Se schimbă regulile la cumpărarea polițelor RCA. Cu cât timp înainte poți avea o asigurare în așteptare. Explicațiile ASF

Se schimbă regulile la cumpărarea polițelor RCA. Cu cât timp înainte poți avea o asigurare în așteptare. Explicațiile ASF
Publicat: 09/08/2023, 17:00

Românii își vor putea cumpăra polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) chiar cu două luni înainte de data intrării în valabilitate a contractului, față de o lună, cum este în prezent, conform normei aprobate, miercuri, de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat, miercuri, o normă de modificarea a prevederilor privind încheierea contractelor de asigurare auto obligatorie (RCA), care fusese publicată în consultare publică acum aproape două săptămâni.

Astfel, odată cu publicarea Normei pentru modificarea art. 13 alin. (12) din Norma A.S.F. nr. 20/2017 privind asigurările auto din România în Monitorului Oficial al României, conducătorii vor avea la dispoziție mai mult timp pentru a-și încheia polițele de asigurare înainte de intrarea în valabilitate.

Prin modificarea normei, asigurătorii RCA pot încheia contracte RCA a căror valabilitate începe la cel mult 60 de zile, în loc de 30 de zile, după data emiterii acestora.

Cu alte cuvinte, astfel a fost prelungit cu 30 de zile a termenului prevăzut anterior, astfel încât termenul maxim pentru intrarea în vigoare a contractelor RCA să fie majorat până la 60 de zile de la încheierea contractului, potrivit ASF.

Măsură pentru a gestiona o eventuală creștere a cererii

„Această măsură va permite în primul rând asiguraților posibilitatea încheierii din timp a contractelor RCA dar și asigurătorilor RCA să încheie contracte RCA într-un termen suficient de lung astfel încât să poată fi absorbită la nivel de piață o eventuală cerere ridicată de încheiere a contractelor RCA”, au argumentat inițiatorii în referatul de aprobare.

Decizia vine în contextul în care prețul RCA este plafonat până la jumătatea lunii octombrie, conform deciziilor în vigoare.

Prețul polițelor RCA a suferit fluctuații semnificative pe fondul celor mai recente ieșiri de pe piață ale societăților care erau lideri pe acest segment. Tarifele au crescut semnificativ după ce Autoritatea de Supraveghe Financiară i-a retras companiei City Insurance autorizația de funcționare, în septembrie 2021.

Pentru a preveni o nouă explozie a prețurilor după decizia similară în cazul societății Euroins România, din 16 martie, și după publicarea unor tarife de referință, orientative, majorate semnificativ pe unele segmente, autoritățile au decis să le plafoneze la nivelul celor maxime de la finalul lui martie 2023.

Publicarea noilor tarifele de referință, la începutul lunii martie , pentru polițele RCA, care au crescut chiar și cu 40% față de anul trecut, în contextul falimentului răsunător al companiei City Insurance, a produs îngrijorare printre șoferi, dar și o serie de declarații politice, culminând cu anunțul oficialilor autorității de reglementare a pieței asigurărilor, care au confirmat că analizează oportunitatea plafonării prețurilor.

Decizia s-a concretizat, la al doilea proiect elaborat de specialiștii ASF, iar hotărârea prin care Cabinetul Ciucă a înghețat tarifele RCA, pentru o perioadă de șase luni, a fost publicată în Monitorul Oficial din 6 aprilie.

Norma RCA – ASF by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete