Negocieri pentru compensarea pierderilor fermierilor români la Luxembourg. Ce concesii speră să obțină Forin Barbu, ministrul Agriculturii

Negocieri pentru compensarea pierderilor fermierilor români la Luxembourg. Ce concesii speră să obțină Forin Barbu, ministrul Agriculturii
Publicat: 23/10/2023, 16:55

Florin Barbu şi omologul francez au decis să susţină, în faţa Comisiei Europene, derogarea de la unele condiţii pentru fermieri, şi pentru 2024, pentru a putea compensa pierderile cauzate de secetă şi reducerea preţului la cereale. Ministrul Agriculturii Florin Barbu a avut discuţii, luni, cu Marc Fesneau, înaintea Consiliului AgriFish de la Luxembourg, despre dificultăţile pe care le întâmpină fermierii români și europeni din presiunilor pe transport provocate de tranzitul cerealelor ucrainene.

Barbu a mai anunţat că a convenit cu omologul francez, să susţină în faţa Comisiei Europene prelungirea derogărilor şi în anul 2024, pentru rotaţia culturilor (GAEC 7) şi condiţia de a lăsa 4% din suprafaţa fermei teren nelucrat, pârloagă (GAEC 8), „pentru a permite fermierilor să compenseze astfel pierderile cauzate de reducerea preţurilor la cereale şi de seceta severă”.

Negocieri cu Franța en avant pentru pârloagă

La Luxemburg, înainte de Consiliul AgriFish, Florin Barbu s-a întâlnit cu omologul francez, Marc Fesneau, pentru a discuta despre măsurile de sprijin pentru fermierii noştri. “Am vorbit despre dificultăţile pe care le întâmpină fermierii români din cauza secetei şi din cauza presiunilor pe transport provocate de tranzitul cerealelor ucrainene. Este esenţial ca fermierii să primească un sprijin pentru transportul cerealelor, din fondul de criză al UE, aşa cum am solicitat la începutul lunii septembrie”, a publicat Florin Barbu, luni pe Facebook.

Ministrul PSD a mai precizat că a convenit, împreună cu omologul francez, „să susţinem în faţa Comisiei prelungirea derogărilor, şi în anul 2024, pentru GAEC 7 (rotaţia culturilor) şi GAEC 8 (condiţia de a lăsa 4% din suprafaţa fermei teren nelucrat, pârloagă), pentru a permite fermierilor să compenseze astfel pierderile cauzate de reducerea preţurilor la cereale şi de seceta severă”.

„Presiunea pe fermierii noştri este uriaşă şi voi folosi toate pârghiile pe care le am la îndemână pentru a-i susţine!”, a completat Florin Barbu.

Agenda Luxembourg

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț BARBU, participă în perioada 23-24 octombrie 2023, la Consiliul Agricultură și Pescuit, care are loc la Luxembourg.

Pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Agricultură și Pescuit, din Luxemburg se vor regăsi situația pieței, directiva – cadru privind deșeurile – aspecte legate de alimente, posibilități de pescuit pentru 2024 în Marea Baltică, reuniunea anuală a Comisiei Internaționale pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT).

În deschiderea reuniunii, miniștrii vor discuta despre situația pieței în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei pentru a face un bilanț al diferitelor evoluții care au un impact asupra produselor agroalimentare și al sectorului agroalimentar al UE.

Pe baza informațiilor furnizate de Comisie și de Președinție, miniștrii vor desfășura un schimb de opinii în mod public cu privire la aspectele legate de alimente ale propunerii de modificare specifică a Directivei-cadru privind deșeurile.

Oficialii europeni vor urmări să ajungă la un acord politic privind posibilitățile de pescuit pentru anul viitor în Marea Baltică.

Conservarea tonului

Reprezentanții statelor membre vor desfășura un schimb de opinii care va oferi orientări Comisiei cu privire la poziția care urmează să fie adoptată de UE în cadrul reuniunii anuale din acest an a Comisiei Internaționale pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT), ce se va desfățura în perioada 13-20 noiembrie 2023.

Consiliul va primi informații din partea delegației cehe cu privire la reuniunea Grupului de la Vișegrad, din partea delegațiilor din Croația și Slovenia privind gestionarea crizelor și din partea delegației lituaniene privind perspectivele agriculturii ecologice.

În cadrul unei sesiuni publice, președinția va furniza Consiliului informații actualizate cu privire la aspectele agricole și forestiere ale propunerii privind certificarea eliminărilor de dioxid de carbon. Tot în cadrul sesiunii publice, delegația poloneză va furniza miniștrilor informații cu privire la impactul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii asupra sectorului agricol, în timp ce delegația austriacă va informa Consiliul cu privire la provocările cu care se confruntă sectorul agricol, informează Ministerul Agriculturii.

Citiți și: Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță că cerealele ucrainene vor fi importate NUMAI pe bază de licență

VIDEO | Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță condițiile de import al cerealelor din Ucraina

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!