Romgaz negociază exclusiv încă o lună pentru preluarea ExxonMobil România. Americanii dețin 50% din proiectul offshore Neptun Deep din Marea Neagră

Romgaz negociază exclusiv încă o lună pentru preluarea ExxonMobil România. Americanii dețin 50% din proiectul offshore Neptun Deep din Marea Neagră
Directorul general al Romgaz, Aristotel Marius Jude
Publicat: 06/10/2021, 10:29

Producătorul de gaze naturale Romgaz, controlat în proporție de 70% de statul român, prin Ministerul Energiei, a anunțat că are o lună în plus la dispoziție pentru a negocia în exclusivitate achiziția sucursalei din România a ExxonMobil, care deține jumătate din acordul de concesiune a perimetrului offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, alături de OMV Petrom. Acordul inițial a fost semnat în iunie, pentru o perioadă de patru luni, iar între timp compania națională a început să caute soluții de finanțare în perspectiva finalizării cu succes a discuțiilor.

Conducerea Romgaz a anunțat, marți după-amiază, printr-un comunicat transmis Bursei de Valori București, prelungierea acord de exclusivitate încheiat pentru egocierea tranzacției de achiziție a 100% din acțiunile ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited.

Sucursala  deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă.

Care este motivul

„În vederea finalizării negocierilor cu privire la tranzacția de achiziție a 100% din acțiunile ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited și obținerii aprobărilor corporative pentru tranzacție, în data de 5 octombrie 2021, S.N.G.N Romgaz S.A. și ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au convenit să extindă perioada de exclusivitate din 15 octombrie 2021, până în 15 noiembrie 2021. Toate celelalte clauze ale Acordului de exclusivitate rămân neschimbate”, se arată în informarea semnată de directorul general al SNGN, Aristotel Marius Jude.

Acordul inițial a fost semnat la 17 iunie, pe o perioadă de patru luni (până la data de 15 octombrie). În cazul în care tranzacția cu Romgaz se va perfecta, operarea perimetrului va fi realizată de celălalt partener la concesiune, OMV Petrom, conform unui comunicat comun.

„OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est și Romgaz, cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, cooperează pentru a debloca resursele de gaze naturale din Marea Neagra. Acestea sunt esențiale pentru securitatea energetica a României, pentru succesul tranziției energetice și pentru a genera creștere economică. În situația acceptării ofertei Romgaz de către ExxonMobil, OMV Petrom va acționa ca operator al perimetrului Neptun Deep”, au transmis șefii celor două companii.

În urma explorărilor din blocul Neptun, ExxonMobile și OMV Petrom au descoperit, în 2012, un rezervor de gaze estimat între 1,5 si 3 trilioane picioare cubice (respectiv între 42 si 84 miliarde metri cubi). Producția de gaze a României a fost de 9 miliarde de metri cubi în 2020, conform Direcției Generale pentru Energie a Comisiei Europene.

Prețul tranzacției este confidențial

În cele aproape patru luni de la încheierea acordului de negociere exclusivă, în 30 septembrie, Romgaz anunța BVB intenția de contractare a finanțării în vederea achiziției, după ce presa de specialialitate anunța că societatea se pregătește să ia un credit de 350 de milioane de euro în acest sens.

„S.N.G.N. Romgaz SA a demarat o procedură neangajantă pentru S.N.G.N. Romgaz SA în vederea obținerii de oferte de finanțare în valoare de 1,6 miliarde lei în echivalent euro în vederea acoperirii unei parți din prețul tranzacției de achiziție menționate și de capital curent al S.N.G.N Romgaz SA”, anunța conducerea companiei.

Potrivit documentului citat contractarea finanțării pentru care S.N.G.N Romgaz SA se află în proces de obținere și evaluare de oferte din partea băncilor este condiționată de finalizarea negocierii cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. a tranzacției cu privire la achiziția tuturor acțiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, de aprobarea tranzacției de către Adunarea Generală a Acționarilor S.N.G.N. Romgaz SA și semnarea documentelor tranzacției, precum și de aprobarea contractării împrumutului bancar de către AGA.

„Prețul oferit de către S.N.G.N. Romgaz SA pentru achiziția tuturor acțiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited este confidențial”, transmitea societatea.

Indicatori în ușoară scădere

Performanțele operaționale și financiare ale Grupului Romgaz realizate în Semestrul I 2021 se mențin la niveluri ridicate, chiar dacă sunt în ușoară scădere față de perioada similară a anului trecut, conform raportului semestrial transmis BVB.

Consumul de gaze naturale la nivel național în primele 6 luni ale anului 2021 a înregistrat o creștere față de perioada similară a anului anterior de aprox. 8%, în timp ce livrările Romgaz au crescut cu 23,7%. Astfel, cota de piață a Romgaz pe piața livrărilor de gaze interne din Romania este de 53%, cu 8,6% mai mare decât cota deținută în perioada similară a anului trecut.

Cifra de afaceri în semestrul I din 2021 a fostde 2,25 miliarde de lei. Profitul net consolidat pe actiune (EPS) a fost de 2,0 lei, iar profitul net consolidat total a fost de 761,6 milioane de lei. Cu 4,9%, respectiv 39,2 milione de lei mai mic decât în același interval de anul trecut, potrivit documentului transmis BVB.

Traseul negocierilor

Intenția preluare a ExxonMobil a fost anunțată oficial de conducerea Romgaz în 30 martie, când a înaintat o ofertă de preluare „Procedura este organizată printr-o bancă intermediară, așteptăm cât mai curând posibil răspunsul companiei Exxon în raport cu oferta formulată de Romgaz, urmând ca, în cazul în care oferta noastră este una considerată atractivă, să procedăm la negocierea contractului pentru preluarea acestei participații”, a declarat Aristotel Marius Jude, directorul general al Romgaz, marți, în cadrul unei conferințe de presă, din 13 aprilie.

La acea dată, Aristotel Marius Jude a subliniat că Romgaz este pregătită să asigure finanțatarea pentru realizarea tranzacției, care va fi una mixtă. „În ceea ce privește partea de finanțare, ce pot să vă pot să vă spun că Romgaz este pregătită să asigure prin intermediul unui consorțiu de bănci finanțarea realizării acestui proiect. Plata participațiilor va fi asigurată atât din surse proprii, cât și din surse atrase, asta în condițiile și condiționat de acceptarea ofertei de către Exxon”, a precizat directorul general al Romgaz.

Actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu, a anunțat încă de anul trecut intenția statului de a intra în proiectul gazelor de mare adâncime din Marea Neagră. „Ne dorim ca Romgaz să fie partener cu 50% în consorțiul cu OMV Petrom pentru a extrage împreună gazele din Marea Neagră. Va fi un parteneriat foarte frumos, să nu uităm că și OMV Petrom este tot o companie românească, Romgaz este tot companie românească, statul are și la OMV Petrom 20% acțiuni, e adevărat are 80% la Romgaz, dar este un consorțiu româno-român, evident și cu acționariat austriac, care ar putea să beneficieze de gaze românesști din Marea Neagră”, spunea ministrul Energiei, Virgil Popescu, invitat la Conferința digitală LIVE „Energy Now II Edition”, organizată de GÂNDUL, în 19 martie a acestul an, înainte ca Romgaz să depună oferta angajantă.

Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.233/2000, a fost inițial pe o perioadă de 30 de ani, iar ulterior, în 2019, a fost prelungit cu 15 ani. „Etapa de dezvoltare offshore în ape de mare adâncime implică investiții masive în tehnologie sofisticată, fiind necesar un nivel ridicat de rezerve pentru a justifica dezvoltarea economică a zăcămintelor. Costurile de dezvoltare ajung, în mod obișnuit, până la câteva miliarde USD. Pe lângă aceasta, este nevoie de o perioadă suficientă în vederea creării infrastructurii şi capacităţilor de producţie offshore şi pentru exploatarea resurselor comerciale potenţiale”, se argumenta în hotărârea de prelungire a acordului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Violeta Bănică dă din casă. Ce spune despre Adrian Brâncoveanu, iubitul mamei ei
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”