Se vinde OTP Bank România? Poziția oficială a instituției

Se vinde OTP Bank România? Poziția oficială a instituției
Sursa: OTP Bank
Publicat: 23/05/2023, 18:16
Actualizat: 23/05/2023, 18:23

Grupul maghiar OTP a transmis, marți, că ia în calcul extinderea gamei de opțiuni strategice pentru OTP Bank România, pe fondul informațiilor vehiculate privind o posibilă părăsire a pieței românești.

Grupul OTP a anunțat oficial, marți, că a decis „extinderea gamei de opțiuni strategice ale OTP Bank România prin testarea pieței în vederea unei posibile vânzări a băncii”, în paralel cu strategia de creștere organică a acesteia.

Conform comunicatului oficial, OTP Bank România a obținut în ultimii ani o creștere semnificativă, ca urmare a unei strategii bune de creștere, a muncii devotate și de înaltă calitate și a încrederii clienților. Astfel, în ultimii patru ani și-a dublat dimensiunea, și-a sporit cu 50% numărul de clienți, a implementat numeroase inițiative, cu precădere în zona de digitalizare și a creat o cultură agilă, orientată spre client.

În ceea ce privește „testarea pieței în vederea unei posibile vânzări a băncii”, oficialii estimează că procesu este de durată

„Acest proces este estimat să dureze câteva luni și, în cazul succesului licitației, posibilul acord de vânzare ar fi semnat în aproximativ un an. Acest demers nu influențează operațiunile curente, inclusiv atribuțiile și activitatea zilnică a angajaților băncii și nici obiectivele de vânzări ale OTP Bank România”, a transmis compania.

Ce profit a făcut grupul în România

OTP Bank România anunța, în 10 mai, rezultate financiare în creștere pentru primul trimestru din 2023.

Potrivit raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele Grupului, OTP Bank România a înregistrat un profit după impozitare de 15 milioane lei în primul trimestru al anului 2023, nivelul fiind influențat de creșterea cheltuielilor operaționale (+12%) și a costurilor de risc (+24%) comparativ cu ultimul trimestru al anului 2022.

Astfel, conform companiei:

 • Profitul operațional a atins valoarea de 47 milioane RON, marcând o creștere de 37% comparativ cu 2022.
 • Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 10% comparativ cu trimestrul precedent, ajungând la un total de 208 milioane lei.
 • Volumul creditelor performante a scăzut cu 2% față de trimestrul trecut, în urma reducerii cu 4% a cererii în zona de credite de retail.
 • Depozitele au scăzut cu 1% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, urmând o tendință de moderare similară cu cea din zona de creditare (+12% față de primul trimestru al anului trecut).
 • Profitul după impozitare a fost de 15 milioane lei, indicatorul fiind influențat de creșterea cheltuielilor operaționale și a costurilor de risc comparativ cu trimestrul anterior.

„Începutul acestui an reprezintă o tranziție între contextul anului 2022 și îmbunătățirea treptată așteptată pentru principalii indicatori economici pe parcursul acestui an. În aceeași măsură, evoluțiile principalelor linii de business diferă în funcție de tendințele pieței și a modificărilor preferințelor clienților, astfel că suntem mulțumiți de performanța primului trimestru al anului. Am obținut rezultate financiare bune, cu creșteri ale veniturilor și a profitabilității operaționale comparativ cu anul precedent, consolidând poziția băncii într-o perioadă în care unele segmente de business prezintă anumite provocări. Astfel, echipa s-a concentrat pe propunerea unei oferte adaptate la contextul actual pentru susținerea clienților individuali și a cerințelor mediului de afaceri local. În 2023 mergem în aceeași direcție, cu un portofoliu de produse și servicii actualizat constant la evoluția economiei locale, pentru a aduce valoare adăugată clienților, în timp ce continuăm să lucrăm la obiectivul de creștere locală echilibrată și durabilă”, declara Gyula Fatér, CEO OTP Bank România, citat în comunicatul din 10 mai.

În primele trei luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 187 miliarde HUF (2.368 milioane lei) în timp de pierderea contabilă/profitul consolidat a fost de 195 miliarde HUF (2.465 milioane lei).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (43 miliarde HUF/ 545 milioane lei), DSK Bank din Bulgaria (36 miliarde HUF/ 451 milioane lei), Croația (13 miliarde HUF/ 162 milioane lei), Serbia (16 miliarde HUF/ 208 milioane lei), Slovenia (20 miliarde HUF/ 256 milioane lei) Ucraina (13 miliarde HUF/ 160 milioane lei), Rusia (18 miliarde HUF / 227 milioane lei), Muntenegru (4 miliarde HUF/ 56 milioane lei), Moldova (4 miliarde HUF/ 57 milioane lei) și subsidiara din Albania (4 miliarde HUF/ 48 milioane lei), conform companiei.

Profit operațional în creștere de 76% în 2022 față de 2021

Și în 2022, OTP Bank România a anunțat rezultatele financiare bune pentru 2022:

 • OTP Bank România continuă strategia de dezvoltare și consolidare a operațiunilor locale și raportează rezultate solide, cu venituri totale în creștere cu 23%.
 • Profitul operațional a atins 217 milioane lei, ceea ce marchează o creștere de 76% comparativ cu 2021.
 • Venitul net din dobânzi a crescut cu 35% de la an la an, la un total de 672,7 milioane lei.
 • Volumul creditelor performante a crescut cu 10% față de anul trecut, fiind susținut de creditarea segmentelor corporate, IMM și leasing.
 • Depozitele au crescut cu 11% de la an la an, în principal datorită segmentului de retail.
 • Profitul după impozitare a fost de 34,6 milioane lei, indicatorul fiind afectat de creșterea costurilor de risc.

„Rezultatele anului trecut dovedesc pentru noi reziliența strategiei OTP Bank România pentru dezvoltarea și consolidarea operațiunilor locale. Transformarea prin care am trecut în ultimii ani, adaptarea la o structură organizatorică flexibilă, reproiectarea proceselor de business și implicarea directă pe care o avem în economia locală au susținut creșterea solidă a veniturilor băncii și a indicatorului de profitabilitate operațională. Această dezvoltare operațională și capacitate de adaptare ne-a ajutat în 2022 să propunem o ofertă de produse și servicii bancare optime, care să atenueze șocul contextului general, cu creșteri în serie pentru toate tipurile de costuri. Suntem angajați să continuăm dezvoltarea echilibrată pe plan local, cu focus pe rețeaua națională, optimizarea sferei digitale de servicii și investiții consecvente în echipa băncii”, a declarat Gyula Fatér, CEO OTP Bank România, în comunicatul privind rezultatele financiare pentru 2022, transmis în 10 martie

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niculina Stoican și Olguța Berbec se dușmănesc de moarte, iar acum s-a ajuns la alt...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
Cum arată turnul rezidențial pe care îl va construi în Dubai un producător de mașini...
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
O Dacia Duster pregătită pentru off-road se vinde pe Autovit
Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?
Unde sunt bărbații care au dispărut în apele mării, în Năvodari. Lipsa lor n-a fost...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Oamenii din Kiev au dat buzna la metrou, după ce primarul le-a cerut să se...
Kilogramele au învins-o pe Oana Sîrbu, fosta iubită a lui Robert Turcescu! Cum arată acum...
Inima OCEANULUI a fost GĂSITĂ! Cui a aparținut COLERIUL de pe TITANIC?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Vestea cea mare despre BANII DE PENSII! Anunțul venit chiar acum direct de la Casa...
Sfântul care face minuni. Rugăciunea care se rostește astăzi
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Cât te costa sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării...