Mai mulți producători de automobile suspectați că au MANIPULAT testele de POLUARE. Ce modele DIESEL vor fi rechemate

Mai mulți producători de automobile suspectați că au MANIPULAT testele de POLUARE. Ce modele DIESEL vor fi rechemate
Câteva țări europene au decis rechemarea mai multor modele de automobile diesel, pe fondul suspiciunilor că producătorii au manipulat testele de poluare sau plănuiau să facă acest lucru, informează Reuters, citând un articol al publicației germane Bild am Sonntag. Vezi ce modele sunt vizate de această decizie

Mai multe modele de automobile diesel vor fi rechemate în câteva țări europene, pe fondul suspiciunilor că producătorii au manipulat testele de poluare sau plănuiau să facă acest lucru, informează Reuters, citând un articol al publicației germane Bild am Sonntag.

Printre modelele în cauză se află Nissan Juke, Renault Captur și Renault Kadjar în Franța, un model Suzuki în Olanda și Fiat 500x în Italia.

Producătorii auto nu au comentat informația.

Ministerul Transporturilor din Germania a anunțat luna trecută că a decis rechemarea a 100.000 de autovehicule Opel în cadrul unei investigații privind emisiile poluante.

Volkswagen, afectat deja de DIESELGATE

Constructorul auto Volkswagen a fost chemat în luna septembrie de investitori, care cer despăgubiri de 9,2 miliarde de euro, spunând că executivii ar fi trebuit să informeze acționarii mai devreme despre impactul pe care scandalul privind emisiile de gaze l-ar avea asupra companiei, relatează Reuters.

 Investitorii au declarat că Volkswagen nu și-a îndeplinit obligația de a informa acționarii despre impactul financiar pe care l-ar putea avea scandalul asupra companiei, care a devenit public numai după ce Agenția de Protecție a Mediului din SUA (EPA) a emis o „notificare a încălcării”, la data de 18 septembrie 2015.

Părțile implicate caută o compensație pentru o scăderea prețului acțiunilor companiei, declanșat de scandalul care a izbucnit în septembrie 2015 și a costat până în prezent 27,4 miliarde de euro reprezentând sancțiuni și amenzi.

Acțiunile producătorului auto au pierdut până la 37% din valoare în zilele în care autoritățile au expus probele privind nivelurile ilegale de poluare emise de autovehiculele diesel produse de Volkswagen.

 

„Acest proces este exclusiv referitor la faptul dacă Volkswagen a respectat obligațiile de divulgare față de acționari și piețele de capital”, a afirmat producătorul, într-o declarație.

La jumătatea lunii iulie, autoritățile germane au impus o amendă de un miliard de euro grupului auto Volkswagen în ancheta privind manipularea emisiilor poluante.

În septembrie 2015, Volkswagen a anunțat că circa 11 milioane de autovehicule ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante. Scandalul a izbucnit după ce Agenția americană pentru Protecția Mediului (EPA) a acuzat VW că a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunând cetățeni americani la gaze poluante. Constructorul auto german a instalat un software special în calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen și Audi. Dispozitivul era programat să activeze un sistem de filtrare completă a particulelor doar în timpul testelor oficiale pentru emisii. După teste, adică în situatiile generale de funcționare a motorului, dispozitivul dezactiva sistemul de filtrare a particulelor, susține Agenția americană pentru Protecția Mediului. Potrivit autorităților americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au încălcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon.

 

 

 

Inchide