ENERGY NOW III. Corneliu Bodea, CEO ADREM: Economia României va suferi un șoc puternic din cauza scumpirilor din energie. Prețurile vor rămâne sus, pentru o perioadă lungă

Publicat: 06/04/2022, 14:15
Actualizat: 06/04/2022, 15:11

Corneliu Bodea, CEO ADREM, a spus, miercuri, la a treia ediție a Conferinței Energy Now organizată de Gândul, că economia României „va suferi un impact extraordinar de mare”, din cauza scumpirilor din energie, afirmând că „prețurile vor rămâne sus, pe o perioadă lungă”.

„Eu sunt un reprezentat al industriei energetice și am militat pentru responsabilitate în ceea ce înseamnă mediul înconjurător și m-am referit de mai multe ori că energia trebuie să fie un produs suficient de scump pentru a-l trata cu mai multă responsabilitate. Economia României va suferi un impact extraordinar de mare, din cauza acestor scumpiri. Nu sunt de 30% sau 40%. Sunt de patru ori sau cinci ori.

Mă îngrijorează faptul că autoritățile par optimiste și continuă să ne dea asigurări că nu vor fi probleme. Sunt circumspect. Economia României va suferi un șoc puternic care ar putea să se transforme într-o reducere de productivitate”, a spus Corneliu Bodea.

CEO-ul ADREM a adăugat că prețurile din acest domeniu economic vor rămâne mari, pentru multă vreme.

„Energie la prețul din 2020 nu vom mai avea șansa să vedem până vom ieși noi la pensie. Nu cred că vom avea ocazia să mai vedem prețuri de sub 100 de euro pentru un Megawatt-oră de energie și sub 20 de euro un Megawatt-oră de gaz. Prețurile vor rămâne sus, pe o perioadă lungă”, a punctat el, la a treia ediție a Conferinței Energy Now organizată de Gândul.

Poate susține statul creșterile de prețuri din domeniul energiei?

Corneliu Bodea a vorbit și despre impactul noii ordonanțe privind prelungirea schemei de ajutor pentru facturile românilor la energie, începând din 1 aprilie, ordonanță care plafonează prețul la consumatorul final, casnic sau industrial.

„Această schemă are dezavantajul de a depinde de ceea ce se întâmplă cu prețul energiei în perioada următoare. În mod normal, pentru o schemă care să fie fixă ca valoare să aloce o compensație care să nu depindă de cum va fluctua prețul energiei. Noi avem la estul frontierelor noastre un conflict care are o componentă energetică majoră. Asta face ca prețurile la produsele energetice să fluctueze puternic ceea ce va afecta capacitatea statului de a suporta această schemă.

Aș spune că, probabil, statul va fi nevoit să mai intervină asupra acestei scheme în viitor, cel puțin din punct de vedere al volumului financiar care trebuie investit”, a spus sursa citată.

Cum s-a ajuns aici

CEO-ul ADREM spune că există mai multe justificări pentru care prețurile au crescut atât de mult. În primul rând, el vorbește despre alinierea costurilor la prețurile europene. Dar de vină este lipsa de viziune de la nivelul decidenților.

„Este un complex de motivații. În primul rând, m-aș referi la partea obiectivă. Odată cu creșterea interconectării dintre România și regiune, statele din centrul Europei, era de așteptat că prețurile se vor egaliza. (…) Peste această situație s-a suprapus pandemia, cu efectul creșterii de prețuri.

Există și motive subiective. Avem o lipsă de viziune pentru că noi avem o strategie energetică despre care, vă spun sincer, că nu știu în ce stadiu este: este sau nu aprobată. Avem o lipsă de viziune. Este pentru prima dată – și salut acest lucru – când avem un ministru al Energiei care stă mai mult de un an, poate chiar doi, pe poziție și este un lucru lăudabil. Am avut 10 ani în care au fost 11 miniștri ai Energiei. România are o scădere a capacității de generare în domeniul electricității semnificativă, o perspectivă destul de tristă pentru perioada care urmează, are, în acest domeniu, o lipsă de investiții acută”, a conchis sursa citată anterior.

Prețurile stabilite prin noua ordonanță

„Românii vor avea parte de susținerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile! De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum”, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după decizia Executivului de adoptare a noii ordonanțe de urgență.

Astfel, la energie electrică, conform noii OUG:

prețul final facturat pentru consumatorii casnici este

  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul unui consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
  • maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul unui consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

prețul final facturat pentru consumatorii noncasnici – cu excepţia celor mai mari consumatori industriali – este:

  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici, fărp limită de consum

La gaze naturale,

Prețul facturat pentru clienții casnici este:

  • maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, fără limită de consum

Pentru clienții noncasnici:

  • maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în celor al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți.

Noua OUG prevede ca cei doi producători de gaze din România vor fi obligați să vândă o parte din gazele din producția internă la prețuri fixe.

Federația ACUE, condusă de Daniela Daraban în calitate de director executiv, reprezintă cele mai importante grupuri din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv CEZ România, E.ON România, Electrică SĂ, ENEL România, ENGIE România, Gaz Est, cu un număr total de peste 24.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2021 depășește 11 miliarde de euro, potrivit reprezentanților Federației.

Federația a transmis în numeroase rânduri că furnizorii de energie cumpără ceea ce este disponibil pe piața angro. În baza informațiilor publice, costul furnizorilor cu achiziția energiei reprezintă, în medie, 40-50% din factura de energia electrică și 60-70% din cea pentru gaze. La costul de achiziție se adaugă taxe de rețea, alte taxe și tarife și o marjă brută de furnizare, în medie, de maximul 5%.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață