Virgil Popescu despre liberalizarea pieței de energie: Vom ajuta oamenii să găsească cele mai ieftine soluţii şi nu să fie trecuţi automat într-o piaţă scumpă

Virgil Popescu despre liberalizarea pieței de energie: Vom ajuta oamenii să găsească cele mai ieftine soluţii şi nu să fie trecuţi automat într-o piaţă scumpă
Publicat: 31/12/2020, 15:36
Actualizat: 31/12/2020, 15:37

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că ar putea decide după 15 ianuarie dacă va interveni prin OUG pentru a prelungi perioada în care populația poate alege un contract de energie electrică pe piața concurențială. Anunțul eeste important, în condițiile în care piața se liberalizează de vineri, 1 ianuarie, iar mulți consumatori casnici  nu au fost informați din timp și prin urmare nu știu ce au de făcut.

Virgil Popescu: Aş prefera ca oamenii să fie trecuţi direct în piaţa concurenţială, care este mai ieftină

”Noi ca minister vom mai aştepta până în jurul datei de 15 ianuarie să vedem exact cum funcţionează, după care, dacă este cazul, chiar vom interveni legislativ, în aşa fel încât să ajutăm oamenii să găsească cele mai ieftine şi cele mai bune soluţii pentru preţul energiei electrice şi nu să fie trecuţi automat într-o piaţă scumpă a serviciului universal, lăsaţi acolo până vor alege, ci din contră, aş prefera ca oamenii să fie trecuţi direct în piaţa concurenţială, care este mai ieftină şi ulterior dacă nu se înţeleg cu furnizorii, dacă nu se întâmplă anumite lucruri, să fie în piaţa serviciului universal”, a declarat Popescu la RFI.

Ministrul Energiei consideră că o eventuală amânare a liberalizării pieţei de energie nu este o soluţie

Nu cred că este o soluţie amânarea cu şase luni a liberalizării, pentru că după şase luni va fi exact acelaşi lucru. Mai degrabă, putem eventual prelungi termenul de optare (…). Să nu fie doar până la 31 ianuarie (…), vorbesc de prelungirea acestei perioade, eventual, poate să fie până la 31 martie, de căutare a unui furnizor pe piaţa concurenţială”, a mai declarat ministrul.

El precizează că ANRE este cea care poate decide o eventuală prelungire a termenului de optare pentru alt tip de contract de energie electrică, dar nu exclude intervenţia Guvernului.

„În mod normal, ţine de ANRE această decizie, ei au stabilit această dată de 31 ianuarie. De aia am zis că noi aşteptăm până în jurul datei de 15 ianuarie, să vedem exact câte contracte au fost făcute în piaţa concurenţială, să avem o imagine de ansamblu. Sunt convins că nu o să fie foarte multe contracte, este un lucru evident, dar vreau să vedem exact cum a funcţionat şi dacă ANRE nu o va face, evident că o putem face şi prin OUG”, a precizat Virgil Popescu.

Virgil Popescu nu a primit până acum nici o notificare din partea furnizorului de energie electrică, legată de liberalizarea pieţei

„Eu vă mărturisesc că eu nu am primit până acum nici o notificare de la furnizorul de energie electrică. Şi eu sunt abonat în Bucureşti la un furnizor în piaţa reglementată. Eu până astăzi, nu am primit absolut nimic”, a declarat Virgil Popescu.
Ministrul Energiei precizează că un client care are deja un contract pe piaţa concurenţială nu va fi afectat de liberalizarea pieţei.
”Nu, dacă îl aveţi în piaţa concurenţială, rămâne în piaţa concurenţială pentru toată perioada de valabilitate a contractului, să nu expire, că atunci trebuie să încheiaţi altul”, a mai declarat ministrul Energiei la RFI.

Un contract pentru energie electrică poate fi schimbat „în mod normal” online

„În funcţie de fiecare furnizor. În mod normal, poate fi schimbat online. Dacă îmi aduc aminte şi eu am încheiat online un contract, dar până la urmă, a trebuit să-l downloadez acasă, să-l semnez şi să-l încarc în aplicaţia informatică a furnizorului de energie electrică”, a mai adăugat ministrul.​​

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
Cât de scârbos! Ce a lăsat un cuplu, la plecare, în patul camerei hotelului din...
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Reacția incredibilă a lui Irinel Columbeanu după ce s-a aflat că Monica Gabor S-A DESPARTIT...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Atenţie mare, părinţi! Un produs Decathlon pentru copii, RETRAS de pe piaţă! E foarte periculos
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Nu cumpăra aceste mașini! Au fost făcute zob în Europa. Modele foarte populare în România...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Regulile obligatorii de vaccinare la locul de muncă nu se pot aplica veganilor
Cât de scârbos! Ce a lăsat un cuplu, la plecare, în patul camerei hotelului din...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Țara cu cele mai MARI fondurii de pensii din lume, deși are o populație de...
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Mama copilului care a murit mâncat de viermi, la Dej, și-a primit pedeapsa!
Un nou virus lovește România. Toată lumea e în alertă. Cazurile vor exploda
Spion rus în Parlamentul României? A deținut funcții-cheie în stat. Totul a fost făcut public...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...