Voucherele sociale nu vor mai fi acordate pentru toate categoriile de beneficiari. Anunțul ministrului Marcel Boloș

Voucherele sociale nu vor mai fi acordate pentru toate categoriile de beneficiari. Anunțul ministrului Marcel Boloș
Sursa: Facebook / Guvernul României
Publicat: 19/09/2022, 14:22
Actualizat: 19/09/2022, 14:25

Voucherele sociale nu vor mai fi acordate tuturor categoriilor de beneficiari, afirmă ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Din punctul de vedere al Comisiei Europene, persoanele care au veniturile peste pensia minimă socială nu fac parte din categoria socială de sărăcie extremă, afirmă sursa citată.

„Demersurile pentru ceea ce înseamnă prelungirea valabilității voucherelor sociale îl facem, dar cred eu că nu vor mai fi voucherele acordate pentru toate categoriile de beneficiari de până acum, adică cei care au veniturile peste pensia minimă socială sunt considerați, din punct de vedere al Comisiei, că nu fac parte din categoria socială de sărăcie extremă”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, citat de Mediafax.

El a adăugat că familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de vouchere sociale.

Întrebat despre faptul că vouchere au ajuns la persoane care nu-și declară veniturile, el a spus: „Pentru aceea am făcut verificarea, împreună cu ANAF. Sunt vreo 63.000 cărora le-am retras cardurile ca urmare a cumulării veniturilor”.

Marcel Boloș, anunț privind voucherele sociale: „Vor fi primite până în 2027”

Românii care nu au primit voucherele de 50 de euro trebuie să mergă la casele de pensii pentru a vedea dacă s-au încadrat în plafonul stabilit de guvern, a declarat ministrul Investițiilor, Marcel Boloș, la finalul lunii augost.

În plus, românii vor putea beneficia de aceste vouchere și anul viitor, poate chiar până în 2027, a mai spus Boloș. 

Românii care nu au primit banii trebuie să meargă la casele de pnsii teritoriale și să-și verifice situația, a anunțat ministrul Marcel Boloș la Realitatea Plus.

„Noi am făcut de vineri viramentele pentru tranșa a doua. Aproximativ 625 de milioane de euro. Cel mai târziu luni transa a două ar trebui să fie pe carduri la beneficiarii noştri. (…)

Dacă nu au primit prin poștă, în astfel de situaţii trebuie să verifice la casele de pensii teritoriale dacă figurează pe liste. Dacă la finanţe figurează cu venituri suplimentare, neîncadrându-se în plafonul de 1.500, nu pot primi respectivul voucher. Sau la persoanele instituţionalizate, în căminele de bătrâni sau cei din penitenciar şi sunt cei care nu au fost găsiţi la domiciliu. În rest, fiecare trebuie să verifice la casele teritoriale de pensii situaţia individuală a fiecăruia”, a explicat ministrul Investițiilor Europene.

„Suntem în curs de negociere cu Comisia Europeană”

„Valoarea totală a acestor vouchere până la sfârșitul anului – 3,1 mild lei, 1,5 mild sunt de la CE, cum s-a stabilit încă de la începutul programului şi după cum s-a făcut şi bugetarea şi demersurile pentru program”, a mai spus ministrul.

„Ce e în limita plafonului de pensie se va deconta din fonduri sută la sută, nu va mai fi regula de 50% iar ce e peste 1500 de lei, dacă se va hotărî la nivelul coaliţiei, se vor suporta din fonduri din bugetul de stat. Deocamdată, programul pe care-l negociem cu CE pentru sprijin 1 mild de euro, până în anul 2027. Speram să sprijinim pe o perioadă mai lungă de timp populaţia aflată în risc de sărăcie extremă. (…) Eu sper că în cursul lunii septembrie, cel târziu octombrie, să putem avea forma finală a acestor demersuri, pe care le facem şi să dăm pensia aşteptată de oameni, pentru că resursele sunt bugetate în Programul Operaţional de Incluziune și Demnitate Socială”, a mai declarat Boloș pentru Realitatea PLUS.

Despre noile măsuri pregătite, legate de al patrulea pachet, Marcel Boloș a precizat că acestea sunt deocamdată la nivel de discuții în coaliție.

„Acestea sunt în faza de discuţii la nivel de coaliţie și vor fi anunţate când vor fi definitivate. Atât pnetur populație, cât și pentru mediul de afaceri, în plină criză sunt gândite astfel de măsuri ca populația să fie sprijinită pe partea de cheltuieli cu utilitățile, energie electrică, gaze și partea aceasta de compensări ale cheltuielilor cu hrana”, a anunțat M. Boli.

Întrebat câţi bani vor fi alocaţi, ministrul Botoş a menționat că „aceste evaluări sunt în curs, urmează să fie făcute public la momentul potrivit”.

Ministrul Investițiilor a confirmat și că se ia în calcul că aceste ajutoare din al doilea pachet, voucher de 250 de lei odată la 2 luni să fie acordate şi în 2023, chiar până în 2027.

„Suntem în curs de negociere cu Comisia Europeană, ca din 2023 până în 2027, pentru categoriile de persoane care se încadrează în Programul Operaţional de Incluziune și Demnitate Socială, în risc de sărăcie extremă să beneficieze de aceste vouchere în continuare. Deocamdată Comisia nu a definitivat. Vom anunţa. Dar suntem în astfel de negocieri, din punctul de vedere al POIDS, în risc de sărăcie extremă, care au venitul la nivelul pensiei minime sociale. E o veste bună ca în continuare vom implementa acest program”, a mai spus Boloș.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?