Schimbare majoră în piața de capital din România. Leonardo Badea, viceguvernatorul BNR, anunț important

Redactor:
Marius Olaru
Schimbare majoră în piața de capital din România. Leonardo Badea, viceguvernatorul BNR, anunț important
Schimbare majoră în piața de capital din România. Leonardo Badea, viceguvernatorul BNR, anunț important / Sursa FOTO: https://cmedia.romaniatv.net

Piaţa de capital din România a fost inclusă în indicii furnizorului global de indici FTSE Russell pentru Pieţele Emergente, începând din data de 21 septembrie. Finanţarea prin piaţa de capital locală, devenită piaţă emergentă secundară, este una din oportunităţile de dezvoltare a României, este de părere viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea.

Într-un comunicat de presă, fostul șef al ASF arată că „promovarea efectivă a pietei de capital din România la statutul de piaţă emergentă secundară de către agenţia de evaluare financiară FTSE Russel este rezultatul efortului meritoriu din ultimii ani al întregii comunităţi locale implicate în dezvoltarea sa”.

Piața de capital, câștig de natură reputațională

Efectele unei asemenea schimbări sunt imediate (includerea unor companii într-o serie de indici internaţionali urmăriţi de o clasă mai importantă de investitori comparativ cu cei prezenţi până acum pe piaţa locală), dar nu trebuie subestimate nici cele de viitor, „de natură reputaţională şi cu implicaţii structurale pe termen lung”.

Leonardo Badea a subliniat faptul că, în contextul actual în care toate economiile se află în competiţie acerbă pentru finanţare, intrarea efectivă într-o categorie superioară a pieţelor de capital echivalează cu o ancoră suplimentară în sprijinul procesului de integrare financiară şi convergenţă europeană, precum şi pentru îmbunătăţirea accesului la capitalul extern. Dobândirea statutului de piaţă emergentă secundară de capital creşte atractivitatea pentru investitorii străini a instrumentelor financiare emise local, lucru de care vor beneficia deopotrivă segmentul privat al economiei, cât şi emitenţii de obligaţiuni din sectorul public sau atât de necesarele parteneriate public-private.

Cu cât economia românească se va deschide mai mult către finanţarea prin piaţa de capital, cu atât beneficiile statutului nou dobândit de aceasta vor fi mai însemnate, iar transformările pozitive vor fi mai vizibile. Pasul pe care piaţa de capital din România îl face acum are premisele de a facilita efortul de relansare economică şi pe cel de modernizare a ţării, dacă tot mai mulţi antreprenori şi administraţii locale vor avea curajul şi ingeniozitatea de a transforma ideile lor de dezvoltare în proiecte economice fezabile, transparente, cu un sistem solid de guvernanţă şi prin care să ofere un parteneriat atractiv pentru investitorii pe piaţa de capital”, conchide Badea, viceguvernatorul BNR.

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
Iată cum poți economisi 200 de lei pe lună la factura de gaz natural
Ludovic Orban a luat decizia momentului. L-a demis chiar în această dimineață
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
×

Klaus Iohannis, conferință de presă cu jurnaliștii la Palatul Cotroceni. Astăzi, România a depășit un nou record. Aproape 5000 de cazuri noi de infecții cu coronavirus https://bit.ly/2TfL6rm

Publicată de Gandul pe Miercuri, 21 octombrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide