VIDEO | Șoferii vor primi compensarea de 50 de bani la combustibili până la sfârșitul anului. Marcel Ciolacu: „Impactul este prevăzut în buget, nu este așa de mare”

Publicat: 20/09/2022, 09:06
Actualizat: 20/09/2022, 13:39

Măsura de compensare a prețului la pompă al carburanților, cu 50 de bani la litru, valabilă până la finalul lunii septembrie, urmează să fie prelungită.

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat (PSD), a confirmat, marți după amiază, în cadrul unei declarații de presă de la Parlament, că măsura de prelungește până la sfârșitul anului, respectiv din 1 octombrie, până în 31 decembrie.

Președintele PSD a anunțat, de asemenea, oficial, că măsura rămâne la fel, adică de aplică ambelor categorii de carburanți, nu numai la motorină, cum doreau partenerii de guvernare de la PNL. „Știu, eu vă spun ce decizie s-a luat în Coaliție”, a spus liderul social-democrat.

„Impactul este prevăzut în buget, nu este așa de mare. Este un efort comun, după cum bine cunoașteți, și al companiilor care doresc să se încadreze, pentru că nu a obligat Guvernul pe nimeni, companiile voluntar participă la acest lucru”, a afirmat liderul PSD, adăugând că premierul are discuții cu companiile după decizia din Coaliție.

Ce s-a decis în Coaliție

Coaliția de guvernare va prelungi cu trei luni compensarea cu 50 de bani a preţului carburanților, arată sursele citate de Hotnews, după ce a ajuns la un acord, luni seară. Liberalii ar fi dorit compesarea doar pentru motorinei, susținând prețul benzinei s-a stabilizat, dar partenerii social-democrați s-au opus.

Argumentul PSD a fost, conform surselor politice citate, că aplicarea măsurii doar în cazul proprietarilor de mașini pe motorină ar fi discriminatorie.

UDMR a susținut ca măsura poate să continue până la primăvară, pe motiv că bugetul poate susține aceste costuri.

Traseul deciziei

Măsura de compensare a prețului a fost decisă în Coaliței și aprobată în Guvern, deși președintele PSD susținea atunci că plafonarea prețului la carburanți ar fi o măsură mai bună față fde compensare.

„S-a venit cu această măsură cu 5 lei la 10 litri, din care să fie susținut jumătate de către statul roman, jumătate de către companii. Vreau să vă spun că în acest moment suntem al doilea cel mai mic preț din Europa (după Ungaria, unde s-a plafonat, a completat liderul PSD – n.r.). Faptul că deja vorbim de o predictibilitate pe 3 luni, în care prețul să nu mai crească, deja este un pas înainte. Repet, totul este în dinamică și vom vedea ce măsuri vor mai fi impuse”, a adăugat președintele PSD, la sfârșitul lunii iunie după decizia din Coaliție. „Rămân la părerea că, dacă se intră iarăși într-o zonă nepredictibilă, plafonarea rămâne singura soluție, la fel cum a fost și la energie, unde s-a venit cu compensare”, a conchis Marcel Ciolacu.

În contextul majorării abrupte a prețurilor la combustibili, Executivul a decis să de acorde o compensare de 50 de bani, pentru fiecare litru de carburant, ce se aplică direct la pompă, valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă fiind de 2 miliarde de lei, jumătate din acești bani urmând a fi asigurați de la bugetul de stat, după cum a afirmat Nicolae Ciucă.

.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult