CONTROVERSĂ: Aproape 10.000 de gălățeni nu au apă curentă. Compania locală de profil a decis însă o investiție în ferme voltaice

Redactor:
Cezar Amariei
CONTROVERSĂ: Aproape 10.000 de gălățeni nu au apă curentă. Compania locală de profil a decis însă o investiție în ferme voltaice

Aproape 10.000 dintre locuitorii municipiului Galați și alte câteva zeci de mii dintre cei care își au domiciliul în județ așteaptă ca operatorul regional să-i racordeze la apă și canalizare, dar acesta, aflat în subordinea Primăriei Galați, a decis că reprezintă o „prioritate” să investească 11 milioane lei în dezvoltarea mai multor ferme voltaice.

Gălățenii din trei cartiere (Barboși, Filești, Traian Nord) și 31 de comune nu au cunoscut niciodată beneficiile aduse de apa curentă și rețeaua de canalizare și este probabil că nu vor avea șansa de a le afla prea curând. Compania Apă – Canal Galați, care operează în trei orașe și restul de 31 de comune din județ, a lansat la începutul acestei săptămâni o licitație în valoare de 11 milioane lei prin care își propune „proiectare și execuție ferme fotovoltaice în aria de operare a societății”.

Acțiunea se întâmplă deși rețeaua nu acoperă toți consumatorii, iar mai bine de jumătate din cea existentă este o constantă sursă de avarii, fiind neschimbată din perioada comunistă. Cu acești bani s-ar fi putut reabilita sau monta cel puțin 10 km de conducte.

Investiții în 5.300 de panouri voltaice

În caietul de sarcini, operatorul își motivează investiția prin faptul că în viitorul apropiat va prelua noi rețele, la care se adaugă noi stații de epurare și pompare apă potabilă/ apa uzată.

„Având în vedere și creșterea accelerată a prețului energiei electrice din ultimii ani, investiția în instalații de producere locală a energiei electrice cu panouri fotovoltaice devine o prioritate pentru reducerea costurilor de operare și pentru programul de sustenabilitate al companiei”, susțin reprezentanții Apă Canal.

În opinia lor, „implementarea unui sistem de producere locală a energiei electrice cu panouri fotovoltaice reprezintă cea mai bună oportunitate pentru reducerea consumului de energie electrică convențională”.

Acestea fiind spuse, se dorește cumpărarea și montarea a 5.300 panouri cu o capacitate instalată de minimum 2,6 MWp. Ele ar urma să fie amplasate în incintele unor obiective ale operatorului regional.

Cea mai mare parte din rețea este din perioada comunistă

În cadrul programului de investiții din surse proprii, în prima jumătate a anului 2020 s-au folosit din resursele proprii ale companiei mai puțin de 5 milioane lei pentru reabilitarea rețelei de distribuție apă și colactare ape uzate, ceea ce reprezintă mai puțin de cinci km de rețea.

Apă Canal gestionează în municipiul Galați 572 km de conducte de apă și 487 km de canalizare. Conform datelor oferite de companie, aproximativ 57% din totalul rețelei are o vechime de peste 30 ani, 18% între 10 – 30 ani și doar un sfert mai puțin de 10 ani.

Practic, mai bine de jumătate din rețea, respectiv peste trei sute de km, datează din perioada comunistă deși, conform normelor, ea trebuia înlocuită după 24 de ani. Între 2016 – 2018, Apă Canal SA Galați a realizat din surse proprii reabilitarea a doar 7,7 km de conducte de distribuție apă, în valoare de 3,7 milioane de lei.

Banii nu sunt neapărat principala problemă, din moment ce operatorul regional preferă să facă anual profit, în loc să schimbe țevile găurite. În 2017, de exemplu, a avut 9,5 milioane de lei profit, bani cu care se puteau schimba 9 km de rețea, în 2018, au încheiat cu un plus de 6,3 milioane de lei iar în 2019 cu peste 7 milioane. Și anul trecut pare să fi fost unul bun financiar, din moment ce la jumătatea lui 2020 raporta un profit de un milion de lei.

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Un fotbalist celebru a vrut să o agațe pe Natalia! Iubitul modelului l-a prins...
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Ce `țeapă` și-a luat Ion Țiriac! Este gata să ia o decizie fără precedent
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Vaccinații s-ar putea plimba liberi prin oraș, în timp ce restul oamenilor stau în case....
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Trei bărbați au reușit să fie OFICIAL tații aceluiași bebeluș. Cum a fost posibil
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Horoscop chinezesc martie 2021. Zodiile care vor avea o lună profitabilă
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide