Poșta Română a avut anul trecut o pierdere de nouă ori mai mare decât estimase

Poșta Română a avut anul trecut o pierdere de nouă ori mai mare decât estimase
Publicat: 14/03/2014, 15:20

Poșta Română a consemnat anul trecut venituri din exploatare de 1,166 miliarde de lei și cheltuieli din exploatare de 1,193 miliarde de lei, potrivit datelor preliminate ale companiei.

„La nivelul anului trecut realizãrile sunt preliminate în sensul cã s-au înregistrat toate documentele contabile aferente anului 2013, mai puțin anumite cheltuieli ocazionate de închiderea anului, provizioane și alte ajustări ce se pot face în urma auditului financiar independent, efectuat de Deloitte Audit”, potrvit reprezentanților companiei, citați de Mediafax.

Prin HG 253/2013, Guverul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli al operatorului poștal pentru anul trecut.
Potrivit documentului, veniturile din exploatare ale companiei au fost estimate la 1,231 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile de exploatare ar fi trebuit să atingă 1,234 miliarde de lei.
De asemenea, veniturile totale ale Poștei urmau să ajungă la 1,256 miliarde de lei, iar cheltuilelile totale la același nivel.

Practic, compania ar fi trebuit să încheie anul 2013 cu un rezultat brut egal cu zero, după ce în perioada 2009-2012 a acumulat pierderi de 532,9 milioane de lei, deși în fiecare an bugetul a fost construit pe profit.
Ultimul an în care compania a obținut profit a fost 2008, când rezultatul brut a fost pozitiv, dar de zece ori mai redus decât estimarea din buget.

La venituri totale realizate de 1,459 miliarde de lei, compania a încheiat anul 2008 cu un câștig brut de 4,56 milioane de lei, comparativ cu estimarea de 44,2 milioane de lei.
Pentru acest an, conform bugetului aprobat de Guvern în luna februarie, Poșta Română și-a propus venituri totale de 1,194 miliarde de lei și cheltuieli totale de 1,184 miliarde de lei.
Rezultatul brut a fost estimat la 10 milioane de lei.
De asemenea, veniturile din exploatare au fost previzionate la 1,178 miliarde de lei, iar cheltuielile din exploatare la 1,163 miliarde de lei.
Cu un buget caracterizat ca fiind auster, Poșta Română va investi în acest an suma de 54,76 milioane de lei, de la un nivel realizat de 13,24 milioane de lei în 2013, fondurile alocate urmând să contribuie la dezvoltarea companiei și la sporirea veniturilor, spun reprezentanții operatorului.
„Astfel, banii se vor duce pentru dotarea flotei auto, informatizarea rețelei, asigurarea legăturii VPN, inaugurarea noilor oficii de tip business, sisteme de securitate și ale investiții strict necesare creșterii calității exploatării poștale”, potrivit reprezentanților Poștei.
În privința personalului, Poșta estimează un număr de angajați pentru acest an de aproximativ 27.000 de salariați, comparativ cu 27.451 la 31 decembrie 2013.

Anul trecut, operatorul poștal și-a redus personalul cu 16%, reprezentând aproximativ 5.400 de angajați, de la 32.887 salariați la 27.451 angajați.
În urma măsurilor de reorganizare a activității și reducere a personalului, Poșta Română a obținut în ultimul trimestru al anului 2013 un profit operațional de 15,1 milioane de lei.

Poșta este cel mai mare operator local de profil și are o rețea teritorială de 5.700 de unități.
Acționarii companiei sunt statul român – 75% și Fondul Proprietatea – 25%.
Compania avea la sfârșitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, în creștere cu 2,9% față de 2011, potrivit datelor din bilanțul companiei.

Poșta Română va fi privatizată în acest an, termenul pentru depunerea ofertelor de privatizare fiind stabilit pentru 30 iunie.
Statul a mai încercat să vândă compania în prima parte a anului trecut, dar niciun potențial investitor nu a cumpărat caietul de sarcini până la expirarea termenului, 28 mai 2013.
Directorul general al Poștei, Ion Smeeianu, a declarat, la acea vreme, că situația financiară negativă a companiei și datoria stabilită de ANAF au avut ca efect apariția unei reticențe din partea potențialilor investitori.
În septembrie 2013, Guvernul a aprobat transformarea în acțiuni a creanțelor statului față de Poșta Română, înainte de privatizarea companiei, care va fi realizată prin preluarea de către investitor a 51% din acțiuni în urma unei majorări de capital.

Noile acțiuni emise vor fi oferite spre subscriere investitorului selectat, în vederea dobândirii cotei de 51% din capitalul social, precum și acționarului existent Fondul Proprietatea, pentru menținerea cotei sale de participație la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferință.
Fostul ministru pentru Societatea Informațională Dan Nica a declarat recent că speră ca în cursul acestei luni statul să obțină de la Comisia Europeană avizul provizoriu pentru conversia datoriilor Poștei în acțiuni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului