VIDEO | Românii vor beneficia de o compensare de 50 de bani la litrul de carburant, direct de la pompă. Cât timp se va aplica măsura

Publicat: 23/06/2022, 14:18
Actualizat: 23/06/2022, 14:52

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, după ședința de Guvern de joi, că, în contextul majorării abrupte a prețurilor la combustibili, Executivul a decis să de acorde o compensare de 50 de bani, pentru fiecare litru de carburant, care se va aplica direct la pompă.

Nicolae Ciucă a anunțat decizia cu privind abordarea creșterii prețurilor la combustibil, așa cum declarase, împreună cu președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, miercuri.

„Guvernul României continuă să implementeze măsurile de protejare a cetățenilor și economiei de efectele crizei pe care o traversăm. Pentru ca cetățenii români și firmele să plătească mai puțin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiștii o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă și Guvern, între Guvern și populație, precum și mediul de afaceri, am luat decizia să aplicăm această măsură, o măsură care a fost, de asemenea, adoptată și de alte țări. Este o măsură care implică atât responsabilitatea Guvernului, cât și responsabilitatea companiilor din industria petrolieră”, a declarat, joi, premierul.

Nicolae Ciucă a spus că măsura se aplică și în Spania și Franța.

Care e mecanismul de decontare

Potrivit premierului, jumătate din această reducere va fi decontată de către stat, printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori și ministerele de resort.

„Mecanismul prin care se asigurăm stabilitatea prețurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal emis la stațiile de alimentare cu combustibil. Valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din acești bani urmând a fi asigurați de la bugetul de stat”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Măsura urmărește diminuarea efectelor creșterii inflației și a efectelor produse de crizele multiple pe care de traversăm, a spus premierul.

„Desigur, la finalul acestei perioade vom analiza dacă va fi necesar un set nou de măsuri. Doresc să fac mențiunea că avem, de asemenea, la îndemână un instrument util, mă refer la ordonanța de combatere a efectelor speculative, prin acestea vom asigura un nivel ridicat de protecția a consumatorilor împotriva creșterilor nejustificate a prețurilor”, a afirmat șeful de la Palatul Victoria.

Potrivit premierului, măsura nu afectează bugetul de investiții. „Guvernul va păstra ținta de 7% din PIB pentru investiții, respectiv 88 de miliarde de lei. În același timp, vom intensifica eforturile pentru a absorbi banii asigurați prin fondurile europene, atât prin cadrul multi-anual financiar, cât și prin PNRR”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Cu cât s-au scumpit prețurile

Față de aceeași zi din anul 2021, prețul la pompă al carburanților era, luni, mai mare cu peste 60%, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Potrivit specialiștilor AEI, o plafonare a prețurilor la combustibil, în contextul extrem de complicat, declanșat de războiul din Ucraina, ar arunca România într-o penurie de țiței și ar crea probleme mari cu disponibilitatea de produse petroliere în stații. Statul este cel mai mare beneficiar al acestei majorări, având încasări suplimentare de sute de milioane de euro.

Astfel, dacă în 20 iunie prețul la pompă era de 5,20 lei/litru, iar luni, 20 iunie, acesta ajunsese la 8,47 lei/litru, cu 3,27 de lei mai mult. Anul trecut, la bugetul de stat de duceau, sub formă de acciză și TVA – 2,66 lei, iar anul acesta, 3,24 de lei la fiecare litru.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult