VIDEO | Inundațiile provocate de vecini reprezintă un sfert din dosarele de daună din ultimii doi ani. Cum ne putem asigura locuința în fața riscurilor suplimentare

Publicat: 10/12/2021, 14:08
Actualizat: 10/12/2021, 18:08

Piața asigurărilor facultative pentru locuințe este în creștere, a explicat Alexandru Ciuncan, director general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), invitat la GÂNDUL FINANCIAR. Chiar dacă direcția e bună, viteza pentru asigurarea locuințelor trebuie mărită, spune repezentatntul asigurătorilor, în contextul în care doar pentru doar una din cinci locuințe este încheiată o poliță obligatorie.

„Asigurările facultative pentru locuințe le completează pe cele obligatorii. Practic, dacă polița de asigurare a locuinței acoperă trei riscuri catastrofale – cutremur, inundații, alunecări de teren – până într-o limită de despăgubire de 20.000 de euro, respectiv 10.000 de euro, în funcție de tipul contrucției, indiferent dacă valoarea contrucției este mai mare”, a explicat Alexandru Ciuncan, invitat la GÂNDUL FINANCIAR.

Ce riscuri acoperă asigurarea facultativă

Conform directorului general al UNSAR, asigurarea facultativă acoperă, în plus, riscuri cum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul – la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinței. Totodată, polițelor facultative li se pot atașa și clauze speciale, precum asigurarea instalațiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar și răspunderea civilă față de terțe persoane, cum ar fi față de vecini.

„Acoperirile astea suplimentare sunt foarte importante, pentru că, potrivit datelor culese în rândul membrilor noștri, ca asociație reprezetantativă, 66% din cele mai mari 50 de daune care au fost achitate în baza asigurărilor pentru locuințe au fost provocate de incendii, însă inundațiile provocate de vecini constituie 26% din numărul dosarelor de daună care au fost achitate în ultimii doi ani, și în același timp, avariile accindentale la instalațiile interioare acoperă vreo 23% din aceste dosare de daună”, a explicat Alexandru Ciuncan, director general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 19 de companii de profil, care dețin o pondere de aproximativ 80% din piața locală de asigurări.

Directorul general al UNSAR recomandă astfel încheierea unei polițe facultative, pentru siguranță, confort psihic, dar în primul rând pentru protecția financiară în fața riscurilor. Majoritarea celor cu polițe obligatorii au încheiate polițe facultative, respectiv aproximativ 1,57 milioane de români – aproape 17% din locuințe – la jumătatea acestui an.

Ce spun cifrele și sondajele

Gradul de acoperire al poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor este aproape 20%, la nivel naţional, după aproape 13 ani de când s-a adoptat legea și la zece ani de când a fost emisă prima poliță, conform datelor recente ale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Datele PAID arată că la 30 noiembrie erau 1.819.853 locuințe asigurate prin polița obligatorie împotriva dezastrelor naturale (PAD). Din total, erau asigurate obligatoriu 729.891 de case și 1.089.962 de apartamente.Numărul este în ușoară creștere față de sfârșitul lui 2020, când erau active 1,75 milioane de poliţe, în contextul în care în România sunt aproximativ 9,1 milioane de locuințe înregistrate.

Potrivit unui studiu recent comandat de UNSAR, realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, 74% dintre români se declară interesați de asigurările de locuințe și de bunuri.

Interesul este reflectat într-o mai mică măsură prin evoluția numărului polițelor de asigurare a locuințelor (obligatorii și facultative). Astfel, în primul semestru al anului în curs acesta a crescut cu 4% față de aceeași perioadă din 2020, și cu 7% la cele facultative, chiar dacă numărul locuințelor neasigurate rămâne în continuare ridicat.

„Direcția a bună, dar viteza trebuie mărită, cu siguranță”, a spus directorul general UNSAR, la GÂNDUL FINANCIAR.

În același interval de timp, asigurătorii din România au plătit în baza acestor polițe despăgubiri de aproape 43,8 milioane lei, în creștere față de primele 6 luni ale anului precedent, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară, citate de UNSAR.

Conform informațiilor centralizate, în contextul în care doar una din cinci locuințe este protejată printr-o asigurare obligatorie PAD, 83% dintre români spun că ar fi de acord cu o eventuală introducere a deductibilității acesteia din impozitele și taxele locale. Totodată, majoritatea respondenților consideră că ar putea fi condiționate de existența poliței PAD reducerea la plata anticipată a impozitelor (64%), încheierea sau modificarea unui contract de utilități (63%) sau încheierea tranzacțiilor imobiliare (52%), conform studiului publicat la finalul lunii octombrie.

Cât costă polița obligatorie

Conform datelor PAID, în primele nouă luni din 2021 s-au plătit polițe în valoare totală de 3,04 milioane de lei pentru inundații, cea mai mare sumă, urmată de 903.000 de lei pentru alunecări de teren și 68.500 pentru cutremure.

Polița obligatorie împotriva dezastrelor naturale poate fi contractată direct pe site-ul paidromania.ro, prin intermediul companiilor partenere sau prin brokerii de asigurări. Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Aceasta costă costă 20 euro în cazul locuinţelor tip A (suma maximă asigurată 20.000 euro) şi 10 euro pe an în cazul locuinţelor tip B (suma asigurată fiind de 10.000 euro).

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Eşti obligat în România dacă ai CASA la CURTE. Regula peste care nu poţi trece
Casa Regală are un membru necunoscut, dar foarte important. Și are și o avere impresionantă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
Tânăra de 19 ani dispărută, găsită moartă într-o pădure. Suspectul crimei este un fost polițist
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Anders Celsius, omul din spatele scalei de temperatură