OUG referitoare la centrele de vaccinare a fost adoptată! Cum se împart cheltuielile

OUG referitoare la centrele de vaccinare a fost adoptată! Cum se împart cheltuielile
OUG referitoare la centrele de vaccinare a fost adoptată! Cum se împart cheltuielile / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 15/01/2021, 18:22
Actualizat: 15/01/2021, 18:23

Un proiect de ordonanţă de urgenţă privind acoperirea costurilor necesare operaţionalizării centrelor de vaccinare anti-COVID a fost aprobată de Guvern în cadrul ședinței de vineri, 15 ianuarie.

Poriectul prevede și condițiile pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare. Inițial, acesta a stârnit revolta primarilor din țară întrucât în varianta inițială nu erau incluse și resursele financiare necesare.

Varianta adoptată de Guvern prevede – cheltuielile pentru amenajarea centrelor și pentru plata personalului vor fi decontate de Ministerul Sănătății.

Medicii și personalul implicat în procesul de vaccinare sunt plăți per oră astfel: 100 lei/ora pentru medici; 50 lei/ora pentru asistenţi medicali; 25 lei/ora pentru registratori.

„Cheltuielile curente şi de capital pentru operaţionalizarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale, prin transferuri către bugetele locale prin introducerea unui nou articol bugetar la Cap 66.01 «Sănătate»”, se arată în nota de fundamentare.

De asemenea, în proiect se prevede ca DSP-urile să încheie contracte de finanțare cu primăriile iar ulterior administrațiile locale primesc finanțare prin transfer din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Centrele de vaccinare pot fi finanțate și din surse externe

„Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital în vederea operaţionalizării centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, care se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetele locale, se face în baza contractelor de finanţare încheiate între direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti cu autorităţile administraţiei publice locale beneficiare de astfel de transferuri. Finanţarea şi decontarea cheltuielilor necesare implementării măsurilor stabilite prin prezenta ordonanţă de urgenţă se pot realiza şi prin alte surse legal constituite. Fonduri externe rambursabile sau nerambursabile”, potrivit sursei citate.

De asemenea, în notă se precizează și cheltuieli sunt asigurate din bugetul Ministerului Sănătății – „cheltuielile prevăzute în Programul naţional de vaccinare pentru: materiale sanitare, medicamente, transport, obiecte de inventar, dezinfectanţi, etc. conform cheltuielilor eligibile prevăzute în OMS 377/2017; cheltuieli privind plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate în cadrul unităţilor sanitare aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, pe baza solicitărilor CNAS formulate în acest sens”.

Ce categorii de cheltuieli sunt finanțate de Ministerul Sănătății

„Pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar sanitar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate cu această destinaţie în alte locaţii în afara unităţilor sanitare; pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare, conform prevederilor art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului 1.031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, cu modificările ulterioare”, mai arată sursa citată.

Totodată, în nota de fundamentare este făcută și estimare a costurilor pentru o perioadă de 6 luni pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care va fi implicat în activitatea de vaccinare şi a medicilor de familie.

Prin urmare, costurile estimate se ridică la aproape 1,2 miliarde de lei pentru plata unui număr de aproximativ 2.000 de medici, 6.000 de asistenţi medicali şi 2.000 registratori medicali.

De asemenea, 200 de milioane de lei sunt necesare pentru acordarea beneficiilor către medicii de familie, în funcţie de activităţile care se vor desfăşura la nivelul cabinetelor acestora.

În plus, se estimează să pentru funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 este necesară suma de aproximativ 112 milioane de lei – organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer