Noua schemă de compensare și plafonare a prețurilor energiei și gazelor a fost pusă în dezbatere publică. Ajutoarele și categoriile de beneficiari au fost extinse

Noua schemă de compensare și plafonare a prețurilor energiei și gazelor a fost pusă în dezbatere publică. Ajutoarele și categoriile de beneficiari au fost extinse
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 21/01/2022, 16:53

Proiectul de modificare a schemei de ajutor pentru reducerea facturilor la energie electrică și gaze naturale – pentru ultimele două luni din cea actuală – a fost finalizat și pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei, vineri, termenul-limită impus de șeful Guvernului pentru ca aceasta să poate fi adoptată, prin ordonanță de urgență, săptămâna viitoare.

 Ministerul Energiei a anunțat, vineri, că proiectul noii scheme – Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021/2022, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei „Delta Dunării” – a fost postat spre consultare. Aceasta ar urma să se aplice din 1 februarie, până în 31 martie.

Noile plafoane de preț

„Rog ministrul de Finanțe, ministrul Agriculturii, ministrul Economiei, ministrul Antreprenoriarului și Turismului, ministrul Justiției și ministrul Transporturilor să finalizeze partea de conținut, astfel încât la Ministerul Energiei, bineînțeles cu sprijinul domnului secretar general să finalizăm această ordonanță să putem să o punem în transparență publică cel mai târziu vineri dimineața, astfel încât săptămâna viitoare, înainte de ședința săptămânală, să adoptăm această ordonanță de urgență”, a subliniat premierul, miercuri, la debutul ședinței de Guvern.

Pe scurt, pentru consumatorii casnici:

  • preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh (redus de la 1 leu/kWh)
  • preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh (redus de la 0,37 lei/kWh)

Pe lângă plafonare, pentru clienţii casnici se acordă compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale.

Compansațiile se acordă dacă clienții se încadrează în noi plafoane, mai mari, dar nu se precizează dacă sunt valabile din 1 noiembrie 2021 sau 1 februarie 2022.

  • 2.500 kWh energie electrică, alocat în tranșe egale
  • echivalentul în kWh a 1.500 metri cubi de gaze naturale la un factor de conversie de 10,6 kWh per m3, alocat în tranșe egale

Pentru consumatorii non-casnici se aplică actualele/vechile plafoane ale pentru casnici:

  • preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;
  • preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh

Printre beneficiarii non casnici intră toate companiile, cu excepția celor care au primit ajutor prin schema de compensare a emisiilor cu efect de seră.

Traseul legislației

Legea nr.259/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022, a fost aprobată de Camera Deputaților, for decizional, în 27 octombrie 2021 și a intrat în vigoare în 29 octombrie.

Înainte de modificările adoptate de Senat și comisiile Camerei Deputaților, conform notei de fundamentare a OUG 118/2021, impactul bugetar al OUG privind compensările era estimat la aproximativ 522 milioane de lei pentru anul 2021 și aproape 783 milioane de lei pentru lunile aferente anului viitor, deci aproximativ 1,3 miliarde de lei. Schema este în curs de modificare, conform deciziilor din ședința coaliției de luni, anuțate de premierul Nicolae Ciucă, impactul bugetar pentru cele două luni vizate – februarie – martie 2022 – ar fi de aproximativ 3 miliarde de lei.

Pentru punerea în aplicare a noii scheme, după adoptare, trebuie schimbată și legislația secundară, respectiv ordinul pentru aprobarea procedurii şi termenelor de decontare a sumelor aferente schemei de compensare, documentele în baza cărora se realizează decontarea, precum şi alte măsuri necesare aplicării prevederilor OUG.

Draft FINAL OUG Modif L259 by Gandul.info on Scribd

 

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu