SINGURA țară europeană care nu a construit NICI UN METRU de autostradă ÎN 10 ANI. Cum a ajuns (din nou) România CODAȘA Europei

Redactor:
Roxana Petrescu
SINGURA țară europeană care nu a construit NICI UN METRU de autostradă ÎN 10 ANI. Cum a ajuns (din nou) România CODAȘA Europei
Situația dezastruoasă din infrastructură se menține de 30 de ani. Vezi o analiză comparativă care ne arată că suntem singura țară europeană care nu a construit nici măcar un metru de autostradă în 10 ani

Potrivit statisticilor europene, comparativ cu 1990, România se află pe ultimele locuri la realizarea marilor proiecte de infrastructură. Astfel, dacă în 1990, România avea 113 kilometri de autostradă, timp de 10 ani lucrurile au rămas blocate și am devenit SINGURA ȚARĂ EUROPEANĂ care timp de un deceniu a bătut pasul pe loc.

În timp ce noi stăteam degeaba, vecinii construiau zeci de kilometri de autostradă, care mai târziu s-au tradus în investiții de miliarde de euro.

Ungaria, de exemplu, a construit în perioada 1990-2000, peste 180 de kilometri de autostradă, iar Bulgaria a reușit să finalizeze 46 de kilometri. Portugalia este deja un subiect de manual, în perioada 1990-2000 finalizând peste 1.100 kilometri de autostradă.

Situația nu s-au redresat nici în anii care au urmat, promisiunile de proiecte rămânând blocate în sertarele ministrilor care s-au perindat pe la Transporturi. Astfel la finalul anului 2015, România avea 747 kilometri de autostradă, nivel similar cu cel din prezent, având una dintre cele mai slabe performanțe la nivel european în ceea ce privește dezvoltarea acestei infrastructuri strategice. În acest timp, Portugalia a ajuns la peste 3.000 de kilometri de autostradă, Croația – la 1.310 kilometri, iar Ungaria s-a apropiat de 1.900 de kilometri.

„Pentru a face față transporturilor, noi optimizăm în permanență soluțiile alese, feroviar, camion sau naval. Încurajăm dezvoltarea infrastructurii nu pentru noi, ci pentru economia țării”, a declarat recent Antoine Doucerain, directorul general al Au­to­mobile Dacia și șeful Grupului Renault în România. Deși Dacia este unul dintre cei mai stabili investitori pe plan local, lipsa infrastructurii se vede în incapa­citatea de a atrage pe plan local inves­tiții noi de proporții. 

Recent, BMW Group, unul dintre cei mai mari constructori de auto­mobile premium din lume, a anunțat că va construi o uzină nouă de automobile în Ungaria, în apropierea orașului Debrecen. Investiția va fi de 1 miliard de euro și va crea peste 1.000 de locuri de muncă, iar in­frastructura a contat în această decizie.

Dar România nu este codașă doar la infrastructura rutieră. Harta trenurilor de mare viteză se oprește în estul Europei. Dacă în Vest trenurile „zboară” cu mai bine de 250 de kilometri pe oră, în România abia se târâie de cinci ori mai lent. Cele de călători. Trenurile de marfă merg cu 20 de kilometri la oră.

Situația căilor ferate din România este dezastruoasă, statisticile arătând că în acest moment, România are același număr de kilometri ca acum 100 de ani, adică aproximativ 11.000 de kilometri.

Citește mai multe detalii în Ziarul financiar…

 

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Mă numesc Mariana, am 36 de ani și am slăbit 17 kg cu 2 diete...
Cum s-a răzbunat Cristi Borcea pe Alina Vidican! Ce decizie a luat, după ce fosta...
ULTIMĂ ORĂ: Românii scapă de mască! Data anunțată de președintele Iohannis. E oficial!
Bilanţul a ajuns la 87 de morţi şi 530 de răniţi în Fâşia Gaza. Israelul...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Cetățenii europeni care sosesc în Marea Britanie, închiși și expulzați. MAE: 150 de români au...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
Momentul TERIBIL în care un pod din STICLĂ din China se sparge complet cu oameni...
Când vom scăpa de mască. Anunțul așteptat cu nerăbdare de români. Premierul Cîțu a spus...
Cauzele care ar putea transforma rețelele 5G în ținte sigure pentru hackeri
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
ADIO, MASCĂ! Anunțul ȘOC de ultimă oră în România
Cum arată actrița Rebel Wilson după ce a slăbit 27 de kilograme
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide