SUTE de oameni fără locuri de MUNCĂ, pierderi de milioane de euro, fermierii cer intervenția CSAT. Cum resimt românii în buzunare EPIDEMIA de pestă porcină

SUTE de oameni fără locuri de MUNCĂ, pierderi de milioane de euro, fermierii cer intervenția CSAT. Cum resimt românii în buzunare EPIDEMIA de pestă porcină
Publicat: 25/08/2018, 19:19
Actualizat: 26/03/2019, 00:17

După ce Carniprod (Tulcea) a deschis lista neagră cu 45.000 de porci uciși și 150 de locuri de muncă desființate, confirmările de focare din județul Tulcea – Tichilești și Gropeni – vor adăuga 200.000 la numărul de porci uciși și 600 de posturi la numărul locurilor de muncă desființate. Pănă la acel moment, totalul la nivel național al porcilor uciși era deja de peste 70.000 în ferme și aproape 50.000 în gospodării ale populației, astfel că numărul eutanasierilor va trece de 350.000, transmite Mediafax.

Până atunci, însă… „Îmi vine să plâng, să văd zeci de mii de animale sacrificate. Nu știu dacă dumneavoastră realizați lucrul acesta. Pe partea aia de gard se vede altfel. Pierderea e foarte mare, de ordinul milioanelor de euro. Ferma s-a închis deja. E în șomaj toată lumea, inclusiv eu. Este foarte agresiv virusul. Se distruge zootehnia. Deja s-a distrus o bucată bună de ea. Bănuiesc că tot sud-estul țării noastre este la pământ și va fi în continuare la pământ”, a declarat fostul șef al fermei de porci de la Tichilești, Alexandru Dumitrescu.

Reprezentanții fermierilor și liderii asociațiilor de consumatori acuză autoritățile că eutanasiază inclusiv porci sănătoși, nefiind capabile să identifice boala la fiecare animal în parte, și că le refuză crescătorilor posibilitatea de a evacua porcii sănătoși din zonele confirmate ca fiind focare de pestă porcină africană. În plus, observând agresivitatea cu care se răspândește boala, fermierii sunt convinși că România a fost (și, probabil, mai este) ținta unor atacuri bio-teroriste, astfel că a devenit necesară intervenția Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Iar președintelui Klaus Iohannis i se cere să instituie starea de necesitate – necesară adoptării unor măsuri mai ferme și urgente, dar și ca bază juridică pentru rezilierea de contracte sau acordarea de despăgubiri și de scutiri fiscale.

„Am ajuns la 29.000 de porci uciși dintr-un total de 45.000 de porci ce urmează să fie uciși și incinerați. Trebuie să distrugem și 500-600 de tone de carne de porc din depozite. Suntem într-o zonă critică aici, în apropiere de Delta Dunării. Pe viitor vom achiziționa carne de porc de la alți producători”, a spus Nicolae Ciuleac, proprietarul Carniprod Tulcea. Toți cei 150 de angajați ai complexului de creștere a porcinelor vor rămâne fără serviciu. „Le mai dau luna asta salariu și apoi Dumnezeu cu mila. Rămânem cu sectorul comercial, terenurile agricole, dar porcii să-i crească alții”, a spus Nicolae Ciuleac.

Sâmbătă, pesta porcină africană a fost confirmată la cea mai mare fermă de porci din România și a doua ca mărime din Europa – complexul din localitatea Gropeni, județul Brăila, care adăpostește aproape 140.000 de porci. Toate animalele din fermă vor fi eutanasiate. Inițial, existența pestei porcine africane a fost confirmată de un laborator veterinar din Brăila, dar pentru confirmarea oficială a virusului a fost nevoie și de o confirmare a Laboratorului Național de Referință din București. Rezultatele analizelor făcute în Capitală au venit sâmbătă și au confirmat contaminarea cu virusul pestei porcine africane la ferma din Gropeni, județul Brăila. Astfel, toți porcii din fermă – aproximativ 140.000 de animale – vor fi eutanasiați, iar operațiunea va începe luni, fiind necesare pregătiri din cauza numărului foarte mare de animale care vor fi sacrificate.

Confirmarea de la Gropeni apare la scurt timp după ce virusul a fost confirmat la un alt complex din județul Brăila, în localitatea Tichilești, unde erau 35.000 de porci.

Cele mai recente statistici, anunțate miercuri de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), arătau că pesta porcină africană evoluează în două zone geografice, fiind confirmate în prezent 727 de focare, situate în 156 de localități din 10 județe.

„În zona de nord-vest a României, boala evoluează în 3 județe, Satu-Mare, Sălaj și Bihor, prezența virusului fiind confirmată în 14 localități. Au fost uciși 1.382 de porci domestici și au fost afectați 14 porci mistreți. În zona de sud-est, boala a fost confirmată în 142 de localități, din județele Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași și Ilfov. Au fost uciși 46.286 de porci domestici din gospodăriile populației, iar în 8 exploatații comerciale de mare capacitate, până la data de 22 august 2018, au fost uciși 70.036 de porci”, a menționat ANSVSA.

La nivelul autorităților, eforturile sunt pe măsura urgenței și intensității crizei, dar rezultatele acestora nu îi satisfac pe fermieri. Singura măsură de care se „agață” oficialii este despăgubirea în bani pe care o va acorda statul celor afectați de pesta porcină, dar și această despăgubire este pusă sub semnul întrebării. „Despăgubirea pentru persoanele și fermele afectate de pesta porcină africană se acordă doar temporar, ca măsură de ultim resort”, a transmis comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, într-o scrisoare adresată ca răspuns la solicitarea europarlamentarului român Laurențiu Rebega.

„Sunt complet familiarizat cu faptul că restricțiile veterinare au efecte economice asupra crescătorilor de porci din zonele în cauză. Articolul 220 al Regulamentului UE Nr. 1308/2013, care stabilește organizarea comună a piețelor produselor agricole, oferă posibilitatea de a adopta măsuri pentru susținerea pieței, care sunt de natură excepțională și temporară. Acest tip de măsură de susținere a pieței poate fi acordat doar pentru o perioadă scurtă de timp pentru a completa măsuri veterinare țintite. Aceste măsuri nu sunt, sub nici o formă, menite să ofere ajutor financiar continuu în zonele restricționate”, a precizat comisarul european, în scrisoarea către Laurențiu Rebega.

De cealaltă parte, președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, a declarat într-un interviu pentru Mediafax că „avem fonduri suficiente (n.n.- pentru gestionarea crizei generate de pesta porcină africană), am primit tot ce am solicitat la rectificarea bugetară – desigur, în raport cu estimările pe care le-am făcut privind evoluția bolii”.

„Pentru gospodăriile afectate, până acum s-au finalizat 93 de dosare care prevăd despăgubiri în valoare totală de 217.700 de lei, dar mai avem în lucru, în diferite faze de analiză și avizare, încă 1.728 de dosare. Despăgubirile vor fi plătite, de altfel comisiile de evaluare pentru despăgubiri lucrează în plin, noi încercăm ca în interiorul termenului de 90 de zile, prevăzut de legislație, să facem aceste plăți”, a mai spus Geronimo Brănescu.

Chiar și Executivul, acuzându-l pe președintele Klaus Iohannis că boicotează rectificarea bugetară, îi reproșează că încurcă inclusiv socotelile gestionărr pestei porcine „Prin proiectul rectificării bugetare sunt asigurate resurse pentru plata compensațiilor pentru animalele sacrificate, achiziționarea de dezinfectanți, incineratoare mobile, transportul animalelor sacrificate etc. Întârzierea adoptării rectificării bugetare afectează buna desfășurare a Programului de control și combatere a pestei porcine africane”, a transmis, vineri, Guvernul.

Până și guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat recent că pesta porcină africană nu a fost inclusă în calculele prognozei de inflație, dar importurile masive de carne înregistrate după declanșarea acestei crize sunt „o realitate”. „Pesta porcină nu am inclus-o în calculele noastre. S-au importat însă cantități mari de carne în această perioadă, ceea ce este o realitate”, a spus Mugur Isărescu, după conferința de prezentare a noului Raport asupra inflației. „Avem oameni care se plimbă prin piețe și se uită la prețuri; considerăm că prețurile la alimente sunt rezonabile și vă asigurăm că inflația tinde în jos”, a mai spus guvernatorul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Oana Roman, gest emoționant de ziua Mioarei Roman. „Te iubesc, mamă”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...