O mașină „IEFTINĂ ȘI SIMPATICĂ” pentru Ministerul Apărării român. Cum a fost descoperită O MICĂ ATENȚIE oferită de aliații americani

Redactor:
Marinela Sarbu
O mașină „IEFTINĂ ȘI SIMPATICĂ” pentru Ministerul Apărării român. Cum a fost descoperită O MICĂ ATENȚIE oferită de aliații americani
Contravaloarea unui autoturism Dacia Sandero Stepway, descoperită pe factura construirii unui drum în jurul bazei de la Deveselu. Vezi cum netezesc americanii relațiile cu aliații români

„Nimeni de la Pentagon nu poate să-și dea seama de ce contribuabilii americani au cumpărat o Dacia Sandero Stepway 2 pentru Ministerul român al Apărării, dar se pare că este unul dintre acele lucruri pe care aliații îl fac pentru a netezi relațiile,” scrie site-ul agenției Bloomberg.

Este un mister pentru că Dacia nu este un avion de luptă, un sistem de rachete sau un puț petrolier. Este o mașină break mică, descrisă de un critic auto drept „ieftină și simpatică„, comentează Anthony Capaccio.

Fostul secretar al Apărării, Jim Mattis – care a demisionat odată cu venirea noului an – a aprobat ca Marina SUA să cheltuiască 2,9 milioane de dolari dintr-un fond pentru „cheltuieli extraordinare” pentru plata unor firme locale în vederea construcției unui drum în jurul unei baze din România, care găzduiește sediul antirachetă din Europa, dar să plătească și factura pentru mașină.

„Cred că plata va evita prejudicierea relațiilor internaționale dintre SUA și România, precum și criticile opiniei publice,” a scris Mattis în octombrie, pentru a motiva cheltuielile ce urmau a fi făcute pe 19 noiembrie.

Mike McCord, care superviza cheltuielile Pentagonului, scrie într-un email că este „neobișnuit, având în vedere finanțarea, să cumperi o mașină pentru țara care găzduiește baza. Nu este ca în cazul în care cumpărăm una pentru o țară parteneră în teatrele de operațiuni, cum ar fi Afganistan”. Până la urmă, plata nu a mai fost făcută.

Această factură pentru români este ceva mai mult decât o simplă eroare a Departamentului Apărării, apreciază ironic jurnaliștii de la Bloomberg, care amintesc că Armata primește partea leului din cele 716 miliarde de dolari, cât înseamnă bugetul de securitate națională pe 2019 al SUA. Și arată pașii mici și plini de omenie pe care ministrul demisionar Jim Mattis i-a făcut pentru a întări legăturile cu aliații (în acest caz, o țară membră NATO care găzduiește un sistem antirachetă american esențial.

Cele 2,9 milioane de dolari au fost destinate inițial proiectării și construirii unui drum de 12,4 kilometri în jurul bazei militare Deveselu din sudul României, care este ocupată în comun de personalul de sprijin al Marinei Americane și de forțele românești. Acesta este amplasamentul instalației de apărare antirachetă americană Aegis pentru a intercepta rachetele iraniene lansate spre Europa.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, l-a informat pe căpitanul John Perkins, purtătorul de cuvânt al comandamentului de la Napoli într-un e-mail că oficialii de anul trecut au solicitat secretarului marinei să aprobe fondurile prin utilizarea „serviciului de urgență și a cheltuielilor extraordinare ca mijloc adecvat pentru a efectua această plată”, iar drumul va ajuta forțele românești să ofere o mai bună securitate externă pentru bază.

După anularea plății, Jim Mattis avertiza că firmele din România care execută proiectul au dat în judecată Ministerul Apărării din România.

 

Inchide