Patronate: O nouă taxă va reduce investițiile în energie și gaze și va periclita privatizările

Patronate: O nouă taxă va reduce investițiile în energie și gaze și va periclita privatizările
Publicat: 22/01/2013, 11:44
Actualizat: 20/03/2019, 17:28

Introducerea unei taxe pe „monopolul natural” din sectoarele electricității și gazelor este o „surpriză” și reprezintă o dublă taxare, iar efectul va fi scăderea investițiilor și periclitarea viitoarelor privatizări, consideră Asociația Companiilor de Utilități din Enegie (ACUE), informează Mediafax.

„Ne exprimăm surprinderea că operatorii pieței de energie nu au fost consultați în prealabil asupra unei astfel de intenții. În acest moment analizăm consecințele unei astfel de decizii care va avea un impact semnificativ asupra capacității financiare a companiilor membre ACUE. Aceasta va conduce la o scădere a investițiilor în rețelele de distribuție și, în același timp, va pune în pericol viitoarele planuri de privatizare, în special cele avute în vedere pentru privatizarea companiilor de distribuție a energiei electrice”, potrivit unui comunicat al asociației.

Guvernul vrea să instituie o taxă „pe monopolul natural” din sectorul energiei electrice și al gazului metan aplicabilă operatorilor de transport și distribuție, care va fi impusă începând cu luna februarie 2013 și valabilă până la sfârșitul anului 2014. Taxa va fi calculată pe fiecare MWh pentru care se facturează serviciile de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale.

Taxa va fi de 0,45 lei/Mwh în cazul cantității transportate către sistemele de distribuție, de 1,25 lei/Mwh în cazul cantitiății distribuite și de 1,7 lei/Mwh în cazul cantității transportate numai prin sistemul de transport. De la plata taxei vor fi exceptați operatorii de distribuție care prestează acest tip de serviciu pentru mai puțin de 100.000 clienți.

Introducerea acestei taxe are ca scop impozitarea veniturilor suplimentare pe care companiile din energie și gaze le vor obține ca urmare a dereglementării piețelor de profil.

Potrivit ACUE, Guvernul pleacă de la o premisă greșită considerând că distribuitorii de gaze și energie vor obține venituri mai mari în urma renunțării treptate la prețurile reglementate, câștigurile aparținând producătorilor.

„Ideea introducerii unei astfel de taxe pentru distribuitori are la bază o premisă greșită, deoarece tarifele de distribuție sunt tarife reglementate. În acest sens nu se poate vorbi de profituri conjuncturale, dat fiind faptul că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ca instituție a statului, are în atribuții controlul costurilor activității de distribuție. Ca urmare, operatorii din sector, indiferent că activează în industria gazelor naturale sau în domeniul energiei electrice, nu au cum să beneficieze de venituri suplimentare din activitatea de distribuție ca urmare a liberalizării pieței. Astfel de profituri conjuncturale pot fi, eventual, obținute de producători, în anumite condiții”, potrivit comunicatului.

ACUE arată că această taxă ar însemna o dublă taxare, având în vedere că toți distribuitorii de gaze și energie au semnat cu statul român contracte de concesiune a activității, în baza cărora statul încasează redevențe.

„În consecință, se poate considera că distribuitorii de energie electrică și gaze naturale ar urma să fie supuși unei duble taxări, atât prin plata redevențelor, cât și prin aplicarea noii taxe pe care Guvernul intenționeaza să o introducă”, menționează ACUE.

Pe de altă parte, ANRE a înghețat tarifele de distribuție în 2009 și nu le-a mai indexat cu rata inflației, efectul fiind reducerea semnificativă a veniturilor companiilor.

Statul apreciază că prin aplicarea acestei taxe va înregistra în acest an venituri de 257,5 milioane de lei (59,3 milioane euro), respectiv 295,7 milioane de lei (68,1 milioane euro) anul viitor, iar sumele colectate vor fi utilizate pentru asigurarea cofinanțării proiectelor de investiții finanțate din fonduri europene.

Taxa va fi aplicată companiilor Transeletrica, CEZ Distribuție, Enel Distribuție Muntenia, Enel Distribuție Banat, Enel Distribuție Dobrogea, E.ON Moldova Distribuție, Electrica Distribuție Transilvania Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud, Electrica Distribuție Muntenia Nord, Transgaz, E.ON Gaz Distribuție și Distrigaz Sud Rețele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Vânzările de iPhone peste tot în lume, cu excepția unui singur loc