A supraviețuit atentatului de pe aeroportul din Bruxelles, dar a răpus-o sindromul post-traumatic. „Nu a putut trăi amintindu-şi teroarea”

A supraviețuit atentatului de pe aeroportul din Bruxelles, dar a răpus-o sindromul post-traumatic. „Nu a putut trăi amintindu-şi teroarea”
A supraviețuit atentatului de pe aeroportul din Bruxelles, dar a răpus-o sindromul post-traumatic. „Nu a putut trăi amintindu-şi teroarea” / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 08/10/2022, 12:50

O tânără de 23 de ani a supraviețuit atentatului terorist de pe aeroportul din Bruxelles, din martie 2016, dar n-a putut câștiga și lupta cu sindromul post-traumatic. Shanti De Corte a ales să solicite sinuciderea asistată, iar apropiații ei spun că „nu a putut trăi amintindu-și teroarea”.

În urma atentatului din capitala Belgiei, Shanti a intrat într-o stare de depresie, care de câțiva ani s-a agravat continuu.

32 de persoane ucise și peste 300 de răniți

La 22 martie 2016, o bombă a explodat în aeroportul din Bruxelles. 32 de persoane au murit, iar aproape 300 au suferit tot felul de răni. Shanti De Corte  se afla în aeroport împreună cu colegii ei de școală. Avea doar 17 ani, iar de atunci viața ei a devenit un coșmar continuu, scrie The Sun.

Chiar dacă ea nu a suferit răni fizice, trauma psihologică trăită i-a cauzat teribile și constante atacuri de panică. Depresia s-a instalat treptat, iar tânăra nu a mai putut să iasă din această stare.

„Ziua aceea a devastat-o cu adevărat, nu s-a simțit niciodată în siguranță după aceea. Nu voia să meargă nicăieri unde erau alți oameni, de frică. A avut și atacuri de panică frecvente și nu a scăpat niciodată de ele. Nu a putut trăi amintindu-şi teroarea”, a povestit mama ei.

Tratamentul psihiatric și medicamentele, în van

Chiar și după un tratament de reabilitare la un spital de psihiatrie din orașul natal Antwerp (Belgia) tânăra tot nu și-a revenit. Deși a luat multe și diferite medicamente antidepresive, nimic nu a ajutat-o să treacă peste cele trăite pe aeroport.

Într-un final, ea a ales să-și pună capăt zilelor din cauza depresiei de care suferea. În 2018 și 2020 a avut două tentative eșuate de a-și pune capăt zilelor, iar la începutul acestui an a cerut să fie eutanasiată. Sinucidere asistată, o procedură legală în Belgia.

A murit la 7 mai 2022, după ce doi psihiatri i-au aprobat cererea. Povestea, însă, a devenit publică de curând, după ce mama ei, Marielle De Corte, a dezvăluit drama pe care a îndurat-o fiica sa.

Deseori, Shanti a apelat la rețelele de socializare pentru a-și povesti experiența. „Primesc câteva medicamente la micul dejun și până la 11 antidepresive pe zi. Nu aș putea trăi fără ele. Cu toate medicamentele pe care le iau, mă simt ca o fantomă care nu mai poate să simtă nimic. Poate că există și alte soluții decât medicamentele”, a scris ea, la un moment dat.

Părerea unui neurolog: s-a pripit!

Psihologul lui Shanti susține că tânăra suferea de depresie severă și de aceea a optat să își pună capăt vieții: „Există unii studenți care reacționează mai rău decât alții la evenimente traumatice. Și, după ce am ascultat-o de două ori, pot să vă spun că Shanti De Corte a fost unul dintre acei studenți fragili”.

Pe de altă parte, procurorii din Anvers au lansat o investigație în urma plângerilor depuse de un neurolog de la Spitalul clinic universitar UZC Brugman, din Bruxelles. El a susținut că decizia lui Shanti a fost luată prematur”. Neurologul Paul Deltenre a afirmat că și alte modalități de îngrijire și tratament disponibile pentru Shanti, care nu au fost încercate.

În Belgia, eutanasia este definită ca practica de a pune capăt în mod intenționat vieții unei persoane pentru a ameliora durerea și suferința. Țara a legalizat eutanasierea pentru persoana „care se află într-o stare inutilă din punct de vedere medical de suferință fizică sau psihică constantă și insuportabilă care nu poate fi atenuată, rezultată dintr-un tulburare gravă și incurabilă cauzată de boală sau accident”.

„Râdeam și plângeam. Până în ultima zi. Am iubit și mi s-a permis să simt ce este dragostea adevărată. Acum voi pleca în pace. Să știți că deja mi-e dor de voi”Shanti De Corte, pe rețelele de socializare, înainte de a fi eutanasiată

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...