Ministrul Finanțelor a solicitat CEC Bank să se autorizeze ca asigurător, după ieșirea de pe piață a societății Euroins. Care e termenul – limită

Ministrul Finanțelor a solicitat CEC Bank să se autorizeze ca asigurător, după ieșirea de pe piață a societății Euroins. Care e termenul - limită
Sucursala CEC Bank
Publicat: 21/03/2023, 18:42

CEC Bank are „temă” din partea ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, ca în termen de o lună să depună documentele de autorizare ca asigurător la autoritatea de reglementare în domeniu, în contextul îngrijorărilor de pe piață după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a retras autorizația de funcționare societății Euroins, unde peste 2,8 milioane de români am încheiate polițe RCA.

„Am solicitat și ieri (luni – n.r.) CEC, o spune și acum, să se autorizeze, să își depună documentele de autorizare la ASF. În momentul în care începe procedura de autorizare, din ce am discutat cu președintele Nicu Marcu, ASF va da tot concursul ca autorizațiile, respectând criteriile legale, să vină cât mai rapid și CEC să vină cât mai rapid în piață”, a spus ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, precizând că are o lună să depună documentele necesare.

Întrebat dacă România poate fi supusă unei proceduri de infringement dacă intervine pe piața liberă, Adrian Câciu a răspuns că „este important ca românii să fie protejați”.

Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a explicat, luni, în Parlament – în ședința comună a Comisiei economice, industrii şi servicii împreună cu Comisia de buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital – toate măsurile pe care le-a luat autoritatea de reglementare, prin numeroasele controale și amenzile -istorice dispuse pentru ca societatea Euroins, cu o cotă de 32,72% din piața RCA, să își rezolve probleme de solvabilitate, înainte să decidă să o excludă de pe piață.

O dată cu publicarea deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind retragerea autorizației de funcționare a Societății Euroins România Asigurare-Reasigurare — S.A., constatarea stării de insolvență și promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva acesteia – în Monitorul Oficial nr. 223 din 17 martie 2023 – clienții Euroins au început să trimită cereri pentru răscumpărarea primelor plătite societății Euroins, după denunțarea polițelor încheiate cu aceasta, respectiv schimbarea asigurătorului. Este a patra ieșire de pe piață din după alte trei falimente răsunătoare în ultimii opt ani, pentru care s-au plătit din FGA aproape 1,8 miliarde de lei.

Ce rezultate financiare a avut CEC Bank în 2022

CEC Bank este instituția financiară cu cea mai lungă tradiție din România, înființată în 1864, deținută de stat, și care are în prezent cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale.

CEC Bank este persoană juridică română de drept privat, organizată în forma juridică a unei societăți pe acțiuni, și își desfășoară activitatea ca bancă, în conformitate cu prevederile legislației aplicabile, ale prezentului statut, ale regulamentului propriu de organizare și funcționare adoptat de Bancă (regulamentul de organizare și funcționare) și ale reglementărilor interne emise în condițiile legii (reglementările interne), conform Ordinului al Ministrului Finanțelor nr. 4.010 al din 3 noiembrie 2022 pentru aprobarea modificării Statutului CEC Bank — S.A., aprobat prin Ordinul ministrului economiei și finanțelor nr. 425/2008.

Potrivit aceluiași ordin, capitalul social al Băncii, subscris și vărsat integral, este de 2.290.661.600 de lei, împărțit în 22.906.616 de acțiuni nominative, cu o valoare nominală de 100 de lei/acțiune. La data aprobării prezentului statut acestea aparțin în proporție de 100% statului român, care își exercită drepturile și își asumă toate obligațiile aferente poziției de acționar unic prin Ministerul Finanțelor.

În ceea ce privește conducerea CEC Bank, Consiliul de Administrație asigură administrarea băncii, în sistem unitar, ia membrii săi sunt numiți de Adunarea Generală a Acționarilor. Conducerea operativă a băncii este asigurată de Comitetul de Direcție. Actuala echipă a fost numită în octombrie 2019, având mandatele cu o durată de 4 ani.

CEC Bank a raportat un profit net, neauditat, de 446,8 milioane de lei în 2022, așa cum arată rezultatele financiare anunțate la sfârșitul lunii februarie:

  • Profit solid pentru al patrulea an consecutiv, în creștere cu 22% față de 2021
  • Creștere continuă a activelor CEC Bank (+22%), până la 61,8 miliarde de lei
  • Portofoliul de credite al CEC Bank a ajuns la 29,3 miliarde de lei, în creștere cu 14% față de 2021
  • Soldul depozitelor de la clienții a depășit 52,4 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2022, în creștere cu circa 25%

În plus, potrivit comunicării oficiale, CEC Bank a continuat să fie un finanțator activ al economiei, cu finanțări de peste 12,5 miliarde de lei acordate companiilor și persoanelor fizice.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York