având în vedere și creșterea accelerată a prețului energiei electrice din ultimii ani, investiția în instalații de producere locală a energiei electrice cu panouri fotovoltaice devine o prioritate pentru reducerea costurilor de operare și pentru programul de sustenabilitate al companiei”, susțin reprezentanții Apă Canal.

În opinia lor, „implementarea unui sistem de producere locală a energiei electrice cu panouri fotovoltaice reprezintă cea mai bună oportunitate pentru reducerea consumului de energie electrică convențională”.

Acestea fiind spuse, se dorește cumpărarea și montarea a 5.300 panouri cu o capacitate instalată de minimum 2,6 MWp. Ele ar urma să fie amplasate în incintele unor obiective ale operatorului regional.

Cea mai mare parte din rețea este din perioada comunistă

În cadrul programului de investiții din surse proprii, în prima jumătate a anului 2020 s-au folosit din resursele proprii ale companiei mai puțin de 5 milioane lei pentru reabilitarea rețelei de distribuție apă și colactare ape uzate, ceea ce reprezintă mai puțin de cinci km de rețea.

Apă Canal gestionează în municipiul Galați 572 km de conducte de apă și 487 km de canalizare. Conform datelor oferite de companie, aproximativ 57% din totalul rețelei are o vechime de peste 30 ani, 18% între 10 – 30 ani și doar un sfert mai puțin de 10 ani.

Practic, mai bine de jumătate din rețea, respectiv peste trei sute de km, datează din perioada comunistă deși, conform normelor, ea trebuia înlocuită după 24 de ani. Între 2016 – 2018, Apă Canal SA Galați a realizat din surse proprii reabilitarea a doar 7,7 km de conducte de distribuție apă, în valoare de 3,7 milioane de lei.

Banii nu sunt neapărat principala problemă, din moment ce operatorul regional preferă să facă anual profit, în loc să schimbe țevile găurite. În 2017, de exemplu, a avut 9,5 milioane de lei profit, bani cu care se puteau schimba 9 km de rețea, în 2018, au încheiat cu un plus de 6,3 milioane de lei iar în 2019 cu peste 7 milioane. Și anul trecut pare să fi fost unul bun financiar, din moment ce la jumătatea lui 2020 raporta un profit de un milion de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”