UBS finalizează acordul de protecţie faţă de pierderi în valoare de 9 miliarde de franci elveţieni agreat la preluarea Credit Suisse

UBS finalizează acordul de protecţie faţă de pierderi în valoare de 9 miliarde de franci elveţieni agreat la preluarea Credit Suisse
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12/08/2023, 08:56

UBS a anunţat ieri finalizarea acordului de protecţie faţă de pierderi în valoare de 9 miliarde de franci elveţieni şi un sprijin de lichiditate din partea statului de 100 de miliarde de franci elveţieni, stabilit de guvernul Elveţiei la preluarea băncii Credit Suisse, în martie, scrie cnbc.com.

UBS a spus că decizia a urmat unei evaluări cuprinzătoare a activelor secundare ale Credit Suisse care au fost acoperite de măsurile de sprijinire a lichidităţii.

„Aceste măsuri, împreună cu intervenţia UBS, au contribuit la stabilizarea Credit Suisse şi la stabilitatea financiară în Elveţia şi la nivel global”, a spus UBS într-un comunicat.

Credit Suisse a rambursat, de asemenea, integral, un împrumut de asistenţă de urgenţă pentru lichiditate plus de 50 de miliarde de franci elveţieni, obţinut de la Banca Naţională Elveţiană în martie, în condiţiile în care instituţia de credit a fost în pragul falimentului după o prăbuşire a încrederii acţionarilor şi a investitorilor, a confirmat UBS.

Consiliul Federal Elveţian intenţionează să depună un proiect de lege în Parlament pentru a introduce un sistem de protecţie a lichidităţii publice (PLB) în temeiul dreptului obişnuit.

Istoricul tranzacției dintre UBS și Credit Suisse

Grupul UBS, cea mai mare bancă din Eleveția s-a oferit, în 19 martie, să cumpere Credit Suisse. UBS a convenise să cumpere Credit Suisse cu mai mult de 2 miliarde de dolari, după ce, prețul inițial vehicular era de până la 1 miliard de dolari, a scris presa internațională de specialitate, pe fondul temerilor în creștere cu privire la contagiunea în sistem.

Înainte cu câteva zile, banca elvețiană Credit Suisse, ai cărei investitori principali erau arabii de la Saudi National Bank, a deținut capul de afiș al tensiunilor de pe piața internațională, un apogeu al tăvălugului efectelor produse de falimentul americanilor de la Silicon Valley Bank.

După o activitate de 40 de ani, Silicon Valley Bank (SVB) s-a prăbuşit atunci în 48 de ore după ce deponenţii, îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară a băncii, s-au grăbit la ghişee pentru a-şi retrage economiile.

Prăbușirea bruscă și neașteptată a Silicon Valley Bank (SVB), care a fost închisă de autoritățile americane, a creat un val de panică în sectorul bancar, piețele punându-și întrebări cu privire la consecințele celui mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008 încoace.

A urmat căderea unei a doua bănci americane de talie medie, apoi bursele europene au scăzut puternic. Îngrijorările legate de situația băncilor s-au cristalizat în jurul elvețienilor de la Credit Suisse, în condițiile în care cel mai mare acționar, Saudi National Bank, a exclus orice majorare de capital al băncii aflate în dificultate. În consecință,  acțiunile au căzut rapid cu mai mult de 24%, după ce banca a dezvăluit raporturile financiare pentru 2022 și 2021 și scăzând cu până la 30%, conform Reuters.

Conform presei internaționale, Ammar Al Khudairy, președintele Saudi National Bank  a declarat atunci că nu mai poate face investiţii suplimentare din motive de reglementare.

A urmat prăbușirea consistentă la bursă, iar pentru redresare, Credit Suisse a anunţat că ia „măsuri imediate” pentru a împrumuta până la 50 de miliarde de franci elveţieni, adică 53,68 miliarde de dolari, de la Banca Națională a Elveției.

La câteva ore distanță, președintele celui mai mare acţionar al Credit Suisse a declarat că panica de pe piață turbulenţele care au dus la căderea preţului acţiunilor sunt „complet nejustificate”, potrivit CNBC.

Acțiunile Credit Suisse au urcat cu peste 30% la deschiderea tranzacțiilor, după ce banca a anunțat că va împrumuta până la 50 de miliarde de franci elvețieni de la Banca Națională a Elveției. Pe lângă împrumutul de la Banca Centrală, Credit Suisse a mai anunţat că a răscumpărat miliarde de dolari din propria datorie pentru a-şi gestiona pasivele şi cheltuielile cu plata dobânzilor.

Foto: Shutterstock

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...