Noul formular pe care îl pregătesc Finanțele pentru persoanele juridice. Declarația pe care companiile vor fi, în curând, obligate să o completeze

Noul formular pe care îl pregătesc Finanțele pentru persoanele juridice. Declarația pe care companiile vor fi, în curând, obligate să o completeze
Publicat: 27/03/2018, 17:34
Actualizat: 05/06/2018, 22:00

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) Tiberiu Mavrodin a declarat marți că specialiștii instituției pregătesc, în această perioadă, o serie de proiecte normative de relaxare a procedurilor fiscale, printre care și „un formular unic”de declarare pentru persoane juridice.

„Se lucrează la o vastă acțiune de simplificare a regimului fiscal. După ce am unificat șapte Declarații pentru persoane fizice într-un singur formular, urmează unificarea tuturor Declarațiilor – destinată, de data aceasta, persoanelor juridice – într-un formular unic”, a declarat Tiberiu Mavrodin, în cadrul unui panel privind volatilitatea fiscală, prezentat la o conferință pe tema volatilității piețelor financiare.

Tot în această perioadă „se mai lucrează și la automatizarea procedurilor fiscale, care va duce la o relaxare benefică pentru mediul de afaceri, dar și la o reconciliere a datelor între autoritatea fiscală și contribuabili”, a mai spus secretarul de stat.

În data de 9 martie, Ministerul Finanțelor a publicat pentru transparență decizională proiectul Ordonanței de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea unor acte normative, care vizează revizuirea sistemului actual de determinare, declarare și impozitare/plată a contribuțiilor aferente veniturilor realizate din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiții și alte surse.

Declarația unică va trebui depusă, în 2018, până la data de 15 iulie, apoi – începând din 2019 – până la 15 martie. Noul formular înlocuiește declarațiile D200 – veniturile realizate din România, D201 – veniturile realizate din străinătate, D220 – venitul estimat/norma de venit, D221 – norme de venit în agricultură, D600 – venitul care reprezintă baza pentru contribuțiile de asigurări (CAS), D604 – stabilirea contribuțiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru persoanele fără venit și D605 – stoparea CASS pentru persoanele fără venit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase