Liberalizarea pieței energiei. Virgil Popescu: „Vreau să văd facturile. Îi încurajez pe oameni să spună cât au primit de plată”

Redactor:
Ioana Tudorascu
Liberalizarea pieței energiei. Virgil Popescu: „Vreau să văd facturile. Îi încurajez pe oameni să spună cât au primit de plată”
Virgil Popescu, despre discounturile anunțate de Electrica Furnizare: „Vreau să vad facturile. Îi încurajez pe oameni să spună cât au primit de plată” / Foto: Virgil Popescu, Facebook

Furnizorii de energie electrică au anunțat deja reduceri pentru consumatori, context în care ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că oamenii ar trebui „să iasă să spună ce facturi au primit, tot ce primesc după data de miercuri (27 ianuarie)”.

„Vreau să văd exact facturi ale oamenilor şi îi încurajez să iasă să spună ce facturi au primit, tot ce primesc după data de miercuri (27 ianuarie) ar trebui să fie în concordanţă cu ordinul nou”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, în cadrul unei emisiuni de la Antena3.

Virgil Popescu: Sunt ușor nemulțumit de ordinul ANRE

„Sunt ușor nemulțumit de ordinul ANRE că lasă la latitudinea furnizorilor să ofere acel discount. Este adevărat că toți cei 4 furnizori au declarat public că vor face acest discount, dar eu vreau să văd că acest lucru se întâmplă, după ce vin facturile pe lunile ianuarie, februarie, martie…! Până atunci Ordonanța de Urgență este în continuare pe circuitul de avizare. Partea bună a ordinului e că obligă furnizorii să vină către clienți și să ofere cele mai bune prețuri. Vreau să fie clar în continuare un lucru esențial: trebuie să punem clientul în centrul pieței liberalizării și NU furnizorul”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Furnizorii de energie electrică spun că oferă deja reduceri de preţ în ajutorul clienţilor casnici.

„Electrica furnizare a anunţat acordarea unui discount pentru o perioadă de opt luni. Pentru cei care dorec să schimbe contractul au posibilitatea doar să depună într-o cutie poştală solicitarea, noi o procesăm şi le trimitem contractul înapoi”, a afirmat Corina Popescu, CEO Electrica.

Contractele la electricitate se pot încheia online. Clienţii pot încheia contractul doar cu actul de identitate. În cazul clienţilor noi, pe lângă cartea de identitate este necesar un act de proprietate sau o declaraţie pe proprie răspundere.

Pe site-un ANDRE se găsesc informații care vă pot ajuta să luați cea mai bună decizie.

ANRE anunță noi facilități pentru consumatorii casnici

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) propune, într-un nou proiect de ordin supus consultării publice, prelungirea perioadei de informare a clienților casnici de către furnizorii de ultimă instanță cu privire la liberalizarea pieței de energie electrică, precum și a termenului în care consumatorii casnici pot alege oferta de furnizare aplicabilă de la data de 1 ianuarie 2021 pe toată durata anului 2021.

Astfel, de la 1 ianuarie, aceşti consumatori trec automat în piaţa de serviciu universal, cum era şi până acum, iar noutatea este că, dacă aleg oferta furnizorului lor pe piaţa concurenţială până la 30 iunie, facturile lor se vor regulariza, astfel încât acea ofertă să se aplice începând cu 1 ianuarie, se arată într-un nou proiect de ordin al ANRE, publicat pe pagina de internet a Autorității pe 15 ianuarie.

Autoritatea anunță astfel introducerea posibilității pentru furnizorii de ultimă instanță să aplice clienților o reducere comercială care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021, se arată în nota de prezentare a propunerii de act normativ.

ANRE mai menționează că decizia de a opera aceste modificări vine ca urmare a observațiilor primite în procesul de consultare publică, analizele interne ale ANRE și  a discuțiilor interinstituționale (ANRE – Ministerul Energiei– Consiliul Concurenței) purtate în cursul  ultimelor două săptămâni. Scopul discuțiilor a vizat identificarea soluțiilor în acord cu legislația națională și europeană prin care să se ofere clienților casnici o perioadă mai lungă de alegere a unei oferte concurențiale care să corespundă nevoilor lor, dar și creșterea gradului de informare a acestora asupra procesului de liberalizare, precum și simplificarea procesului de contractare.

Mutare de titlu pentru Universitatea Craiova. Revenire surprinzătoare la echipa lui Ouzounidis: "E nerăbdător să...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Oana Roman, RĂZBOI cu foștii socri! Ce i-au făcut fiicei ei: „Copilul ăsta ce vină...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Trei femei s-au tamponat pe un pod din Iași. Imaginea care i-a făcut să râdă...
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Ion investește într-un startup cu profil sexual
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Momente cumplite la Survivor România. Prin ce trec Jador și Zannidache: ‘Tot împuțiți’
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide