Trei motive care explică de ce tinerii antreprenori români sunt din ce în ce mai puțini: „România este o țară centrată pe persoane vârstnice”

Trei motive care explică de ce tinerii antreprenori români sunt din ce în ce mai puțini: „România este o țară centrată pe persoane vârstnice
Publicat: 18/10/2016, 08:59
„România este o țară centrată pe per­soane vârstnice, iar de tineri nu este preocupat nimeni. Avem o rată uriașă de șomaj, nu avem proiecte pentru tineri. De asemenea, avem cea mai mare rată de sărăcie din întreaga popula­ție la categoria de tineri. Spri­jinul tinerilor trebuie să fie o prioritate în majoritatea domeniilor de activitate. Trebuie să existe programe reale, nu teoretice. De asemenea, utile ar fi investițiile în copii și tineri”, a spus Marian Preda, profesor la Facultatea de Sociologie a Universității din București.
Rata șomajului a fost anul trecut de 6,8% la nivel național, similar cu nivelul de anul precedent, cel mai mare pro­cent fiind în cazul tinerilor de 15-24 de ani, respectiv 21,7%, potrivit infor­ma­țiilor de la Institulul Național de Sta­tis­tică (INS).
Mai mult, în opinia lui Marian Preda, lipsa proiectelor dedicate tine­rilor îi determină pe cei cu vârste de până în 29 de ani să plece în străinătate, de aici venind și tendința de scădere a numă­rului de acționari care se înca­drează în această categorie de vârstă.
„Numărul tinerilor care vor să își des­chidă propria afacere a scăzut pentru că mulți dintre cei care fac parte din această generație sunt plecați în străină­tate, aici se adaugă și barierele biro­cra­tice care nu îi stimulează”.
În 2013, primul an pentru care Re­gistrul Comerțului are date pe struc­turile de vârstă ale acționarilor, pon­derea tinerilor antreprenori în numărul total de acționari se apropia de 12%. În august anul acesta a scăzut pentru prima dată sub pragul de 10%, asta în condițiile în care la nivel declarativ fiecare guvernare se laudă cu programe de sprijin pentru antreprenori.
Dumitru Miron, fostul decan al facul­tății de Relații Economice Inter­na­ționale din cadrul Academiei de Studii Economice, spune că tendința de scădere din ultimii patru ani este accentuată de faptul că o mare parte dintre tinerii care fac parte din generația Revoluției sunt încă im­plicați în diverse tipuri de învățământ. Tinerii născuți între 1987 și 1990 au acum între 28 și 30 de ani.
„Tinerii până la acea vârstă sunt cuprinși în diverse forme de învățământ. Sunt ocupați de licență, master sau doctorat. Acest element nu le permite să aibă aceeași rată de accesare ca și celelalte generații. S-a lucrat la anumite prevederi legale care să îi încurajeze chiar și pe studenți să își deschidă propria afacere, însă mai este de lucru”, a spus Miron.
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Dragnea, prima reacție după ce a văzut mesajele Irinei cu amantul! L-a lovit unde îl...
FOTO. Anca Țurcașiu, imagini fără inhibiții la 51 de ani! S-a lăsat pozată așa
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Cum a vrut să îl convingă Gigi Becali pe Ionuț Iftimoaie să se bată pentru...
Starea de alertă se prelungeşte, de astăzi, cu 30 de zile: masca nu mai este...
BCR vinde un SUV recuperat de la client. Acest model are REȚETA CÂȘTIGĂTOARE pentru drumurile...
BANCUL ZILEI – Duhul din lampă își satisface poftele carnale cu nevasta altuia
Papa Francisc dă un pic mai liber la sex în afara căsătoriei: „Păcat mai mare...
Dragnea, prima reacție după ce a văzut mesajele Irinei cu amantul! L-a lovit unde îl...
O CUTIE uriașă apărută din senin provoacă GROAZĂ. Face parte dintr-un proiect ȘOCANT
Senatorul Remus NEGOI a cerut DEMISIA Marianei GÂJU, după ATITUDINEA de INTERLOP. VIDEO
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Ajunul Crăciunului: Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Șeful PFIZER aruncă BOMBA! Adevărul despre vaccin. E cutremur în toată lumea
El e Paul din Galați, bărbatul care ”i-a stricat casa” lui Dragnea. Amantul Irinei e...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Antreprenoarea care a devenit milionară datorită unei resurse pe care românii au ignorat-o