Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor fi suplimentate cu câte 200 de milioane de lei. De când sunt disponibili banii

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor fi suplimentate cu câte 200 de milioane de lei. De când sunt disponibili banii
Cele două programe guvernamentale pentru reînnoirea parcului auto au debutat pe 26 aprilie / Sursa foto: Ministerul Mediului
Publicat: 02/08/2021, 17:26

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat pentru luna august o suplimentare de 400 de milioane de lei pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus.

Bugetul total al Programului Rabla Clasic va fi suplimentat cu suma de 200 de milioane de lei, începând din data de 28 august, iar al programului Rabla Plus, cu o sumă identică, din 21 august, a anunțat AFM. Cele două programe pentru anul 2021 au debutat pe 26 aprilie.

Valoarea ecobonusurilor

Programului Rabla Clasic a avut un un buget total anunțat inițial de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020, ceea ce permitea să fie achiziționate peste 55.000 de autovehicule mai puțin poluante.

În cadrul Programului Rabla Clasic, valoarea primei de casare este de 7.500 de lei, majorată anul acesta de la 6.500 de lei, iar valoarea ecobonusurilor acordate pentru stimularea achiziționării autoturismelor cât mai puțin poluante, în funcție de tehnologia folosită este de:

  • 1.500 de lei pentru autovehiculele cu emisii scăzute
  • 3.000 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou echipat cu sistem de propulsie hibrid

Ecobonusurile se pot cumula în cazul în care mașina nouă îndeplinește ambele condiții, ajungându-se astfel la o reducere de 12.000 de lei din prețul total al autovehiculului nou, precizează AFM/

Pentru achiziționarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 5.500 de lei.

Până la data de 28 iulie, în cadrul Programului Rabla Clasic 2021, s-au înscris la producători/dealeri auto 39.206 persoane fizice și fuseseră achiziționate 24.891 autovehicule și 166 motociclete. În ceea ce privește persoane juridice, până la acea dată au fost acceptate un număr total de 1.122 dosare pentru 1.853 autovehicule și 28 contestații pentru 58 autovehicule. S-au înscris la producători/dealeri auto 977 persoane juridice și au fost achiziționate 482 de autovehicule.

Câte mașini electrice au fost cumpărate deja

În ceea ce privește Programul Rabla Plus 2021, bugetul inițial anunțat în aprilie era cel mai mare de până acum, de 400 de milioane de lei, dublu față de bugetul de anul trecut. Astfel, potrivit Ministerului Mediului, prin Rabla Plus din acest buget ar fi urmat să fie achiziţionate până la 6.600 de maşini electrice 100% şi aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in.

Potrivit AFM, în cadrul Programului Rabla Plus, se acordă două tipuri de ecotichete, respectiv

  • 45.000 de lei pentru mașinile pur electrice
  • 20.000 de lei pentru mașinile hibrid plug-in,

dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou.

Persoanele care renunță la o mașină veche, poluantă, și achiziționează un autovehicul electric beneficiază atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât și de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.

Cuantumul finanțării pentru motociclete electrice este de 5.500 de lei, iar pentru cine dorește să achiziționeze o motocicletă electrică și predă o mașină uzată, ecotichetul se poate cumula cu prima de casare în valoare de 5.500 de lei, au transmis reprezentații AFM.

Potrivit datelor centralizate de AFM la data de 28 iulie, s-au înscris la producători/dealeri auto 5.901 persoane fizice, fiind achiziționate 1.131 autovehicule noi (678 pur electrice, 453 electrice hibride) și 2 motociclete electrice. Pentru persoane juridice, s-au înscris la producători/dealeri auto 827 persoane juridice, iar până la data menționată au fost achiziționate 455 autovehicule noi (270 pur electrice și 185 electrice hibride).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii