PNL, apel la ministrul Finanțelor, după scumpirea carburanților: Adrian Câciu trebuie să prezinte o analiză publică asupra scenariilor de intervenție rapidă asupra prețului

PNL, apel la ministrul Finanțelor, după scumpirea carburanților: Adrian Câciu trebuie să prezinte o analiză publică asupra scenariilor de intervenție rapidă asupra prețului
Sursa: Alexandra Pandrea/ GÂNDUL - caracter ilustrativ
Publicat: 21/06/2022, 16:49

Partidul Naţional Liberal a transmis, printr-o postare pe Facebook, un apel la ministrul Finanțelor, social-democratul Adrian Câciu, pentru a prezenta o analiză cu principalele scenarii de intervenție privind scumpirea la pompă ale carburanților. O analiză de specialitate arată că acesta s-a majorat cu peste 60% față de aceeași zi a anului trecut, iar creșterea este estimată să continue în perioada următoare.

Creșterea prețului carburanților poate fi temperată prin măsuri fiscale, iar Ministerul Finanțelor trebuie să analizeze pârghiile prin care poate să acționeze pentru a induce o scădere a prețului de la pompă, a transmis Partidul Național Liberal, pe Facebook, adăugând că, în paralel, este nevoie de analize din partea Consiliului Concurenței și a ANPC.

„Însă guvernul, în urma acestor rapoarte, poate interveni asupra prețului NUMAI prin intermediul Ministerului Finanțelor (fie că vorbim de reducerea accizelor, a TVA, impozitarea profitului sau plafonarea prețurilor). Sunt măsuri ce țin de fiscalitate, nu de producție, nu de calitatea serviciilor. Ministrul Finanțelor, domnul Adrian Câciu, trebuie să prezinte o analiză publică asupra scenariilor de intervenție rapidă asupra prețului. Sunt necesare și analizele Consiliului Concurenței și ale ANPC. E nevoie să privim toți cu responsabilitate și pragmatism problema prețurilor pe această piață și să ne asumăm cele mai bune măsuri fiscale în perioada imediat următoare”, au transmis reprezentanții PNL.

Nicoale Ciucă a cerut controale

Liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a spus, luni, într-o declarație de presă, că prețurile la carburanți ar trebui plafonate, precizând că măsura ar trebui să fie discutată în cadrul coaliției de guvernare.

Premierul Nicolae Ciucă  a cerut, joi, Ministerului Energiei și Ministerului de Finanțe să verifice prețurile la carburanți. „Vom aproba OUG privind combaterea acțiunilor speculative. Este o ordonanță de urgență pe care avem datoria să o aprobăm, astfel încât să putem să evităm situații excepționale, situații pe care deja am putut să le vedem întâmplându-se atât în perioada pandemiei de Covid, cât și în prima perioadă de după declanșarea acțiunii militare ruse în Ucraina. Avem datoria să ne protejăm cetățenii, avem datoria să ne protejăm mediul de afaceri. Cred că e important să asigurăm un cadru cât se poate de bine reglementat și onest între cerere și ofertă, pentru a putea să combatem orice creștere artificială a prețurilor”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, înainte de începerea ședinței de Guvern.

Premierul a cerut Ministerului Energiei și Ministerului de Finanțe să verifice „elementele de preț la carburanți astfel încât să avem o decizie la nivelul Guvernului privind modul în care s-a ajuns la acest nivel al prețurilor la carburanți”.

Se estimează în continuare scumpiri

Față de aceeași zi din anul 2021, prețul la pompă al carburanților este mai mare cu peste 60%, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă, conform căreria o plafonare a prețurilor la combustibil, în contextul extrem de complicat, declanșat de războiul din Ucraina, ar arunca România într-o penurie de țiței și ar crea probleme mari cu disponibilitatea de produse petroliere în stații. Statul este cel mai mare beneficiar al acestei majorări, având încasări suplimentare de sute de milioane de euro.

Previzunile AEI arată că în viitorul apropiat prețul benzinei și al motorinei va crește cel puțin până la nivelul cotațiilor pentru aceste produse, respectiv peste 11 lei/l la motorină și peste 10 lei/l la benzină.

În acest context, măsurile care se impun, potrivit președintelui AEI, Dumitru Chisăliță, sunt: diminuarea TVA și acciza la combustibili, de a limita marjele comerciale la furnizori, de a întreprinde o campanie puternică de Diplomație Energetică pentru accesarea noilor surse și rute de transport țiței, de a dezvolta un Plan pentru situații de urgență pentru consumatorii protejați. Alternativa populistă de Plafonare a Prețului echivalează cu instalarea în câteva luni a penuriei combustibililor în România.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult