Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor fi suplimentate cu câte 200 de milioane de lei. De când sunt disponibili banii

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor fi suplimentate cu câte 200 de milioane de lei. De când sunt disponibili banii
Cele două programe guvernamentale pentru reînnoirea parcului auto au debutat pe 26 aprilie / Sursa foto: Ministerul Mediului
Publicat: 02/08/2021, 17:26

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat pentru luna august o suplimentare de 400 de milioane de lei pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus.

Bugetul total al Programului Rabla Clasic va fi suplimentat cu suma de 200 de milioane de lei, începând din data de 28 august, iar al programului Rabla Plus, cu o sumă identică, din 21 august, a anunțat AFM. Cele două programe pentru anul 2021 au debutat pe 26 aprilie.

Valoarea ecobonusurilor

Programului Rabla Clasic a avut un un buget total anunțat inițial de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020, ceea ce permitea să fie achiziționate peste 55.000 de autovehicule mai puțin poluante.

În cadrul Programului Rabla Clasic, valoarea primei de casare este de 7.500 de lei, majorată anul acesta de la 6.500 de lei, iar valoarea ecobonusurilor acordate pentru stimularea achiziționării autoturismelor cât mai puțin poluante, în funcție de tehnologia folosită este de:

  • 1.500 de lei pentru autovehiculele cu emisii scăzute
  • 3.000 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou echipat cu sistem de propulsie hibrid

Ecobonusurile se pot cumula în cazul în care mașina nouă îndeplinește ambele condiții, ajungându-se astfel la o reducere de 12.000 de lei din prețul total al autovehiculului nou, precizează AFM/

Pentru achiziționarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 5.500 de lei.

Până la data de 28 iulie, în cadrul Programului Rabla Clasic 2021, s-au înscris la producători/dealeri auto 39.206 persoane fizice și fuseseră achiziționate 24.891 autovehicule și 166 motociclete. În ceea ce privește persoane juridice, până la acea dată au fost acceptate un număr total de 1.122 dosare pentru 1.853 autovehicule și 28 contestații pentru 58 autovehicule. S-au înscris la producători/dealeri auto 977 persoane juridice și au fost achiziționate 482 de autovehicule.

Câte mașini electrice au fost cumpărate deja

În ceea ce privește Programul Rabla Plus 2021, bugetul inițial anunțat în aprilie era cel mai mare de până acum, de 400 de milioane de lei, dublu față de bugetul de anul trecut. Astfel, potrivit Ministerului Mediului, prin Rabla Plus din acest buget ar fi urmat să fie achiziţionate până la 6.600 de maşini electrice 100% şi aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in.

Potrivit AFM, în cadrul Programului Rabla Plus, se acordă două tipuri de ecotichete, respectiv

  • 45.000 de lei pentru mașinile pur electrice
  • 20.000 de lei pentru mașinile hibrid plug-in,

dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou.

Persoanele care renunță la o mașină veche, poluantă, și achiziționează un autovehicul electric beneficiază atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât și de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.

Cuantumul finanțării pentru motociclete electrice este de 5.500 de lei, iar pentru cine dorește să achiziționeze o motocicletă electrică și predă o mașină uzată, ecotichetul se poate cumula cu prima de casare în valoare de 5.500 de lei, au transmis reprezentații AFM.

Potrivit datelor centralizate de AFM la data de 28 iulie, s-au înscris la producători/dealeri auto 5.901 persoane fizice, fiind achiziționate 1.131 autovehicule noi (678 pur electrice, 453 electrice hibride) și 2 motociclete electrice. Pentru persoane juridice, s-au înscris la producători/dealeri auto 827 persoane juridice, iar până la data menționată au fost achiziționate 455 autovehicule noi (270 pur electrice și 185 electrice hibride).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Loredana Groza, luată cu ambulanța la puțin timp după ce a cântat la nunta Simonei...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Cum e să te îmbolnăvești de COVID în țara în care virusul nu există oficial....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Un președinte vrea să schimbe harta Europei! Cum și-a amenințat vecinii: 'Teritoriile acelea sunt ale...
Țara unde trăiesc cei mai înalți oameni din lume. De ce ar putea să scadă...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...